Unde era America când saudiții și iranienii băteau palma la Beijing?

Iranul și Arabia Saudită și-au reluat relațiile diplomatice întrerupte în urmă cu șapte ani, iar acest lucru s-a întâmplat la Beijing, cu medierea Chinei, fără implicarea Statelor Unite și într-un moment în care Israelul căuta să atragă Arabia Saudită în Acordurile Avraam, mediate de această dată de SUA (în timpul administrației Trump), pentru recunoașterea statului Israel și pentru stabilirea oficială a relațiilor diplomatice.

Acordul semnat la Beijing între Iran și Arabia Saudită, între centrul de greutate al islamului șiit și al celui sunnit, când Iranul se apropie cu pași repezi de momentul fabricării primei bombe nucleare, dă peste cap calculele din Israel și este fără îndoială cel puțin o lovitură de imagine pentru Statele Unite. Acordul vizează nu numai reluarea relațiilor diplomatice, ci și reactivarea unor acorduri de cooperare economică semnate în ultimele decenii între Iran și Arabia Saudita. Apoi, Iranul se angajează să nu mai permită organizațiilor aliate să atace teritoriul saudit (așa cum au făcut-o de mai multe ori rebelii hutiți din Yemen). Iar Arabia Saudită se angajează să nu mai susțină financiar organizații care în Iran sunt considerate teroriste, precum anumite grupuri kurde din Irak și mai cu seama Mujahedinii Poporului. Arabia Saudită se mai angajează să nu mai finanțeze publicații orientate împotriva teocrați de la Teheran, precum Iran International, cu sediul la Washington.

Presa apropiată Iranului arată că la Beijing a avut loc cel puțin o rundă de negocieri despre care serviciile secrete israeliene nu au avut știință. Cu siguranță că victoria lui Benjamin Netanyahu în alegerile anticipate din noiembrie 2022 și formarea unui guvern cu multe partide ultrareligioase a cântărit mult în decizia Arabiei Saudite. Oficialii saudiți au protestat când noul guvern Netanyahu a decis să legalizeze statutul coloniilor israeliene din Cisiordania. Pentru ca ruptura să fie cât se poate de clară, după semnarea acordului de la Beijing cu Iranul, guvernul saudit a blocat intrarea în țară a ministrului israelian de Externe, pentru a participa la o conferință a Organizației Națiunilor Unite pentru Turism, o vizită de altfel fără precedent, pentru că niciun ministru israelian nu a efectuat o călătorie oficială în Arabia Saudită. Potrivit presei americane, decizia privind deplasarea șefului diplomației israeliene la Riyadh a fost luată împreună cu administrația de la Washington. Arabia Saudită s-a opus însă acestei inițiative americano-israeliene.

”Unde era America când Iranul semna acordul cu Arabia Saudită?”, se întreabă Jerusalem Post. Mai toate analizele publicate de la semnarea acordului de la Beijing, pe 10 martie, arată că SUA au primit o lovitură la capitolele imagine și diplomație din partea rivalilor chinezi și a aliaților saudiți.

Mai departe, când vine vorba despre mari implicații strategice, concluziile diferă în funcție de orientarea fiecărei publicații. Pentru cele critice față de orientarea administrației SUA, îndepărtarea Arabiei Saudite este justificată. ”Sunt sigur că un factor care a contribuit uriaș la asta este colosala aroganță a SUA și modul în care abuzează de aliații și vasalii lor. A te baza foarte mult pe o propagandă deloc onestă, așa cum fac SUA, duce la situația în care tu continui să crezi în propria propagandă, în timp ce țintele acestei propagande nu mai cred în ea”, scrie Ron Unz.

Dincolo de propagandă și război informațional, cel mai sensibil domeniu pentru SUA, dar și pentru China, în relația cu Arabia Saudita ține de comerțul cu petrol. Marea întrebare este dacă acordul cu Iranul semnat la Beijing înseamnă sau nu începutul sfârșitului petrodolarului.

