„Un pahar cu apă într-o piscină”: Critici pentru Guvern în problema gunoaielor

Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de Mediu, apreciază că percheziţiile desfăşurate în cinci judeţe în dosarul privind introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar reprezintă „un pahar cu apă într-o piscină”.

Potrivit acestuia, intrarea în Schengen şi dispariţia punctelor vamale de verificare vor permite pe teritoriul naţional un flux de „sute de camioane şi vagoane cu deşeuri adunate de mafia italiană” din toată Europa. Fostul şef al Gărzii de Mediu pledează pentru înfiinţarea Sistemului de Urmărire a Deşeurilor, obligatoriu pentru toţi comercianţii şi transportatorii, care să asigure trasabilitatea deşeurilor din momentul generării până la dispariţia acestora.

„Acţiunea IGPR, un pahar cu apă într-o piscină! Oricând după intrarea în Schengen, dacă nu şi acum, camioane cu deşeuri radioactive din industria medicală pot ajunge în Romania şi pot fi îngropate lângă zonele locuite intens, în aşa numitele ‘amenajări piscicole’. (…) În mod voit Guvernul nu a înfiinţat un Sistem de Urmărire a Deşeurilor – SUD, precum SUMAL 2.0 pe lemne. SUD ar trebui să fie obligatoriu pentru toţi comercianţii şi transportatorii, astfel încât să ştim de unde vin şi unde ajung deşeurile, care sunt capacităţile de depozitare, ce volume şi tone sunt mişcate, ce deşeuri sunt din intern şi ce din extern, care e volumul procesat şi depozitat în realitate”, scrie Berceanu, duminică, pe Facebook.

El critică Guvernul şi pentru faptul că „nu a vrut să genereze un sistem de informare” între instituţii (Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu, ANAF, Poliţia Română, SRI) astfel încât „informaţia să circule cu viteză, fluxul banilor să fie monitorizat şi afacerile ilegale închise”. Potrivit acestuia, Ministerul Mediului a aprobat în trecut peste 850 de amenajări piscicole care, „de facto, acopereau două tipuri de infracţiuni”: extragerea ilegală de balast şi îngroparea ilegală a deşeurilor.

„Legislaţia permite acumulări de deşeuri pentru ‘valorificare’ timp de 3 ani. În aceşti 3 ani nimeni nu deranjează operatorul. Adună munţi de deşeuri, din toată Europa, pentru valorificare. Iar când spun valorificare, pentru o sumă corectă primeşti autorizaţie de la mediu având un gard de plasă, un ciocan, o daltă, un flex şi o roabă. Ştiu, nu e Somalia şi totuşi… După 2 ani şi 9 luni firma intră în insolvenţă, se schimbă acţionariatul şi vinovatul este o bătrânică de 90 de ani”, menţionează Berceanu.

Duminică, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT Timişoara au efectuat 44 de percheziţii în judeţele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice. Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2021, în zona de vest a ţării (judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara), precum şi în municipiul Bucureşti, mai multe persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale.

Grupul infracţional ar fi profitat şi de faptul că în România preţul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tona) este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, urmărind astfel să obţină în mod facil câştiguri financiare importante.

Pe parcursul activităţii de urmărire penală, au fost depistate 57 de astfel de transporturi, însumând peste 1.500 de tone de deşeuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Oricum suntem groapa de gunoi a europei!…fiare vechi,adică tehnică de zeci de ani, mașini second hand din europa, vagoane de tren,autobuze,tramvaie,mâncare, alimente, îmbrăcăminte,încălțăminte,…etc…

    • Bugetele serviciilor, 7 ssrvicii secrete cu numar de angajati mai mare ca MApN nu auzit n-au vazut nimic nu citesc presa de ani de zile. Werner e in concediu din 2014 clar nu trebuie deranjat.

      Trec droguri, migranti, drone, tigari, camioane cu deseuri. Garda de mediu mai exista?

      Statul de ce-o mai fi platit nu-l desfiinteaza. Consuma curent de pøømana.

  2. Berceanu-le, ai fost in functie, ce mama dracului ai facut concret sa schimbi legea? Nimic! Acum dai pe goarna tot ce nu e normal! Brava tie! Apropo, din cate imi amintesc, aceste firme care au legatura cu „religia baptista/iehova pe import gratuit orice” functioneaza de cel putin 10 ani, nestingherite si neatinse de nimeni! Imi amintesc ca, vu cativa ani in urma, am scris la momentul respectiv, ai mei din strainatate voiau sa adune donatii de calitate superioara si sa trimita la minorii din zonele sarace, eu fiind reprezentant si donator intermediar, (am mai strans donatii financiar, am cumparat pentru copii de gradinita si am donat cu bucurie),”. Ce sa auzi, doar importurile lor sunt gratuite, in rest orice donatii se platesc la mc sau bucata, 1500-2000 franci, destul de scump! Si actiunea donatii gradinite si elevi minori in zonele sarace a pierit definitiv inainte de debut. Multumim partidelor si oricarui guvern plus incurabila justitie din Romania ca mentine saracia in tara prin orice metode.

  3. Marcel U E Ciolacu! Ce spuneam că tovarăsul de Buzău e un papagal pus de Iohannis doar ca sa ascunda furăciunile mafiei PSD- PNL.Cine crede altceva ori e prost ori e cu ei în gașcă.

  4. BERCEANU ARE DREPTATE,TOTUL SE INTAMPLA DE FAPT CU ACORDUL VOIT TACIT AL AUTORITATILOR INDIFERENT DE CULOAREA POLITICA
    DiN ACEASTA CAUZA SUNT TOT MAI MULTI COPII SI ADULTI BOLNAVI DE ALERGII,LEUCEMII CANCERE
    De vina este si indolenta,ignoranta populatiei DACA NU SE PREZINTA LA TV ,LUMEA NU REALIZEAZA GRAVITATEA SITUATIEI

  5. Sunteți tari ! V-am atras atenția asupra greșelii de redactare din titlu , ați corectat greșeala dar nu ați publicat comentariul. Vă salut domnule Nistorescu ! Vă e rușine să recunoașteți că ați greșit ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.