UE facilitează ocolirea propriului sistem de sancțiuni

Instituțiile de la Bruxelles și liderii europeni susțin mereu că vor înăspri regimul de sancțiuni impus Rusiei, că vor lovi economia rusă și pe cei din cercul președintelui Putin, pentru a ajuta Ucraina. Însă, după șase seturi de sancțiuni, Europa pare să cedeze. Bloomberg numește asta ”corecții la sancțiunile anterioare”. Publicația britanica The Express preferă să vorbească despre ”prăbușirea” sistemului de sancțiuni.

În primul rând, UE a început o campanie menită să convingă întreaga lume că sancțiunile impuse Rusiei nu sunt de vină pentru criza energetică și cea alimentară cu care au început să se confrunte mai multe state. ”Niciuna dintre măsurile adoptate nu a vizat în vreun fel comerțul dintre Rusia și țări terțe în ce privește produsele agricole și alimentare, inclusiv grâul și îngrășămintele”, a arătat Josep Borrell, șeful diplomației UE, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Europei. „Însă asemenea declarații nu fac decât să arate că sancțiunile nu au efectele scontate și amenință țări terțe care nu sunt implicate în conflictul din Ucraina”, se arată într-o analiză publicată de Oil Price.

În al doilea rând, UE a decis să facă excepții de la regimul de sancțiuni și să permită țărilor nemembre UE să facă tranzacții cu companiile ruse sancționate, inclusiv bănci și companii de stat precum Rosneft, considerate ”esențiale pentru aprovizionarea tarilor din afara UE cu alimente, produse Agricole si petrol”.

Și Marea Britanie, care sub guvernul Boris Johnson a avut cea mai fermă poziție față de Rusia, pare să facă pasul înapoi în privința sancțiunilor. Marea Britanie ezită să aplice sancțiunile care interzic asigurarea petrolului transportat de petrolierele ruse, iar asta face ineficientă decizia UE de a interzice aceste asigurări, câtă vreme în Marea Britanie se află mulți dintre marii asiguratori pe plan mondial. Financial Times pune această ezitare a Marii Britanii pe seama intereselor administrației SUA, care nu dorește o creștere și mai mare a prețului petrolului în prag de alegeri pentru Congres.

Spre deosebire de UE, care a interzice importul pe cale maritimă a petrolului rus, Statele Unite au aplicat un alt sistem de sancțiuni – impunerea unei limite de preț pentru petrolul importat din Rusia. În cazul în care prețul petrolului rus car depăși o anumită limită, marile economii occidentale ar urma să blocheze serviciile care asigură transportul. Washingtonul a propus această măsură în cadrul Summitului G7, iar Germania, Canada, Marea Britanie, Japonia, Franța și Italia au fost de acord, ignorând avertismentele economiștilor și experților în transport maritim care au spus că un asemenea sistem de sancțiuni nu are cum să funcționeze.

În primul rând, o asemenea interdicție ar face ca țările G7 să fie acuzate pentru provocarea unor crize energetice în țările neimplicate în conflictul din Ucraina și care depind petrolul din Rusia. În al doilea rând, Moscova poate găsi căi prin care să eludeze nu numai aceste sancțiuni, ci si pe cele care interzic importul de petrol rus în UE. India poate cumpăra petrol din Rusia, îl rafinează în rafinăriile sale și apoi îl exportă ca ”produse rafinate indiene”. Unde? În UE. La fel se întâmpla și cu alte bunuri. La fel face și Arabia Saudită. Actele pe care le vor prezenta aceste nave la sosirea în porturile din UE nu vor menționa nimic despre Rusia, scrie Oil Price. Relaxarea sancțiunilor UE în ce privește statele terțe care fac comerț cu Rusia nu va face decât să permită ocolirea sancțiunilor valabile pentru statele UE. Este acesta un minus asumat de către UE sau un scop ascuns al relaxării sancțiunilor în privința statelor terțe? ”Pe scurt, UE facilitează pe ascuns ocolirea propriului său regim ”zdrobitor” de sancțiuni”, scrie fostul diplomat și spion britanic Alastair Crooke.

După mai puțin de jumătate de an de război în Ucraina, SUA, Marea Britanie si UE și-au dat seama că a sancționa Rusia este mult mai dificil decât a sancționa un producător mic de petrol, mai cu seamă când  Rusia nu exportă doar petrol, ci și produse agricole și îngrășăminte. Ca și UE, Statele Unite au început să explice că sancțiunile americane nu au vizat exporturile de îngrășăminte și produse agricole, ca nu sunt de vină pentru crizele energetice si alimentare. Iată logica lui Amos Hochstein, coordonator pentru afaceri internaționale și energetice la Casa Albă: ”Economia Rusiei nu mai are și altceva. Produc arme și forează după petrol”. Prin urmare, Rusia nu va avea de ales decât să exporte la prețurile impuse de Vest.

