Uliii şi porumbeii

Uliii din România zic aşa:

  • valul de refugiaţi şi Brexitul au slăbit UE şi au întărit poziţiile Rusiei faţă de Uniune;

  • prezenţa Rusiei în Siria a slăbit imaginea SUA şi a întărit poziţia Rusiei faţă de leadership-ul NATO;

  • România face prea puţin pentru a-şi fortifica apărarea naţională; nu cheltuim destul pntru întărirea forţelor aeriene şi navale.

Porumbeii români zic aşa:

  • România nu are bani pentru fortificarea apărării aeriene şi navale; ne sunt suficiente garanţiile NATO; războiul hibrid nu are nevoie de forţe militare convenţionale, ci de strategii noi adaptate acestui tip de conflict.

Între cele două tabere a izbucnit un puternic război mediatic după gafa diplomaţiei româneşti în negocierile cu Bulgaria pentru constituirea unei forţe navale sub steag NATO în Marea Neagră. Din pricina acestui război, preşedintele Iohannis a simţit nevoia să exagereze rolul României la Summitul NATO de la Varşovia.

Acest summit a fost un succes al Alianţei. A reechilibrat balanţa după evenimentele care au curs în favoarea Rusiei, dar mai ales după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei de Est.

Acest summit n-a fost un succes particular al României şi nici nu avea cum să fie, căci NATO era decis să reechilibreze situaţia doar în Nordul flancului estic.

În aceste condiţii, Iohannis ar fi câştigat mai mult dacă ar fi spus adevărul (inclusiv despre ulii şi porumbei), dacă n-ar fi cedat tentaţiei să prezinte lucrurile în mod propagandistic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.