Petrodolarul este una dintre sursele puterii americane. A luat naștere după ce administrația Nixon a decis să renunțe la etalonul aur, în 1971, și dup ace Războiul de Yom Kippur din 1973 a dus la o explozie a prețului petrolului, în urma unui embargo al țărilor OPEC conduse de Arabia Saudită. SUA au trimis un adjunct al secretarului trezoreriei pentru a încheia un acord cu regale Faisal: America va cumpăra petrol din Arabia Saudită, iar saudiții vor trebui să tranzacționeze petrolul doar în dolari; Arabia Saudita va încasa sume uriașe în dolari, dar cu ele vor cumpăra arme americane și vor cumpăra datoria tot mai mare a Americii. Regele saudit a acceptat, cu condiția ca acest acord să rămână secret, iar cumpărarea de către saudiți a obligațiunilor suverane americane urma să fie mascată. Au urmat apoi decenii în care regimul saudit a reciclat petrodolari prin fonduri cu capital de risc și prin aranjamente secrete prin zeci sau sute de instituții financiare, totul cu aprobarea guvernului american.

Se pare că acest mod de finanțare a datoriei SUA a fost atât de important, încât regimurile care au încercat să i se sustragă, ba chiar să lanseze scheme concurente, au avut de suportat consecințe dintre cele mai grave. Așa s-a întamplat cu regimul irakian al lui Saddam Hussein, care a anunțat, în 2000, că își va comercializa petrolul în noua monedă euro. Așa s-a întâmplat și cu regimul Gaddafi din Libia.

Or, în acest moment Arabia Saudită acceptă plata în yuani chinezești pentru petrolul vândut, acceptă și plata în rupii indiene și chiar in ruble. Pentru nu puțini analiști, aceste evoluții, împreună cu acordul mediat de Beiing, dar și cu spaima pe care SUA au indus-o întregii lumi când au decis să înghețe rezervele în dolari ale Venezuelei sau, mai recent, ale Rusiei, înseamnă începutul sfârșitului petrodolarului și a ”ordinii liberale bazate pe reguli” finanțată astfel. Apariția ”petroyuanului” care să detroneze petrodolarul ar fi primul pas către reducerea puterii SUA în sistemul financiar mondial.

Alte analize sunt mai puțin avântate și atrag atenția că, succesul Beijingului în procesul de mediere a unui acord între Iran și Arabia Saudita nu este atât de important pe cât pare, câtă vreme ultimele două state au purtat mai multe runde de negocieri în Irak și Oman, în care China nu a avut niciun rol, ba chiar SUA au fost mai implicate, câtă vreme au încă influență asupra regimului de la Bagdad.

Apoi, în ciuda aparentei influențe pe care o are Beijingul asupra Arabiei Saudite, în declarațiile de după întâlnirea din decembrie 2022 dintre regele saudit și președintele Chinei nu s-a pomenit absolut nimic despre stabilirea prețului petrolului în yuani. ”În călătoria mea recenta în regiune nu am auzit niciun oficial vorbind serios despre introducerea unei noi monede pentru stabilirea prețului petrolului. Răspunsul a fost următorul: Ce beneficii am avea? Ar fi absurd să adopți o monedă gestionată și produsa de o mașinărie financiara opacă și impredictibilă”, scrie Javier Blas, pentru Bloomberg.

”Ca în toate teoriile conspirației, există și un sâmbure de adevăr în povestea petroyuanului. Președintele Xi încurajează regiunea să treacă la yuan. Însă Xi Jinping nu a cerut stabilirea prețului petrolului în yuani ci doar ca țările din regiune să accepte plata în yuani pentru petrolul vândut. Emiratele Arabe Unite au și precizat că vor accepta plata în yuani, însă nu și pentru petrol.

Apoi, petroyuanul este văzut ca un pas care ar duce la o mulțime de inițiative similare. India ar putea dori petrorupia, Japonia ar dori petroyenul, iar Coreea de de Sud sau Taiwanul ar putea urmări acorduri similare. Și ar avea șanse în fața Chinei, pentru că Japonia și Corea de Sud depășesc cota Chinei din exporturile de petrol ale Arabiei Saudite”, scrie Blas.

”În mod ironic, singura petro-monedă care pare să fie în ascensiune este dirhamul din Emiratele Arabe Unite. India folosește dirhamul la tranzacțiile petroliere cu Rusia, pentru a ocoli sancțiunile americane. Însă în ultimii 25 de ani, dirhamul a fost legat de dolarul American – un alt indiciu ca petrodolarul rămâne singura petromonedă care contează”, scrie Javier Blas.

