UE aplică sancţiuni în cazul Navalnîi

Consiliul Uniunii Europene a decis, luni, sancţionarea a patru oficiali ruşi implicaţi în procedurile judiciare împotriva liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi, informează cotidianul Le Figaro.

Sancţiunile prevăd interzicerea acordării vizelor de călătorie şi blocarea activelor deţinute în ţările Uniunii Europene.
Conform unor oficiali de la Bruxelles, cei patru oficiali ruşi sancţionaţi sunt Aleksandr Kalaşnikov, directorul Serviciului penitenciarelor, Aleksandr Bastrîkin, directorul Comitetului rus de investigaţii, procurorul general Igor Krasnov şi Viktor Zolotov, şeful Gărzii Naţionale.

O instanţă judiciară din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare. Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Aleksei Navalnîi în arest la domiciliu. Aleksei Navalnîi a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020.

Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat că Aleksei Navalnîi a încălcat termenii unei sentinţe cu suspendare. Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Un termen al controlului judiciar expirase pe 30 decembrie 2020, iar Navalnîi ar fi trebuit să se prezinte la o secţie judiciară.

În plus, Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat recent că Aleksei Navalnîi este vizat de o anchetă privind „fraude de amploare”. Liderul opoziţiei ruse este suspectat că ar fi utilizat în scopuri personale fonduri colectate pentru organizaţiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude fiind de 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro). Aleksei Navalnîi conduce mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru drepturile omului şi combaterea corupţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. UE vede paiul din ochii altuia dar nu vede barna din proprii ochi. O intereseaza Navalnai dar „creatoarea” noilor detinuti politici din Romania a fost promovata, probabil se doreste extinderea modelului romanesc de justitie. O intereseaza situatia Crimeii dar nu e interesata de teritorile statelor din estul UE, daruite de Stalin si acum in componenta Ucrainei

  2. I-auzi! 4 persoane din Rusia sunt vinovate. Astia ne iau de prosti? Pe langa faptul ca vinovatiile sunt stabilite asa, aleatoriu, ce dracu de active au blocat? Ca suna bine asa la nivel de declaratie. Ce active l-au blocat? Un exemplu. In limbaj popular, le-au luat boii de la bicicleta.

  3. „Leader’ul opozitiei Ruse” – ala e un rahat in ploaie, un mizerabil pion al reptilelor occidentale, ca si nemernicul Juan Guaido (Venezuela) sau Shalikasvili (Georgia). Toti trei au studiat in SUA si inscoliti de CIA. Tot circul legat de acel Navalnii i’l poate intelege si un copil de scoala, cu putin efort.

  4. Sanctiunile sunt, desigur, pur simbolice; dar rolul lor este indeplinirea unui ritual ca in cele „5 minute de ura” orwelliene: indiferent de zi si de motiv, real sau nu, intreaga cohorta de aparatcici UE merg si mictioneaza pe zidul care separa cele doua lumi- lumea noastra, democratica si libera, in care Ursula face exact ce ai fi facut si tu, pentru ca te reprezinta…(nu zambi), si lumea lor, lumea orcilor si gnomilor subpamanteni, nedemni.
    Odata ritualul indeplinit, dupa acest expurgatio putem sa multumim in cor Marelui Frate care are grija de libertatea noastra.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.