Se pare însă că economia Rusiei mai are și altceva – o mulțime de îngrășăminte și produse agricole care sunt folosite și de oamenii din afara Rusiei. Și să nu mai vorbim despre metale. Cât despre petrol, și acest produs este unul critic, într-atât de critic încât poate face ca UE, Marea Britanie și SUA să relaxeze regimul sancțiunilor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

23 de Comentarii

  1. nu uitati:
    -35 de tone de porum la hectar
    -327 tone de fier vechi retopit otzel
    pa cap la fiecare locuitor,
    Traiasca si Infloreasca Scumpa Noastra Patrie
    REPUBLICA SOCIALISTA RSR!

  2. Sanctiunile au fost pentru populatia europei, nu pentru rusi.. Soros, aceasta napirca, care la cobotrit pe hitler la categoría pistol cu apq, doreste haos in lume… Fermele lui si intreg septelul de dezaxati vor disparea incet incet. Lumea vede si simte in proprul buzunar bunastarea adusa de progresisti…

  3. Rusia produce 40 la suta din uraniul imbogatit pe care il folosesc reactoarele nucleare din Lume. Fara marfa asta, 40 la suta din energia electrica nucleara a Lumii nu mai exista. Rusia a oferit recent Iranului un credit de 25 miliarde de dolari cu care compania rusa Rosatom sa – i construiasca 4 reactoare nuclar-electrice Iranului…..

    Occidentul e parte din conflictul cu Rusia, deci nu poate fi si arbitru si jucator. Sanctiunile Occidentului sunt ilegale daca sunt unilaterale. Nu sunt altceva decat expresia practica a Dictaturii Planetare Americane. Dictator este cel care poate pedepsi pe cel ce nu i se supune.

  4. Atit Comunitatea Europeana cit si americanii si-au dat seama ca prin sanctiunile aplicate de ei Rusiei, si-au facut singuri rau . Asa ca acum incearca sa gaseasca modalitati pt. ca au constatat ca fara rusi, sint amandoua un morman de gunoi.

  5. Sanctiuni pentru rusica? Serios! Mai curand caposii executa pe spatele rusicai cetateanul european si occi. Problema e ca havar nu au ce fac, or fi avand ei un plan dar nu e corect, nu e contra rusicai!

  6. Rusia mai are si Titan util in fabricarea aeronavelor.Vestul a ales cu grija sanctiunile incat sa para drac dar sa fie popa.E un iz de ticalosie amestecata cu ceva prostie.De fapt cui se adreseaza sanctiunile din moment ce Rusia isi vede de treaba?Tarilor UE in primul rand,adica fraierilor si in general opiniei publice americane care inca nu vede legatura intre Ucraina si petrolul lor.De fapt nici nu este o legatura cauzala ci o legatura indusa politic in stilul progresistilor.Democratia vestului , atat de puternica si de rezilienta,cum le place sa spuna noilor politruci,are nevoie sa fie aparata de un individ care isi bombardeaza propriele centrale atomice si ascunde trupele active in gradinitele de copii si spitale, in speranta ca altii vor inchide ochii si vina va cadea pe rusi .Momentul adevarului s-ar putea sa soseasca mai devreme de sfarsitul razboiului.Cineva i-a spus actorului ca manipularea este o pista de succes.O fi in teatru.Pe campul de lupta nu ajunge.Si incet,incet, mai dispare cate un Km patrat din teritoriul Ucrainei timp in care Zelenski da sfaturi de cum se conduce un razboi de succes impotriva Rusiei.Iar UE il asculta si-i mai da 8 mld de euro ca tot merge struna totul.

  7. Pai sanctiunile trebuiesc respectate si nu ocolite,ca nu-i cad deloc bine nici agresorului,pentru ca tzarile din lumea libera pot sa isi acopere lipsurile si din alte surse,asta daca lasa lenea si incompetentza la o parte,iar aia care se vaita ca din cauza sanctiunilor si nu si al altor factori,carnatzul lor este mai mic pe masa,sa merga in Ucraina si sa-l dea afara pe talharul criminal rusnac ce s-a instalat acolo,si care este singura cauza a razboiului din pricina caruia au venit si sanctiunile astea nedorite de nimeni,pentru ca nu merge treaba si cu slanina in pod si cu burtoaca plina,adica si cu un criminal ce a pornit un razboi contra tratatelor si ordinii de drept,dar si cu viatza imbelsugata de pana acum a occidentalilor alaturi de niste ucigasi care umbla liberi prin curtile altora.Sau daca nu,atunci sa le dea talharului bucati din tarile lor ca poate se multumeste ala pe moment si mai amana poftele lui si ale rusnacilor de invazii si cuceriri ce le are in capul lui de cand l-a (editat) pe ticalos pe lume.