Doar evoluțiile viitoare ne vor putea spune în ce măsură semnarea la Beijing a unui acord între Arabia Saudită si Iran este o expresie a unei influențe chineze în Orientyul Mijlociu capabilă să o depășească pe cea americană. Pentru moment, China a anunțat că va organiza la Beijing, în acest an, o întâlnire între oficiali iranieni și oficiali din statele arabe din Golf, programul nuclear iranian se apropie tot mai mult de linia roșie stabilită de Israel, iar petrodolarul rămâne fundamental pentru profiturile statelor din Golf.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23

28 de Comentarii

  1. Ce America, domnule . Acolo era China la pupitru. Se pare ca nu vi s-a luat inca cataracta de pe ochi.
    Printul Saudit e istet si miroase sangele occidental; vrea sa fie de partea dreapta a Istoriei. Va fi Petro-Yuan curand.

    • Unde era America guvernului Biden? Pe nicaieri, probabil se strofocau cum sa defund the police, sa dea afara politisti, pompieri si asistente medicale ca nu s-au vaccinat , cum sa nu-i dea viza lui Djokovic si mai ales cum sa il ajute pe Zelensky sa piarda o treime din Ucraina.

  2. Si era obligatoriu ca Iran si sauditii sa se inteleaga sub aripa SUA? Nanasul botezului trebuia sa fie musai SUA?
    De parca SUA ar trebui sa fie in mod obligatoriu uber alles!……[Rumburak]

  3. Unde era America când saudiții și iranienii…
    a) in vacanta
    b) cu capra la fotograf
    c) umflau baloane
    (Un singur raspuns e corect)

    PS hai sa-i tocam pe americani ca nu au fost la sfanta masa, ca nu ii lasa Israelul,ati si uitat

  4. Calineeee (PUP!) … 😀 esti, deja, mai comic decat mishteaux 😀 ! —–America era la … Kiew !——
    Incercand cu britanicii sa salveze anglo-sax-iszmul dupa „erezia”=autogolul 😀 … BREXIT !

  5. „mishteaux spune:
    1 IANUARIE 2021 LA 16:34
    „Sistemul” a ajuns intr-o faza (terminala spun expertii tacuti !) in care
    doar slaveaza ce e prea mare (!!!) pentru a fim lasat sa dea faliment !

    Ce insemna pentru no-initiati ” prea mare pentru a fi lasat sa dea faliment” ?
    Inseamna ca daca ceva „prea mare pentru a fi lasat sa dea faliment” va da faliment … „sistemul” va fi obligar la resetare = la renuntarea la STATUS QUO !

    STATUS QUO-ul e insa chiar LUMEA DE AZI cu actorii ei vizibili si invizibili … e o proprietate a sistemelor complexe AUTOCANSERVAREA asa ca nu e nimic non-natural in incercarea pastrarii STATUS QUO-ului prin
    incercarea de-a „nu lasa sa dea faliment ceva prea mare pentru a cadea ”

    NASOL e ca … ciclica salvare … e finita in sisteme finite ( e Terra si economia ei un sistem finit ?) …
    „caderea” celor prea mari pentru a cadea … va fi cu atat mai BRUTALA cu cat va fi mai amanat

    ( exact ca-n cazul unei boli … tratarea simptomelor nu face decat ca boala , inobservabil prin simptomele linistite, sa explodeze si mai brutal in timp … „chestiile astea sistemice-s IZOMORFE de aceea-s inter-inteligibile” =’s sisteme !)”

