Un manifest pentru meritocrație

Profesorul Andrei Marga și-a lansat marți, 13 iunie, o nouă carte, „Lumea scindată”, apărută la editura Meteor Press. Titlul poate fi considerat prea general, dar identificarea pe care profesorul o face mutațiilor produse în lume de la încetarea climatului de cooperare internațională și apariția celui de confruntare, cu un cortegiu nou de probleme, îl justifică pe deplin.

Cartea are mai multe caracteristici. Mai întâi, este o lucrare de filosofie, de sistematizare a multora dintre ideile pe care profesorul Marga le-a enunțat disparat în intervenții publice anterioare. Filosofia, domeniul de excelență al profesorului, este atrasă în analiză prin refrișarea multora dintre ideile clasicilor care au semnificații utile pentru lumea contemporană.

Lectura prilejuiește un excurs prin repere ale gândirii filosofice ale unor titani precum Hegel, Heidegger sau Habermas, cărora profesorului Marga le-a consacrat tratate sau studii de referință.

În al doilea rând, este o carte de analiză. Profesorul examinează implicațiile scindării lumii sub aspect economic, social, mediatic, cultural, rămânând „sub cupola filosofiei” și încercând să găsească o ieșire spre o „democrație reflexivă”.

Scindarea lumii devine temă de cercetare cu metodologia proprie oricărui demers teoretic de anvergură. Precepte ale filosofiei clasice devin instrumente cu care autorul dezleagă multe dintre confuziile lumii de astăzi. Justificând „Întoarcerea la Hegel”, pe care profesorul o argumentează în primul capitol, abordarea factuală se face pornind de la teza hegeliană a realității ca întreg, deci luând în seamă întregul situațiilor.
În al treilea rând, este o carte de atitudine. Nevoia de atitudine este poate una dintre cele mai acute în societatea românească de astăzi. Realitățile românești sunt proiectate pe fundalul mutațiilor din lumea contemporană, oferind autorului prilejul afirmării unor puncte de vedere fără echivoc.

Atitudinea este sistemul vascular al cărții, cel care-i dă însuflețire și energie, așa cum recursul la paradigmele filosofiei clasice ar reprezenta „sistemul cerebral” al lucrării.
În al patrulea rând, cartea este un elogiu adus meritocrației, intelectualilor publici, dar și o pledoarie pentru schimbarea paradigmei de funcționare a societății românești.

Prostocrația trebuie înlocuită, e nevoie ca deciziile să aparțină unor oameni calificați, mințile luminate să fie aduse în prim-plan, reflecția publică trebuie stimulată, controlul aleșilor de către cetățeni ar trebui reformulat juridic, dreptul instituțional la opinie, nu doar la cuvânt, ar trebui reconstituit – și alte asemenea soluții sugerate transformă cartea într-un veritabil manifest al meritocrației.