  8. @părere Băi nea, mai termină cu ticurile verbale că ne-ai plictisit.

  9. Singura varianta de a termina cu sanctiunile este sa se termine razboiul de agresiune al rusnacilor,iar singura varianta in care are sa se termine razboiul este ca rusnacii sa plece la ei acasa cu toate republicile lor separatiste,sau sa fie trimisi acasa,sau,dupa caz,demilitarizati si trimisi in fundul Asiei,dar oricum sa-si plateasca rusnacii toata distractia cu tiribombe din Ucraina.Pentru ca altfel razboiul asta deja declansat nu are sa se termine niciodata,fiind foarte asemanator cu ce se intampla in Palestina si Orientul Apropiat.Si o sa vedem mai bine cand la granita noastra au sa apara grupuri inarmate si lupte intre invadati si invadatorii turbati ce incalca si teritoriul tzarii noastre,asta daca nu vin rusnacii turbati masiv la granitza sa mai impuste si niste ciobani romani cu oile pe acolo, (asa cum au impuscat ei singurul pasnic roman de frontiera de pe insula dunareana Deleru Mare atunci cand au navalit acolo si au anexat-o si pe aia la imensul lor imperiu,ca nu puteau sa mai existe fara insulitza aia),motivand ca aia i-au scuipat degeaba si i-au injurat de mama lor eroina sovietica si astfel trebuie despagubiti cel putin cu toata Dobrogea noastra,asa cum le-a gasit si pricina de invazie si crime contra ucrainienilor.

  10. Oare de ce atîtea miliarde de oameni din lume doresc ASTA?
    S.U.A. și U.E. sunt DE (Ă(AT!
    Marele Lickurici va ajunge și el la gunoiul Istoriei….[Rumburak]

  11. Capitalurile n-au mamă, n-au tată. Banii n-au miros.
    Dacă nu iese profit din ideologie e nasol pentru statele. Și dacă mai sunt și pierderi trebuie să le preia statele. Alea mici au preluat deja o parte, dar tot a mai rămas. Ori mai primesc niște naivi din est (care-or mai fi ăia?), ori le preiau educații. Nasol, nu?
    Mai bine ne prefacem că n-am făcut, n-am auzit, nu știm, nu vedem.
    Money talks. Și excepționalii să rămână la putere.

  12. 1. ”Niciuna dintre măsurile adoptate nu a vizat în vreun fel comerțul dintre Rusia și țări terțe…”, a arătat Josep Borrell
    2. „În al doilea rând, UE a decis să facă excepții de la regimul de sancțiuni și să permită țărilor nemembre UE să facă tranzacții cu companiile ruse sancționate, inclusiv bănci și companii de stat precum Rosneft, considerate ”esențiale pentru aprovizionarea tarilor din afara UE cu alimente, produse Agricole si petrol”.
    Deci cetatenii UE, inclusiv romanii au obligatia sa creada in minciunile oficialilor UE dar si a tarilor membre. Nu vi se pare ca politicantii ioropeni se incurca im minciuni?!

  13. Ce trebuie sa stie mai tot prostul,este ca daca o sonda de petrol se opreste,salut, se pot pisa rusii pe ea ,nu mai poate fi repornita decat cu mari eforturi financiare De aceea Rusia nu isi poate permite sa opreasca productia
    De aceea se tot gasesc subterfugii si Westul dirijeaza afacerea ,iar speculatorii fac restul prin media
    Suntem efectiv prostiti pe fata,de aceea recomandare mea e sa scriem”Minciuni”pe orice ínformatie de presa”si sa ne vedem de treburile zilnice din care ne castigam painea
    Totul e o uriasa minciuna,cu scenarii terifiante,5% din suprafata agricola aRomaniei e afectata de seceta dar noi strigam deja ‘:Dezastru”cretinii astia din UE cu Green Deal au pus pe butuci energetica in UE dar ei striga „Putin e de vina”si tot asa

  14. UE… din 2019 a devenit ceva greu de descris în cuvinte ce nu vor fi cenzurate! UE trebuie să se destrame, nu contează din vina cui, trebuie să piară! Mi-e scârbă că sunt „cetățean european”, eu sunt cetățean român, niciodată nu voi fi cetățean european! In ceea ce privește drumul pro-european al României, îi atenționez pe bravii noștri conducători, drumul european s-a încheiat, nu mai duce nicăieri, un drum care ne cere să suferim de frig și sărăcie pentru binele națiunilor europene reducând consumul energetic pentru a le da lor, un drum prin care ne cer să ne distrugem cetățenii prin injecțiile mARN pentru a-i îmbogăți pe corupții europeni etc nu mai este un „drum”, este o osândă iar asta nu putem accepta. Copiii României trebuie să supraviețuiesca și să fie liberi, nu robi, dacă e nevoie cu prețul vieții noastre, a părinților lor! Căci, pentru ce sunt oare părinții dacă nu pentru asta?!