  6. „mishteaux (… vin vremi ciclic-istoric- spune:
    2 IANUARIE 2021 LA 13:37
    „NU-i nici exclus ca un atac CYBERNETIC premeditat si indelung pregatit sub radarele serviciilor mondiale „pus la punct” sa blocheze comunicarile inter-bursiere producand
    la un pre-anticipat, cu rabdare tiptil astept, MOMENT ultra-eficient,
    prin metode de inteligenta artificiala ?
    bine ales momentul = exact in momente de minima rezistenta/minim efort
    …sa produca o MEGA -ULTRA -CRIZA finnaciar-PSIHOLOGICA
    …un gigantic BANC-RUN soldat c-un adevarat razboi pseudo-atomic (in economie !) … in 2021”

    Nu informatiile ci … „ARTERELE informationale” …’s tinta, „parghia”, „revolutionarilor” = ? … prezentului !”

    e mass-psihologic USA acum sensibila la un atac CYBER pe …BANCI 😉 !
    Eu doar spun nu fac .. ravagii ! 😀
    UN PROFET are o rabdare DUMNEZEISCA ! 😛 De-aia e … PROPHET ! 😉

  7. „mishteaux (cont.) spune:
    2 IANUARIE 2021 LA 13:56
    APROPOS:

    Parca Einstein spunea ca nu poti rezolva o problema sistemica …fortand sistemul …ci trebuie sa judeci alt sistem pentru a depasi temporar granitele sistemului deficitar !

    :*”
    Ce-au reparat bancar dupa 2008 …daca …iar se surpa SHANDRAMAUA :))))))))))))))) ? !

  8. „mishteaux spune:
    4 IANUARIE 2021 LA 13:42
    Lao Tze a zis:

    Un imperiu se conduce prin strategia prin care se frig pestii mici ! (adica fara a rascolii friptura ? )

    Chinezii au traditie milenara in ce fac … si trebuie sa fi tampit sa crezi ca poti ucide un miliard de oameni … dara daca nu-i ucizi si nici nu-i poti separa-de-lume
    ce ne ramane altceva decat un COMPROMIS cu ei … ?

    :))
    [sa fim realisti, bine ? … !!!]”

  9. „mishteaux (cont.) spune:
    4 IANUARIE 2021 LA 17:50
    Putini inteleg …insa CHINA prin faptul ca-si imbogateste cetatenii … ii chiar face mai liberi !

    BOGATIA te face liber !

    Insa bogatia n-o faci durabila decat prin munca … TUN-urile economice n-au durata …desi produc optimum-de-moment !
    Tin minte inca timpul cand Chinezii erau mai putin „liberi” decat romanii !
    Azi …prin „munca sclavilor” … prost platita … au construit ceva real observabil !
    China de azi e chiar altfel decat ce-a fost …si e … prin munca sclavetilor (care o duc vizibil din ce in ce mai bine !) …altfel !

    Cine deschide ne-partinitor ochii laaaaarg … vede azi … ca China a procedat optimal vanzand ieftin „munca sclavilor comunisti” …. vede ca ceva nu doar ca s-a schimbat ci ca e in schimbare !

    etc.
    (clar: … putem palavragii si vorbe-doar-vorbe … fara observa nepartinitor ideologic … realitatea ! Insa in ce scop ar incerca cineva prin vorbe sa re-interpreteze realitatea vizibila … intr-un mod care mai muult o opacizeaza decat o clarifica ? … in ce scopa altul decat de-a induce PREMEDITAT „pentru o cauza opaca” ochii prostilor care ajung sa nu mai creada ce vad … ci halucinant sa creada ced aud !)

    ;)))”

  10. „mishteaux spune:
    4 IANUARIE 2021 LA 17:36
    @filosophia lui Confucius (pentru cine-o cunoste” … nu e decat un anumit PATTERN intelectual-virogen care ca mod-de-a-fi … ca „cauza” … duce la efectele unei epoci sau alteia !

    Confucius … isi dorea IERARHIZARE si SERIOZITAE in „micile pas-cu-pas” indeletniciri ale omului … un drum de 1000000 de pas incepe cu primul continua cu al doilea si se termina cu ultimul … in nici un caz n8u-ncepe de la mijloc si se termina la-nceput !

    China comunista (inca !) … la re-evaluat pe CONFUCIUS in defavoarea lui … Lao Tze !
    Urmarule … sociale (‘s mai bogati si prin asta orice s-ar spune … mai liberi) … nu sunt fanatici ideologici = accepta si capitalismul (ne-salbatic monopolist !) si … tehnologice …etc.

