UE pusă la zid pentru modul în care gestionează coronavirusul (II)

Pe 26 și 27 martie, Consiliul Europei și-a ținut foarte importanta reuniune de primăvară prin videoconferință, pentru prima oară în istoria sa, și, ceea ce contează cel mai mult, va discuta cu precădere problemele create de pandemia de Covid-19. Insolitul „summit” are și o importanță specială, dat fiind că există nenumărate critici asupra felului în care au reacționat UE și unii dintre membrii săi în fața pandemiei respective.

Pe mâinile cui suntem?”

În ce privește comentaiile transmise de Slate.fr, pe tema diferendelor din Ue și a lipsei de reacție a Uniunii în fața coronavirusului, trebuie spus de la început că primul dintre ele aparține lui Massimo Nava, ziarist italian (n. 1950), fost, de-a lungul anilor, corespodent de război în Asia și Africa, apoi în Balcani, iar ultima oară în Irak. În prezent este corespodent și editorialist la „Corriere della Sera”, cel mai important ziar italian.

În articolul citat, el pleacă de la faptul că „reacțiile politice la pandemia coronavirusului dovedesc în lumea noastră globalizată (că) sănătatea este departe de a fi o prioritate”. În acest sens arată că „este momentul să ne întrebăm, noi, cetățeni născuți într-o lume în care ne spălăm mâinile în permanență : Pe mâinile cui suntem?, în fața unui inamic care nu cunoaște frontiere”.

Răspunzând la întrebarea retorică, el face o afirmație și șocantă, și tranșantă: „Nici un lider și nicio entitate supranațională nu au fost la înălțimea situației.Toți guru ai guvernării globale, de obicei atât de prodigioși în previziuni și scenarii futuriste, nu au fost deloc așa”.

Evident, se pleacă de la faptul că „Beijingul a întârziat să informeze lumea, și-a ascuns problema ei însăși, a pedepsit sau lăsat să moară mai mulți medici curajoși, înainte de a organiza carantina unei regiuni întregi.Și, în timp ce chinezii se izolau, nici un șef de stat sau de guvern nu părea că e neliniștit în mod special: nicio măsură de urgență nu a fost luată imediat, cum ar fi fost drept și logic! Business as uzual: mai întâi economia, apoi sănătatea.

Ceea ce se petrecea în China a fost perceput ca un risc îndepărtat, o sărăcie sau un război care afectează locuri ale lumii obișnite cu suferința și tragedia, și, în mod sigur, nu lumea noastră bogată și evoluată. S-a început cu preocuparea pentru sectoare, cum ar fi automobilul și moda – dar din cauza dependinței noastre de piața chinezească, și nu pentru sănătatea clienților și a salariaților – să se ia temperatura în aeroporturi și pentru a protesta dacă un vas de croazieră ori un tur operator erau opriți într-un paradis exotic. Nimic mai mult”, scrie Massimo Nava.

Puteri grotești și neputincioase

Nici OMS nu a părut că realizează gravitatea situației. Ea a întârziat să lanseze alerta de pandemie și să dea sfaturi pentru un „protocol chinez”. Guvernele au reacționat pe măsură. Puterea, timorată când se arată arogantă sau absolută, a dat semne de stupiditate și de neputință. Trump a tratat problema cu sarcasm, temându-se de repercusiunile asupra campaniei sale electorale. Nechibzuită, dacă nu ar fi fost adevărată, reacția lui Boris Jonshon ( care, ulterior, avea să fie depistat ca fiind infestat cu coronavirus-n.n.), „resemnat” în fața dispariției unui anumit număr de persoane vârstnice pentru a salvgarda națiunea contaminată: grotescă imitație a lui Churchil – se știe că în război se salvează combatanții, femeile și copiii, bătrânii fiind lăsați în voia sorții.

Vorbim despre reprezentanții celei mai vechi democrații din lume, nu despre Iran, unde epidemia este tratată în maniera Marelui Satana. Franța lui Macron nu face mai bine. Aici grotescul a devenit aproape farsă. Duminică, totul deschis, spectacole, defilări de ziua femeii și chiar ironii la adresa Italiei ! Joi, este mai bine să fim prudenți, nu vă îmbrățișați, evități adunările de peste o mie de persoane, dar mergeți să votați la municipale! – zice Macron în direct la televiziune. Luni -epidemia există. Urnele s-au închis.

Acum ar fi mai bine dacă am închide casele, birourile, întreprinderile.„Suntem în război!” – anunță Macron, care, spre deosebire de Charles de Gaulle – nu și-a dat seama că invazia a avut deja loc. Fosta ministră a Sănătății, Agnes Buzyn, derutată, a dat alerta încă din ianuarie, cu intenția de a rămâne în post și de a contribui cu toată competența sa mare, dar nimeni nu a ascultat-o.

Problema sănătății și guvernanții

În această lume globalizată, în care guvernanții par a avea toate instrumentele pentru a coordona politicile eficace, s-a uitat pur și simplu sănătatea. În această comedie a la Manzoni (…), nu este superior lui Macron spaniolul Sanchez care a decis – când încă aveau loc meciuri de fotbal și coride – să închidă țara.