  15. Adeseori spunem sau credem că istoria se repetă. Eu cred că este o iluzie optică, auditivă , interpretativă sau, per-ansamblu, o mare eroare de logică. Nimic, nicăieri, niciodată, nu se repetă. Nici istoria unui om , a unei familii, a unui popor și cu atât mai puțin a întregii umanități. Din câte știu eu Pământul se deplasează intr- o singură direcție . Nu se oprește vreodată undeva și nici nu se întoarce să facă ( mai pun virgula?) corecții. Dacă pentru oamenii obișnuiți viața este ceea ce trăiesc clipă de clipă, zi de zi , pentru genii ar putea fi și rămâne o imensă necunoscută. Vânzarea de indulgențe de altă dată se poate traduce astăzi prin „excepțiile de la regulă sau reguli”. Dar papa este altul. Aș fi putut scrie cu majusculă sau măcar aș fi putut utiliza ghilimelele dar las pe alții să o facă. (Sincer, mi-aș dori să o facă chiar ei. ) Dumnezeu iubește Lumea dar Lumea este mare și probabil nu are timp pentru toți , pentru oricine sau pentru fiecare în parte. Nu știu de ce dar totuși, intuiția îmi spune că are. „Domnul a dat, domnul a luat, domnul fie lăudat!” Asta au spus și Papii și Patriarhii dar se pare că nici unii nici ceilalți nu ne-au convins pe toti. De ce aș mai încerca eu sau oricare alt muritor!? Probabil există vreun motiv pe care nici eu și nici oricare dintre noi, nu-l cunoaștem. O fi suficient să îndrăznim!?

  16. @GG: Rusia este abia pe locul 3 la productia de titan, mult dupa China, chiar si dupa Japonia. Lumea nu sta neaparat in resursele Rusiei. Doar Europa s-a complacut astfel si acum trage ponoasele.

  17. Caline,manca-te-ar muscalii. Ruisia deja nu mai exista. A ramas doar un stat terorist pe care China il revendica. Le-a sunat ceasul. Este normal sa-i mai storci de resurse, profitand de disperarea lor. Dar singuri s-au bagat in latz. Asa ca,ai cam pierdut si tu cu pupatul.

  18. Ion Tu nu-ti cunosti Constitutia tarii dar iti permiti sa bati campii cu UE. Mergi ba la tarla si paste oile ca sigur faci treaba buna acolo.

  19. UE este demult in moarte clinica. Dar abia se vede acum. Marii lideri de carton au dat cu batul in balta. Rusia nu moare asa repede cum vor ei. Toate sanctiunile sunt duse de cetateni caci oligarhii estici si vestici au grija sa nu sufere cu nimic. Sa vedem ce va fi cand centralele nucleare ale Ucr vor fi pe zero. Caci vesticii o dau acum pe carbune si uraniu, le a disparut verdeata energetica.

  20. Deocamdata este vara si cald in Europa ,sa vedem peste citeva luni cum se va descurca madam , Ursula von Der Leyen cu populatia continentului, care nu vor mai fi atit de calmi si linistiti cum sint acum.

  21. @Paulian Ionescu
    NU esti pe faza … MISHTEAUX, acest straniu profet distrat indsa nu mai putin misterios in predictii (intamplate!)
    spunea ca dupa MIDTERMS …NORDSTREAM-urile vor fi re-deschise ambele !

    Mai spunea acest mishteaux … straniu misterios … ca nemtii vor avea masive probleme plitice TAMAN acum in august ?

    Nu esti pe faza ? Nu te distreaza mascariciul profetic ?

    Nu observa-se-si intre timp implinitul misterios avertisment (atunci discret acum strident) :

    „OCHII PE BUTELIE” 😉 nu te miri plicitsitn cum putea anticipa BUTELIOS mishteaux ceva ce atunci parea imposibil ?
    DACA NU …atunci fi pe faza la redeschiderea NORDSTREAM 2(!) …curand :* !
    🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.