Aceste patru paliere mai importante se întrepătrund în construcția cărții, conferindu-i consistență de conținut, densitate tematică și coerență interioară. Profesorul Marga oferă răspunsuri originale la multe întrebări ale unei lumi în scindare, pentru care clasificarea tradițională a societăților – capitalism, socialism, corporatism – nu mai e actuală. „Taxonomiile existente nu mai fac față”, o nouă teorie a societăților se impune a fi realizată. Pentru societatea în care trăim, profesorul ar propune, „cu titlu provizoriu” , termenul de societalism, organizare în care „societatea are ascendent asupra individului” . Individul e totuși, liber, dar mai dependent ca altă dată de ceea ce-l încadrează. (Inspirat de acest termen, cred că ar merita analizat și un altul, cel de societatism care ar desemna societățile în care statul are rol dominant asupra indivizilor, și nu invers).
În spiritul tezei hegeliene potrivit căreia istoria este o „succesiune a lumilor”, profesorul Marga continuă o periodizare a istoriei contemporane, considerând că după implozia sistemului socialist provocată în 1989 s-a instalat o lume unipolară. După care, din 2010, începe o nouă perioadă în care puterea se distribuie treptat spre estul asiatic, conturându-se o lume multipolară. Această „fluiditate în ordinea lumii” este, în opinia profesorului Marga, una dintre cele șapte probleme principale ale lumii scindate. Lumea în care am intrat a fost botezată în fel și schip, societate informațională, comunicațională, cleptocratică etc. S-a vorbit chiar și despre o „societate postseculară”, care marchează „revenirea religiei ca resursă culturală”. Andrei Marga propunea, încă din 2016 termenul de „societate nesigură”, cu o analiză cuprinsă în cartea cu același titlu, apărută atunci la Editura Niculescu. Termenul era premonitoriu, întrucât lovitura de stat de la Kiev, din 2014, produsă prin montarea fenomenului Maidan, avea să fie de facto la originea lumii nesigure în care trăim astăzi.
În privința Ucrainei, profesorul Marga își reafirmă susținerea pentru concluziile formulate de școlile realismului american de la Chicago și Harvard. Cercetători de calibru din SUA, profesori și politologi deopotrivă, consideră că, în esență, cauza războiului din Ucraina rezidă în „neaplicarea și nerespectarea înțelegerilor strategice dintre supraputeri”. Fără a se ajunge la o înțelegere pe baze noi între supraputeri, scindarea lumii se va adânci și mai mult, consideră profesorul Marga. Este aceeași teză pe care a lansat-o cândva și-ntr-o conferință la Alba Iulia care a stârnit reacții vehemente din partea propagandei militariste, plină de „inepții ale slugărniciei”, care domină spațiul public românesc. Nu este locul aici să intrăm în detalii.

„Indicatorul impunător”, cum spune Marga, al mutațiilor produse în ordinea politică a lumii după anul 2010 îl reprezintă „ascensiunea Chinei la rangul de supraputere”, „dependența oricărei soluții la dificultățile de astăzi de atitudinea acestei țări”. Observația esențială pe care profesorul Marga o face în legătură cu inconștienta propagandă anti-chineză ce bântuie pe meleagurile dâmbovițene este fără drept de apel: China nu-și exportă organizarea statală, nu vrea să-și impună niciunde propriul sistem politic! Aș adăuga aici că istoria dovedește cum alte supraputeri fac tocmai contrariul, încercând să-și impună cu tancurile, din Vietnam până în Afganistan, propriul sistem politic, violentând modul secular de viață al popoarelor respective. În Irak a fost înlăturată o dictatură – în numele democrației (și-al mufării la țevile cu țiței, e drept) – dar, în loc de un modern parlament capitolian, în țară a renăscut medievalul Califat din Bagdad.
„Ideea unui singur fel de democrație este total nedemocratică”, afirmă profesorul Marga. După cum, în context, „monopolul pretins al societății deschise contrazice deschiderea însăși”. Sorosismul și „catastrofa hermeneutică” a filosofiei popperiene suportă în cartea profesorului Marga o critică remarcabilă și definitivă.
La fel de severă este și examinarea stării mass-media, care a parcurs un proces de „refeudalizare”, în sensul trecerii unui serviciu public atât de important în proprietate privată, cu toate drepturile pe care un feudal le are asupra moșiei sale. Din acest punct de vedere, tabloul mass media este unul alarmant, publicul format din cetățeni a fost luat sub controlul presei, iar propaganda și ideologia au sufocat gândirea liberă a presei, care era menirea ei de căpătâi.
Profesorul Marga face și o analiză a raportului dintre globalizare și globalism. Prima este, în esență, o politică de piață. Globalismul este o ideologie, născută din convingerea că dacă lași pe alții să te conducă scapi de toate problemele. Confuzia dintre cei doi termeni este adesea intenționată. Iubesc globalizarea, dar detest globaliștii, ar spune un mare dramaturg național.

Profesorul subscrie la o aserțiune frecventă în politologie potrivit căreia „mândria națională este pentru țări ceea ce este respectul de sine pentru individ”. „Suveranitatea națională rămâne stâlpul ordinii raționale a lumii”, afirmă fostul rector și ministru de Externe.

