Adina Florea și planul B: „Îmi doresc să instrumentez dosare…”

Candidaţii pentru posturi de procurori şi procuror-şef în cadrul Secţiei de investigare a magistraţilor, printre care este şi Adina Florea, propusă de ministrul Justiţiei pentru şefia DNA, susţin interviul în faţa comisiei de concurs vineri, începând de la ora 10:00, la sediul CSM.

UPDATE. Adina Florea a susţinut vineri interviul pentru o funcţie de procuror în Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie în faţa membrilor CSM.

„Candidatura mea la DNA rămâne, sunt în cursul unei proceduri. Cred în această candidatură, am depus-o pentru că am crezut că pot aduce un plus la DNA astfel încât structura să-şi ducă la îndeplinire obiectivele pe care le are. Candidatura la DNA nu are legătură cu această candidatură, de procuror de execuţie. Îmi doresc să instrumentez dosare, aşa cum fac şi acum, prin urmare nu cred că pot fi confundate cele două candidaturi”, a declarat Adina Florea, întrebată de membrii CSM despre cele două candidaturi.

Întrebată de asemenea despre importanţa bunei credinţe şi sincerităţii, Adina Florea a spus că pentru ea, ambele sunt importante şi că inclusiv în activitatea sa de-a lungul anilor a încercat să aibă o conduită potrivită indiferent de persoana pe care a avut-o în faţă.

„Este important să fim sinceri cu noi înşine şi cu cei din faţa noastră. Indiferent dacă sunt colegii noştri sau subiecţii procesuali. În toată activitatea mea am considerat că este necesar să am o conduită sinceră şi respectuoasă indiferent de persoana pe care o aveam în faţă, pentru că fiecare om răspunde pentru ceea ce face, dar asta nu înseamnă că trebuie să adopţi un comportament prin care să îi calci în picioare demnitatea”, a spus Adina Florea.

UPDATE. Procurorul Sorin Eugen Iaşinovschi, candidat pentru o funcţie de procuror în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, este de părere că înfiinţarea acesteia este singura şansă pentru ca „imaginea justiţiei să fie cea reală”. El a spus că DNA „a intrat cu bocancii” în viaţa magistraţilor, iar din această cauză procurorii şi judecătorii au căpătat o oarecare temere.

Sorin Eugen Iaşinovschi a susţinut vineri interviul pentru candidatura sa în faţa membrilor CSM.

„Cred că am dobândit flerul de a şti dacă într-o cauză penală există ceva sau este un balon de săpun. Nu am permis niciodată cuiva să facă presiuni să dau o soluţie, am dat soluţia pe care am simţit-o. Am cântărit foarte bine când trebuie administrată o anumită probă. Nu am avut niciodată exces să intru cu bocancii în viaţa privată a cuiva. (…) În momentul în care activitatea DNA a intrat cu bocancii în viaţa magistraţilor, fiecare se cam ferea. Când vedeai câte un magistrat cu cătuşe, nu mai aveai curaj, fiecare se temea”, a declarat procurorul.

El consideră că înfiinţarea Secţiei speciale este singura şansă ca „imaginea magistraţilor să fie cea reală”, pentru că în prezent imaginea justiţiei nu este prea bună. Iaşinovschi a vorbit şi despre maturitatea de care trebuie să dea dovadă un procuror din Secţia pentru investigarea magistraţilor, dar şi despre necesitatea unei bune comunicări, inclusiv cu presa.

„Urmărirea penală în astfel de cauze este foarte delicată. Un astfel de procuror trebuie să dea dovată de maturitate, să analizeze situaţia din toate unghiurile şi abia apoi să ia măsuri. Cred că Secţia trebuie să scoată la suprafaţă imaginea reală a justiţiei, a magistraţilor. În prezent imaginea nu este prea bună. Eu cred că voi contribui ca imaginea magistraţilor, justiţiei să fie reală. (…) Eu când am auzit de înfiinţarea acestei Secţii, am zis că e singura şansă ca imaginea magistraţilor să fie cea reală. (…) Pentru asta trebuie să existe şi o comunicare cu presa şi cu persoanele pe care le întâlneşti, să nu fugi de ziarişti”, a spus procurorul.

Adina Florea, propusă de Tudorel Toader pentru postul de procuror-şef al DNA, care a primit aviz negativ de la CSM, candidează pentru funcţia de procuror în cadrul Secţiei de investigare a magistraţilor.

Pentru funcţia de execuţie de procuror mai candidează Codruţa Simona Chindea, Sorin Eugen Iaşinovschi, Iuliana Magdalena Olteanu şi Florentina Piloş, iar pentru funcţia de procuror-şef candidează Ioan Viorel Cerbu, Elena Iodache, Iuliana Magdalena Olteanu, Florentina Piloş şi Florena Esther Sterschi.

Sunt în total opt candidaţi. Cinci dintre ei aspiră la postul de procuror – şef, cinci la postul de procuror, în condiţiile în care doi dintre ei şi-au depus candidaturile pentru ambele poziţii. Pentru acesştia din urmă, durata interviului este de 45 de minute, iar pentru ceilalţi este de 30 de minute.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat marţi că nu a desemnat niciun reprezentant în Comisia de concurs pentru numirea procurorului şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie precum şi pentru ocuparea posturilor de execuţie de procuror din cadrul aceleiaşi secţii, potrivit informațiilor

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat în 11 octombrie desfiinţarea Serviciului de combatere a corupţiei din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), atribuţiile serviciului urmând să fie preluate de Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, înfiinţată în Ministerul Public şi care ar urma să devină operaţională la sfârşitul lunii octombrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Chiar imi place de acest procuror! Are principii corecte si in plus este o luptatoare cu „statul adanc” patronat de presedintele „tuturor romanilor” care arunca cu pietre in jandarmi (statul adevarat) si protejat de zarzarica!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.