Un nou început pentru „pahidermul“ UE

După aproape patru luni de la alegerile parlamentare, negocierile preliminare dintre creștin-democrații și social-democrații germani deschid calea către un nou guvern de mare coaliție. Corriere della Sera răsuflă ușurat și laudă virtuțile clasei politice germane, „care știe ce responsabilități are în raport cu electoratul“.

„Este evidentă necesitatea unei locomotive germane care să tragă proiectul european comun“, scrie cotidianul spaniol La Vangaurdia, iar în următoarele două luni, „locomotiva“ poate decide întreaga politică europeană pentru anul 2018.

Interesele „locomotivei“ UE

Pe 22 ianuarie, ziua prieteniei franco-germane, liderii celor două motoare ale UE vor face o declarație comună care va da „un impuls decisiv unei Uniuni care acum este prea slabă, ineficientă și înceată“. De fapt, va fi momentul în care cancelarul Angela Merkel va consfinți o colaborare apropiată cu președintele Emmanuel Macron (impulsionată și de ambițiile proeuropene ale liderului social-democrat Martin Schulz) pentru a înainta pe calea spre federalizarea UE, către crearea unui parlament și a unui minister de finanțe a zonei euro, către transformarea actualului Mecanism European de Stabilitate într-un „FMI european“ sub control german.

În aceeași zi va avea loc și prima reuniune a Eurogrupului sub conducerea noului președinte, portughezul Mario Centeno, unde se va discuta despre garanțiile comune pentru depozite bancare, dar și despre riscul pe care îl implică obligațiunile emise de state, o temă la care Germania ține mult și fără de care va împiedica o lege europeană comună pentru intrarea în incapacitate de plată. Va urma o reuniune a miniștrilor Apărării din statele NATO, la jumătatea lunii februarie, când se va discuta despre sediul noului comandament al NATO pentru logistică (o structură care să faciliteze circulația trupelor și tehnicii într-un fel de „Schengem militar“), unde competitoare sunt Germania, cu șansa cea mai mare, și Polonia.

O armă împotriva Poloniei şi Ungariei

În cele din urmă, pe 22-23 martie, va avea loc Consiliul European de primăvară. Cum negocierile pentru noul buget UE pentru perioada 2021-2027 sunt deja în toi, se va discuta despre cea mai importantă armă a Bruxelles-ului și a marilor economii europene împotriva „elevilor neascultători“, o armă mult mai tăioasă decât suspendarea dreptului de vot cu care este amenințată acum Polonia. Este vorba despre limitarea accesului la fondurile europene pe criterii ce țin de respectarea statului de drept și a democrației. Germania și Franța, contributori neți la bugetul UE, vor avea pâinea și cuțitul. Președintele Comisiei Europene a vorbit deja despre priorități diferite pentru noul buget (apărarea și migrația, în dauna coeziunii între statele UE), iar comisarul german pentru Buget a sugerat că se vor face reduceri importante și vor fi introduse noi taxe în întreaga UE.

Guvern nou, politici vechi

Noua Mare Coaliție de la Berlin este încă incertă, așteptând votul conferinței extraordinare a Partidului Social-Democrat. Mizele europene sunt însă prea mari pentru ca Germania să rămână blocată în disputele dintre aripile partidului ce va fi vioara a doua la guvernare. Pozițiile Berlinului pentru reuniunile europene din următoarele luni sunt deja clare – continuarea austerității și disciplinei bugetare impuse de fostul ministru de Finanțe Wolf­gang Schaeuble, un FMI european cu drept de intervenție în bugetele naționale. În fapt, noul guvern al Germaniei va urma politica veteranilor ultimei „mari coaliții“, acum cosmetizată cu un discurs mai social-democrat, fără însă ca stânga germană să fi obținut cu adevărat vreun „mare trofeu“, după cum scrie Tagesspiegel.

Așa funcționează Europa

Iritat de imobilismul politicii italiene, concentrată și pe campania pentru alegerile de pe 4 martie, ­site-ul Linkiesta subliniază o situație deloc străină României. „Așa merge Europa. Un pahiderm care se mișcă surpinzător de repede, în timp ce noi suntem preocupați de ograda noastră, scriind cărți despre visurile noastre și distrugându-le pe ale altora. Realitatea este în altă parte, însă pentru moment ea nu interesează pe nimeni. Ne va interesa, cu siguranță, când va veni vremea să dăm vina pe cineva pentru nerespectarea promisiunilor, așa cum a fost până acum cu pactul fiscal și cu împrumuturile. Punem pariu?“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

4 Comentarii

    • Mda … ma rog … depinde cum privesti poza … se aude prin tirg ca si „baiatul” e cam iubitor de „baieti” …

  1. Un fel de communism/national-socialism mascat! Ce mare coalitie? Acum, hotii sunt la un loc.

  2. Banuiam eu, dupa ce am vazut-o pe „prima doamna a Frantei” (??) ca Macron are „lipici” la babe … Cu pacaliciul francez a inceput, e clar, una din cele mai antisociale perioade din istoria Frantei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.