Pentru Andrei Marga, „nimic nu se plătește mai scump decât îngustimea vederilor, sărăcia minții, abuzurile și corupția celor care ajung în posturi publice…au ajuns la decizii inși care nu cunosc harta lumii și unii care nici nu știu unde se află”.
Soluția este „revenirea juridică a democrației la meritocrație”, numai o „democrație reflexivă”, a gândirii și a fundamentării deciziilor pe cunoaștere nu pe impostură pot asigura „deschiderea societății”.

Cartea profesorului Marga se încheie cu următorul paragraf: „Oricât de complexă este realitatea, o luminare a minților, începând cu „intelectualii publici”, este primul pas spre risipirea confuziilor de azi. Precum în iluminism, luminile vin din capete, iar cele mai pregătite pot pune lumea în mișcare”.

Aș continua aici acest paragraf în felul următor: dacă este adevărat că numai capetele luminate pot pune lumea în mișcare, atunci este datoria lu Andrei Marga să se implice în schimbarea profundă din societatea românească. În abolirea prostocrației și instaurarea meritocrației. Să coboare din tribună în teren, să ridice steagul și sunt convins că lumea îl va urma. Sunt foarte mulți oameni luminați care așteaptă un asemenea semnal. Am mai scris acest lucru (https://www.cotidianul.ro/se-aud-iar-clopotele-de-la-alba/)

Profesorul Andrei Marga este candidatul la președinție de care acum România are nevoie mai mult ca oricând. După două decenii pierdute cu un turnător la securitate și cu un analfabet funcțional, țara are nevoie să-și deschidă ferestrele, să respire aer curat și să fie luminată de oameni deștepți și devotați intereselor naționale.

Domnia sa este o asemenea personalitate luminată și pregătită, capabilă să pună lumea în mișcare, precum o descrie admirabil în preceptele sale.
Și-atunci, parafrazându-l pe Arghezi, ce vorbim să și fumăm…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Octavian Știreanu 194 Articole
Author

15 Comentarii

  1. „Profesorul Andrei Marga este candidatul la președinție de care acum România are nevoie mai mult ca oricând”.

    Vrabia malai viseza…. Adevarat a grait cel care a spus ca unde e minte si prostie pe masura. Ce are nevoie Romania, numai Dumnezeu stie, nu Stireanu si nici Nistorescu. Cel Ales este un om din multime, care are pana in 60 de ani, nu 77 de ani ca Marga, si care are credinta, cunostintele, puterea interioara si determinarea sa duca Romania in varful lumii, deoarece este un bataios. Nu are el studiile si biografia lui Marga, dar are ceea ce nici un roman nu are: mandat de la Dumnezeu.

  2. Mda…greu, f. greu,pentru ca boii nostrii-s mici(nu mai avem economie nationala) iar cei de afara-s mari ! Nu mai avem cu cine pentru ca s-a dorit si s-a lucrat( nu-i teoria conspiratiei este real!) la greu ca Romania, romanii, sa fie in categoria „sclavii moderni ai Europei Occidentale”(vorba unui el insusi sclav) care a avut si are nevoie disperata de asa ceva. S-a lucrat la greu la mediocritatea educatiei mai ales educatia tehnica pe motiv ca ar fi comunista. Ingineri comunisti! Tinerii din generatia care vine sunt varza ! Pentru ca insusi dascalii, cadrele didactice sunt varza , educate si incurajate sa fie asa, „dolce far niente” de toti sorosistii, progresistii, care s-au succedat la Ministerul Invatamantului. Domnul Stireanu are dreptate dar pentru asta este necesara o noua „revolutie” cu oameni dedicati, duri, fara frica de CIA,SRI etc., constienti de ceea ce fac, revolutionari, robespieri. Din ce „palarie” ii scoatem ?

  3. Daca ar fi vorba de meritocratie, UDMR nu ar fi trebuit eliminat din guvern. Deh, urmasii de azi ai Bratienilor, la fel de smecheri si necinstiti ca inaintasii lor cu staif de „hoccidentali”.