    @mama morton …. societatea e un HOLON ! nu o colectie de entitati divizibile … asa e doar teoria care nu poate intelege decat ce-i reductibil sa simplu … in lume nimic nu e simplu totul e interconectat ! ?”

    MINTEA DE PE URMA … AZI …nu ce „barfea” straniul MISHTEAUX in 2021 😛 !

  11. „( exact ca-n cazul unei boli … tratarea simptomelor nu face decat ca boala , inobservabil prin simptomele linistite, sa explodeze si mai brutal in timp … „chestiile astea sistemice-s IZOMORFE de aceea-s inter-inteligibile” =’s sisteme !)”

    Stie/stia clown-ul asta misterios-mistocar …ce spune, ce spunea ? 😉

  12. „SHANDRAMAUA ” (es ist eine Schande ! 🙁 ) … e-n proptele inca din 2008 !
    Dandu-i „antinevraligic” la greu … lipsido de simptomele durerii
    „ei” au zis ca-i sanatoasa !
    Azi 😀 cancerul deja are metastaze … de ne mai tratat cu leacuri moshnegesti ! 🙁
    🙂
    Mishteaux asta e totusi …un clown , un anal_fabet rummansky …cu ochii laaarg deschisi !
    In prostia lui tembel laudaroasa …vede lumea PUNCTUALEXACT asa cum o arata ochii ! Nu cum e povestita contrar simturilor !
    Ca-n bancul cu amantul prins in dulap cand sotia adultera ii spune sotului : – Ma crezi pe mine , ca nu-i nimeni aici sau iti crezi ochii ? Hotarastete … PUTINISTULE ! 😀

  13. Se apropie momentul unei monede BRICS+? să nu uităm că atât A. Saudită cât și Iran doresc să adere la organizație, împreună cu multe alte state importante, iar discuțiile cu privire la o monedă bazată pe resurse au depășit etapa incipientă.

  14. Eu nu cred în miracolul chinezesc. În trecut au fost tigrii nu știu cum tot în Asia. Erau țări capitaliste și tot au apărut frâne. În China,pe măsură ce comuniștii vor domina economia lucrurile o vor lua la vale. Istoria a dovedit asta. Saudiții au calculele lor și au dreptul să le facă iar israelienii vor trebui să se împace cu vecinii lor.

  15. Putea sa-i scape lui Marchievici un asemenea prilej sa-si exprime satisfactia pe care o simti cum ii clocoteste in cuvinte? In loc sa demaste imixtiunea „republicii bolsevice chineze” in „republica bolsevica islamica Iran” prin care, cum spuneam deunazi deja CONTROLEAZA Iraq-ul? Sau sa demaste RILUL CONSTANT jucat in ultimii 60 de ani de JOKER al Cominternului in DESTABILIZAREA Vestului CAPITALIST? In loc sa faca aceste deontologice specificari, ce face Nea Marchievici? Ne serveste la cald o „justificare” a acestui act bolsevic de sfidare a Lumii LIBERE, respectiv accederea la putere a unui NATIONALIST israelian care vrea sa RUPA CU TRECUTUL pionierilor sovietici generici!!! Sa nu uitam de OPEC si de COMINTERNISTUL Carlos care A RASTURNAT OPROBIUL MONDIAL pe care l-au provocat prin CRIZELE PETROLULUI in „compatimire” si acceptare, sa nu uitam de cine l-a CREAT pe Ben Laden, sauditii controlati de Moscova!!! Acum centrul de greutate in Comintern s-a mutat la Pekin…O fi uitat Marchievici in febra satisfactiei antiamericane de atitudinea saudita de dupa AGRESIUNEA URSS-Rasputin asupra STATULUI SUVERAN Ucraina, respectiv REFUZUL cresterii extractiilor de petrol si gaze pentru CONTRACARAREA SANTAJULUI SOVIETIC?

  16. Nici eu nu cred in chinezi …ce-i aia: „productia lor industriala azi e mai mare decat a USA+UE la un loc !”
    Si cum au ei chinezii la 1,7 miliarde de oameni, tuppe-ul sa se ridice prin munca NU AFACERI PE BURSA,
    economic !
    Eu cred la fel ca tine @Elena … in FIAT MONEY ! In economii financiare si de servicii nu in ceva manufacturier-CHINEZESC
    PUP !