La fel cancelarul Angela Merkel, atât de rigid când se vorbește de conturile publice, este dispus să satisfacă landurile când este vorba să se ia decizii drastice referitoare la sănătate. În afară de a admite că, probabil, 60% dintre germani s-ar putea îmbolnăvi. Ajungem, în fine, la Italia, care, pentru început, s-a calchiat după modelul chinez. A făcut-o cu contradicții (guvernatorul Fontana a apărut la TV cu jumătate de mască pe față, iar primarul Sala cu haștagul #Milanononsiferma), dar în final a făcut-o: mai întâi la Milano, apoi în toată țara. Acesta nu este patriotism.

Acesta a fost confirmat de OMS, și a fost spus de media internaționale și admis de statele străine, acum gata să urmeze modelul tricolor.Acest lucru dă de gândit: o putere slabă, cu o majoritate fragilă și cu stat departe de a fi eficace, a dat dovadă de un mare curaj.Poate este acolo o resuscitare a unui sentiment italian al comunității, a frumuseții prezervării cu orice preț a unui sens mai ascuțit al solidității puterii.Rămâne constatarea că, în această lume globalizată, în care guvernanții par a avea toate instrumentele pentru a coordona politicile eficace, s-a uitat pur și simplu sănătatea.

Singul care a văzut bine ce trebuie este Bill Gates, care, acum câțiva ani, a declarat că epidemiile ar putea fi bomba atomică a viitorului și că vor trebui investiții considerabile în cercetare, sănătate și dezvoltare durabilă. Dar nici pe el nu l-a ascultat nimeni”.

În acest fel tranșant își încheie articolul Massimo Nava, articol pe care site-ul citat l-a inclus în grupajul său dedicat reacției UE la pericolul uriaș al coronavirusului. Despre celălalt, semnat de Fabien Jannic-Charbonnel, în episodul următor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Dacă nu se simte UE poate ne ajuta nato cu ventilatoare și alte mijloace de protecție.Lor sigur le pasa de noi. Că de la guvern nu mai am nici o speranta.

  2. Caracterul josnic al eurogolanilor trimisi de statele corupte si mafiote au paralizat activitatea UE mai rau decat o pandemie. Toata viata s-au opus integritatii morale, culturii si civilizatiei europene.

  3. Voi chiar credeti ca ue ajuta tarile la necaz?! S-au importivit cand au ajuns ajutoarele la granita sau aeroportul din italia de la russica, si destule impotriva tarilor acaparate de curentii coro! Va asteptati sa ajute gradina maicii domnului fata sa aiba avantaj cel putin 51% rahatii astia lacomi cu ochi cat cepele?! Unuti-va oameni buni, toti din tara si intrati la actiuni concrete, pe televiziuni ar trebuie ca obligatoriu cel putin o ora pe zi sa se difuzeze emisiuni in care zambetul si voia buna sa nu lipseasca! Singurul canal tv international TVR1 care il gasesc in transmii difuzeaza doar piese de umor vechi in reluare si in subsolul ecranului este banda galbena care ruleaza cu stiri despre coro, nu mai poti zambi, deja au devenit enervante! Chiar nu intelegeti ca afluxul de stiri negative afecteaza creierul oricarui cetatean?! Pare ca e complicitate crasa intre ucigatori si televiziuni(viitorii ucigasi) privind diminuarea si disparitia speciei albe din mai multe tari!

  4. ai dreptate @nota1
    cum pe tine te cheama Cioara Corturar e normal sa nu ai frati italieni.
    ai tai sint indieni….

  5. @…parere: ai dreptate! In plus, nu stiu cine patroneaza canalele de televiziune, dar se dau numai filme cu apocalipsa, pandemii, catastrofe, violenta. Si ne mai pun sa si platim ca sa le vedem pentru a mia oara. Televiziunile ” de stiri ” se inghesuie cu informatii stupide, fara importanta, numai pentru audienta.

  6. Toate televiziunile sunt lingai globalisti, „lumina”vine de la APus de asta data.
    Ce-i interesa pe ei sanatatea tarilor, mai ales ca aici era o relativa independenta ,exceptand tot comertulcu medicamente d eimport germane mai ales, desfiintarea Instit.cantacuzino despre ca Iohannis promitea ca il va „redeschide”.Armata ,ca beenficiar l-a lasat in paragina producand desigur chestii profitabile despre care u stim ce !
    L tv.se fac reclame despre tot ce este in matzele omului, nimic nu-i opreste,nu au limite in nerusinarea privind publicitatea, se vand ca porcii la troaca.
    Daca orice dezvoltare a naostra si initiativa d einvestitii s-au dus pe pensii speciale, 2%NAto, servicii supradimensionate si bugetate gras, afaceriste veroase, grupuri organizate de ec. subterana ,si alte trucuri la care se adauga coruptia endemica a politicienilor lacomi si nesatui cu increngatura lor, sanatatea ca atare, reala, unde mai avea loc?Cat despre solidaritate,in fata mortii, este un nonsens sa o invocam sau sa o criticam.Raiul oportunistilor si speculantilor chiar locali daca nu exclusiv locali, neaosi, firme romanesti si straine mana in mana.Cu atata negativitate pe cap, este de dedus ca pozitivul Parchet se anihileaza pur si simplu, el fiind atat de „pozitiv”cat tot minusul la un loc !Si avem rezultatul zero!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.