UDMR, despre consultările de la Palatul Cotroceni

La finalul consultărilor dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentanții Uniunii Democrate Maghiare din România pentru desemnarea unui nou premier de la Palatul Cotroceni, Kelemen Hunor, liderul formațiunii, a spus că susține ideea unui guvern tehnocrat, care să organizeze alegeri parlamentare înainte de termen.

„Noi propunem declanșarea de alegeri anticipate, dacă se poate găsi o soluție constituțională și legală pentru a declanșa alegeri anticipate, alegeri înainte de termen cu un guvern de tehnocrați, condus de un om care are libertatea de a-și alege miniștrii, nu trebuie să fie politicieni, dar nu putem exclude nici politicienii conduși de un om tehnocrat și cu un mandat foarte clar: bugetul pentru 2016, modificarea legii alegerilor parlamentare și pregătirea alegerilor de anul viitor”, a spus Kelemen Hunor.

El a precizat că UDMR consideră că ar trebui organizate alegerile parlamentare concomitent cu alegerile locale.

„Nu este ușor, pentru că în acest moment cadrul legislativ nu permite alegeri anticipate sau alegeri înainte de termen înainte de 24 iulie, când intră în vigoare legea alegerilor parlamentare. Această lege nu permite o perioadă mai scurtă pentru pregătirea alegerilor și este motivul pentru care noi spunem că se poate modifica legea alegerilor parlamentare în sensul de a introduce o prevedere că în 40, 60 de zile — trebuie stabilit acest lucru — pot fi organizate alegerile”, a spus Kelemen Hunor.

El a indicat că, după modificarea legii alegerilor, se poate merge la Curtea Constituțională, care poate stabili dacă pot fi organizate alegeri parlamentare.

Președintele UDMR a susținut că un guvern de uniune națională nu ar fi un răspuns corect și cinstit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.