  17. „„Sistemul” a ajuns intr-o faza (terminala spun expertii tacuti !) in care
    doar slaveaza ce e prea mare (!!!) pentru a fim lasat sa dea faliment !
    Ce insemna pentru no-initiati ” prea mare pentru a fi lasat sa dea faliment” ?
    Inseamna ca daca ceva „prea mare pentru a fi lasat sa dea faliment” va da faliment … „sistemul” va fi obligar la resetare = la renuntarea la STATUS QUO !”

  18. @Charlie… … pai nu „RESETAREA””SISTEMULUI” o voiau „ei” ?
    :O 😛 😀 😉

  19. Acord au avut rusii cu germanii in 44. Apoi au intrat in razboi . Interesul de moment conteaza. Interesul Chinei este DRUMUL MATASII care acum e Drum Comercial cu marfuri. Drumul trece prin Iran Arabia si toate tarile arabe.
    Alt drum trece prin Rusia Ucraina Germania care este blocat.

  20. NATO … ca acord inter-natiuni e ZERO doar … „la o adica” !
    Pana „la o adica” …e functional ! Produce anual … 2% 😉 Nu stiai ? !
    IQ=?
    😉

  21. Unde era America? Cum unde? Ii schimba pampersii celui care zboară deasupra unui cuib de cuci cu Alzhaimer?
    PS. Azi Bideu i-a trimis un email președintelui lor, adică al nostru: am fost incantat de aeronava cu care ai zburat în Japonia. Ai gusturi lgbtiqiste și sentimente contradictorii privind sexul. Îți recomand să citești nota pe care ti-a inma-NATO ambasadoarea noastră la București. Nu mai juca golf. Am fost informat ca nu nimerești nici o data gaura și ca ai nevoie de ajutor ca sa introduci obiectul, adică mingea în ea. Carmen e exaspe-rata cu dobânda minima. Vezi ca mai avem ceva avioane, de peste 50 de ani, pe care te indemn sa le achiziționezi. Nu uita sa-i transmiți salutari amicului Zelinsky. Și mai terminați cu măsurătorile. Dacă noi spunem ca Bastroe e ok, spuneți și voi. Dacă noi spunem ca delta nu va avea de suferit, spuneți și voi. Ce, vreți sa-l suprati pe Maria sa, speranța nostra? Dacă nu vreți, atunci mergeți mâine in vizita la Kiev și oferiti-i domnului Zelensky tot sprijinul de care are nevoie. Cumparati-i grâul, floarea soarelui și în contrapartida oferiti-i arme, muniție și carne de tun. Nu ne dezamăgiți. Contam pe tine și pe voi și pe boii care ne spun că totul e sub control.

  22. Putin a spart gheata comercializarii gazului rusesc in ruble.China face acelasi lucru pentru petrol.Un razboi se poate stinge si fara a folosi rachete.Discursul „revolutionar” despre energia verde e platit de hulitul petrol.Europa se va trezi din aventura ucraineana si fara gaze si plina de datorii dar cu mandria de a tinti la zero carbon.Cam putin pentru o economie de piata.

  23. @Elena:Peste tot unde comunistii au dominat economiile, acestea au luat-o la vale.
    Exceptia este China, care e pe crestere de 3o de ani.
    Chiar si in pandemie!
    Desigur ca vor fi prima economie a lumii in urmatorii 10-15 ani.
    Economiile capitaliste dezvoltate sunt o hoție.
    Cu 80% din GDP realizate din servicii,( diverse, medicale, intermediere, asigurari, turistice, financiare, infrumusetare, comunicatii, inchiriere, investitii in btc), celelalte 20% fiind de fapt ceea ce conteaza, adica industrie, agricultura, transporturi, comert, constructii, rezulta ca filozofia vestului se reduce la urmatoatea succesiune: „acum ma arzi tu, maine te ard eu”, stii tu, „da banuțul, ia cănița”
    La chinezi nu e chiar asa.Inca.

  24. Ruta este ISTAMBUL BUKGARIA ROMANIA UNGARIA GERMANIA . Da romanii se chinuie la autostrada sî nu reusesc ca amerucanu Bectel fura si saboteaza.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.