Ungaria forţează retailerii să reducă preţurile alimentelor

Ungaria va forţa marii retaileri de alimente să reducă preţurile la unele produse de bază, cel mai recent efort de a ţine sub control inflaţia, transmite Bloomberg.

Cele mai noi date Eurostat arată că în martie Ungaria a fost statul membru UE cu cea mai ridicată rată a inflaţiei, de 25,6%.

Administraţia premierului Viktor Orban caută să impulsioneze intervenţia statului pentru a ţine sub control inflaţia. Comisia Europeană previzionează că anul acesta rata inflaţiei în Ungaria se va situa la 16,4%, cel mai ridicat nivel din UE, în timp ce Guvernul de la Budapesta are ca obiectiv reducerea inflaţiei sub 10% până în decembrie.

Noua măsură anunţată joi – care se aplică la 20 de categorii de alimente de bază şi va forţa retailerii să reducă preţurile la cel puţin un produs din fiecare grup în cadrul campaniile săptămânale de vânzări – va intra în vigoare la 1 iulie, le-a spus jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alexandra Szentkiralyi. Oficialul a adăugat că până la 1 iulie va fi implementat un sistem de monitorizare a preţurilor.

Separat, Executivul a extins cu două luni plafonarea preţurilor la unele produse alimentare de bază, până la 30 iunie, după ce inflaţia a încetinit doar marginal anul acesta, a anunţat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. În martie, preţurile alimentelor în Ungaria au crescut cu 43%, faţă de perioada similară din 2022.

În decembrie, Guvernul de la Budapesta a eliminat brusc plafonarea preţurilor la carburanţi, în condiţiile în care mulţi oameni au intrat în panică şi au achiziţionat cantităţi mari de combustibili, dar şi din cauza importurilor insuficiente. Preţul la benzină va creşte la aproximativ 640 forinţi pe litru, în timp ce preţul la motorină va fi de 699 forinţi pe litru. Companiile străine şi-au redus livrările de combustibili spre Ungaria, după ce autorităţile au plafonat preţurile la benzină şi motorină la 480 forinţi (1,22 dolari) pe litru.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a cerut Guvernului premierului Viktor Orban să contribuie la eforturile de reducere a inflaţiei, spunând că ţara se confruntă cu riscuri, de la creşterea costurilor serviciului datoriei la o convergenţă mai lentă. El a cerut la începutul anului eliminarea tuturor plafoanelor de preţ deoarece ar fi adăugat inflaţiei încă 3% – 4%, iar bugetul pe 2023 este afectat din cauza presiunilor inflaţioniste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

11 Comentarii

  1. Marele barbat cu gura mare ii va obliga pe toti comerciantii din lume sa vina in Hungaria la poporul istetz care l-a ales capetenie pe Victoras cel Viteaz,ca sa vanda toata marfa lor pe doua parale kilogramul,ca altfel nimeni si nimic nu ii va mai scoate din gura Orbeanului.Si va fi belsug,magazii si magazine goale,multa liniste si pace si multa hungurime in excursie prin pravaliile din Romania.

  2. Păi,..in Ungaria există producători autohtoni, cu produse de calitate. Devreme ce prețurile energiei, a combustibilului sunt subvenționate, ținute la prețuri mici, nu există motivație reală de a pune prețuri europene la raft.. Deci afaceristul comerciant trebuie pus la căpăstru,..In mod firesc..Poate mai aud in presa română cum ungurii se inghesuie la cumpărături din romania,..

  3. … oferta de mancare in magazinele mari, este in acest moment penurie.

  4. Bey @ Marele Istetz,producatorii aia pe care vreti voi si capeteniile voastre de suflet sa se puna „capastru” in hungaria au sa plece la vecini,ca nu poate sa ii opreasca nimeni,unde au sa-si vanda marfa si excursionistilor moghioroli care,datorita pravaliilor goale de la ei de acasa,vor merge ei nu numai in Romania,ci si la altii dintre vecinii lor,iar asta ca sa nu te supere pe tine ca vin aia de la Buda sa cumpere tot si astfel sa te lase pe tine flamand in secuime.

  5. Mars ma cu, cea mai mare inflatie din UE… ati uitat de tarile Baltice? sau alea le ignorati cu lejeritate? acum nici doua saptamani era un grafic din Germanica cu 22% inflatie an-la-an

  6. Guvernul maghiar este cel mai patriot și cel mai normal din întreaga UE.

  7. unii alesi inca tin cu Natia si Tara lor…felicitari. mi-as fi dorit sa avem asemenea oameni la coducerea Romaniei. din pacate, fiecare popor are conducatorii pe care ii merita. dar, care popor? noi suntem poolime nu popor. iar peste cei ce vor sa doarma nu pot conduce decat ticalosii si criminali: mafie institutional ticaloasa si criminala IMPOTRIV INTERESELOR ROMANILOR SI ROMANIEI – asta este „statul”.

  8. Ungaria face ceea ce România trebuia să facă dar n-a făcut.Printre multe altele, cum ar fi protecția cuplurilor cu copii în fața băncilor pe credite imobiliare, a băgat un referendum contra aplicarii în Ungaria a unei legi europene care promovează măcelaria transgender la copiii minori, lege în fața căreia vajnicii polifuricieni românești tac ca dânsu-n iarbă.

  9. „„„ NO SPUNE TU DRAGĂ:D”APOI ASTA-I MĂSURĂ COMUNISTO-MERCURIALICĂ-HA,HA,HA!!DESPRE NECAZURILE UNGURILOR -NU VĂ …AIA CE O ZIS DABIJA”-EI ORICUM TRĂIESC MAI BINE CA NOI,CU TOATE CĂ ORBAN E ȚINTĂ PERMANENTĂ PROPAGANDEI UE-JELENSKIANĂ!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.