  4. Nici un președinte nu are cum să aducă țara pe cele mai înalte culmi !
    Trebuie să trecem la o REPUBLICĂ PARLAMENTARĂ , cu președinte onorific ales de Parlament !
    Un președinte semi-prezidențial se va război, de-a pururi cu Parlamentul ,așa a fost mai tot timpul în ultimii 33 de ani !

  5. „DEVESELU-PROTECTORAT ARE POPORUL CĂRUIA ÎI PLACE” AȘA CĂ PROTECTORAT RĂMÂNE PE VWCIE -POATE SCHIMBĂ PROTECTORUL – DAR GENETICA NU!

  6. Meritocratia exista in Epoca de Piatra .
    aceeasi Meritocratie se mai intanleste , din ce in ce mai rar , in zilele noastre , doar pe la triburile amazoniene .

    asadar , hay sa fim seriosi , sa nu aruncam cu vorbe numai de dragul ratingului.

    Romania s-a inhaitat cu cine nu trebuia si a esuat .

    ROMANIA RELANSATA = iata noul Proiect de tzara

  7. Am ocazia din cand in cand sa urmaresc niste clipuri din comisiile de Senat si Congres la numirea de diferiti directorasi, judecatori sau discutii pe rapoarte din SUA. Baaaah, baiatule, calitatea oamenilor propusi de democrati e sub orice fel de critica, majoritatea minoritati, toti rasisti, toti feministi, toti lgbtqisti, si toate deciziile au -0 baza in realitate sau stiinta, toate sunt pe baza de „experti” si „studii”. Sincer, in rromania suntem inca privilegiati ca angajam doar amante si soferi de partid

  8. Oui! Domnul Marga are tot ce este nevoie pentru a fi bun președinte. Experiență de creare de instituții. Experiență de gestionare de instituții. Cunoaștere a României și cunoaștere a lumii.Cunoaștere a situației din acest moment a României. Știință a dreptului, economiei, sociologiei, politicii.Viziune. Conexiuni internaționale. Legături cu marile puteri. Cunoaștere a culturii de azi. Capacitate de a decide democratic. Energie și angajament patriotic.

  9. @prostia ingroapa Romania. Romania nu are nevoie de oameni luminați și pricepți (că oricum sunt puțini) să o scoată din mlaștină, ci de niște unii până pe la 60 de ani, care-și fac cruci de trei ori pe zi și se minunează în ce hazna a cazut țara. Și atunci tuturor le va fi foarte bineeee!!

  10. CATA vreme Sistemul MONDIAL este CUM SE VEDE, nici o singura sansa …

  11. A face apel la meritocrație in România e similar cu a face apel la meritocratie în organismele UE, NATO, OMS,ONU, etc, unde toate fosilele politicii din tarile membre sunt trimise ca sa huzureasca pe sume consistente. Politica e singura profesie unde prostia e un dar de care cei ce-l au profitat cu parsivitate la maximum ca să se afirme. Poate ca politica a fost darul pe care Dumnezeu l-a făcut prostiei la naștere sau la împlinirea majoratului.

  12. Pentru horica: intr-o povestire moderna, de autor maghiar, e vorba de racheta ungureasca care ajunge pe luna. Ce a gasit acolo? Unguri, bineinteles. Cu ce se ocupau? in afara de a fi unguri, cu nimic. Ciobanii romani au venit inainte, cu branza… deci meritul primeaza…
    Pentru dl Marga: La pile egale meritul primeaza! Studiati ascensiunea imperiului roman, comparand cu ascensiunea capitalismului. Ambele se sfarsesc cu imbuiecirea unor meritocrati care nu mai pot fi luxati.

  13. shtireanu din Julius Fučík (23 February 1903 – 8 September 1943) was a Czech journalist, critic, writer, and active member of Communist Party of Czechoslovakia.
    (vezi cartea de telefon)

  14. Multe trucuri – Oamenii mici, Care se dau mari

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.