Ungaria se pune de-a curmezișul: ”Respingem cu forţă acest pact privind migraţia”

Ungaria a transmis că ”respinge cu forţă” acordul convenit miercuri de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru a modifica în profunzime sistemul european de azil şi migraţie, Budapesta refuzând să contribuie la mecanismul de solidaritate obligatorie între ţările membre, transmite Agerpres. Acordul a fost salutat de Spania, Grecia şi Italia.

”Respingem cu forţă acest pact privind migraţia”, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto. ”Nu vom lăsa să intre nicio persoană împotriva voinţei noastre”, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a apreciat că acordul este „fundamental” pentru ţara sa, întrucât va permite ameliorarea modului de gestionare a frontierelor şi gestionarea de o manieră mai umană şi coordonată a fluxurilor migraţiei.

Spania este una dintre principalele porţi de intrare a migranţilor în Europa, chiar dacă această ţară este adesea doar o etapă pentru aceşti migranţi veniţi din Africa, care se duc apoi în alte ţări din Uniunea Europeană, în special în Franţa.

Anul acesta, Spania s-a confruntat cu un număr record de migranţi din 2018 încoace, cu 52.945 de persoane intrate ilegal pe teritoriul său în perioada 1 ianuarie-15 decembrie, cu 76% mai mult decât în aceeaşi perioadă în 2022, potrivit celor mai recente cifre ale Ministerului de Interne spaniol.

Situat în largul coastei de nord-est a Africii, arhipelagul spaniol Canare a fost cu precădere confruntat anul anul acesta cu cea mai gravă criză a migraţiei pe care a cunoscut-o din 2006 încoace şi a înregistrat o creştere spectaculoasă a sosirilor de migranţi ilegali, originari majoritatea din Africa Subsahariană.

La rândul său, premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi-a exprimat „satisfacţia” faţă de acord, în timpul unui consiliu ministerial, susţinând că acesta este „un răspuns important” la eforturile Greciei de a se pune în aplicare o politică de imigraţie strictă, dar justă.

Grecia este, alături de Italia, în prima linie a sosirilor de migranţi care caută să ajungă în Europa pe Marea Mediterană, mai ales dinspre Turcia. De la începutul anului, circa 44.900 de persoane în căutare de azil în UE au sosit în Grecia, în principal pe insulele din Marea Egee apropiate de coasta turcă, cel mai mare număr din ultimii patru ani, potrivit Naţiunilor Unite.

De la sosirea sa la putere în 2019, premierul conservator al Greciei, care pledează pentru o linie dură în materie de migraţie, a fost acuzat că autorizează respingeri ilegale în mare şi de-a lungul frontierei terestre cu Turcia. În pofida anchetelor documentate ale ONG-urilor şi marilor media internaţionale, Mitsotakis a negat mereu aceste respingeri.

Acest acord european a intervenit în condiţiile în care Grecia a dat undă verde marţi unui permis de şedere condiţionat pentru migranţi fără acte instalaţi în ţară de peste trei ani şi care lucrează deja pe teritoriul grec. Această măsură, aspru criticată de aripa cea mai conservatoare a dreptei aflate la putere în Grecia, este menită să răspundă penuriei de mână de lucru, în special în sectorul agricol şi al construcţiilor.

Ministrul de interne italian, Matteo Piantedosi, a salutat acordul pe care l-a calificat drept o victorie pentru Italia. Pactul este rezultatul unor negocieri îndelungate, în care Italia a jucat întotdeauna un rol de lider pentru a stabili o soluţie echilibrată care să nu mai facă să se simtă singure ţările de frontieră ale UE, în special cele supuse presiunii migratorii, a declarat Piantedosi, citat de ANSA. Aprobarea pactului este un mare succes pentru Europa şi pentru Italia, care va putea acum să se bazeze pe noi reguli pentru a gestiona fluxurile migratorii şi a lupta împotriva traficanţilor de persoane, a adăugat ministrul italian.

Parlamentul European şi statele membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord asupra unei ample reforme a politicii europene privind azilul şi migraţia, la capătul unei ultime nopţi de negocieri. Reforma prevede în special un control consolidat asupra sosirilor de migranţi în UE, înfiinţarea de centre de detenţie în apropierea frontierelor pentru a-i returna mai rapid în ţările de origine sau de tranzit pe cei care nu au drept de azil în UE şi un mecanism de solidaritate obligatorie între ţările membre în favoarea statelor aflate sub presiunea migraţiei.

Reforma dezbătută la Bruxelles păstrează regula aflată în vigoare conform căreia prima ţară de intrare în UE pentru un solicitant de azil este cea responsabilă pentru dosarul său. Însă pentru a ajuta ţările mediteraneene membre UE, unde sosesc numeroşi migranţi, un sistem de solidaritate obligatorie este organizat în caz de presiune a migraţiei. Celelalte state membre vor trebui să contribuie prin preluarea unor solicitanţi de azil sau prin furnizarea unui sprijin financiar.

Acordul la care s-a ajuns miercuri acoperă cinci aspecte ale pactului. Acestea sunt: Regulamentul privind depistarea, care creează norme uniforme privind identificarea resortisanţilor din afara UE la sosire, sporind astfel securitatea în spaţiul Schengen; Regulamentul Eurodac, care dezvoltă o bază de date comună care să colecteze date mai precise şi mai complete pentru a detecta mişcările neautorizate; Regulamentul privind procedurile de azil, care face ca procedurile de azil, de returnare şi de frontieră să fie mai rapide şi mai eficiente; Regulamentul privind gestionarea migraţiei în materie de azil referitor la mecanismul de solidaritate; şi Regulamentul privind criza şi forţa majoră, care garantează că UE este pregătită în viitor să facă faţă situaţiilor de criză, inclusiv instrumentalizării migranţilor

Acordul politic urmează să fie aprobat oficial de Consiliu şi de Parlamentul European. Obiectivul este o adoptare finală a ansamblului textelor înaintea alegerilor europene din iunie 2024, în contextul în care chestiunea migraţiei acaparează dezbaterea politică în numeroase ţări europene, pe fondul ascensiunii partidelor extremiste de dreapta şi a formaţiunilor populiste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

15 Comentarii

  1. Isi respecta statutul de sluga a Putinantropului Antropoid fara nicio abatere.
    Ungaria este cartita ruseasca in UE si NATO. Lingai per sempre……[Rumburak]

  2. Orban si camarila lui isi vad visele disparute .Trump nu mai poate candida .

  3. Asta ii mai trebuia României! E solidară cu toată Europa pe bugetul statului român, acum vor și cu migranții! Asta e Europa la care a aderat guvernul politic român îmbibat de bugetari de lux, asta e reforma statului român imbibat de scorțoși mincinoși de lux care distruge tara, națiunea și istoria! Ce interes au să mențină istoria României viabilă, mai bine o termina total. Hmmmm, habar nu au japitele din politica luxoasa numele orașelor din Romania și chiar nimic despre istoria țării.

  4. Degeaba ne Editat pe noi, Ungaria are sânge în instalație! Ai nostri? Niste trădători, slugile ursulei!

  5. NO !ȘI EU CREDEAM CĂ UNGARIA ÎI VA TRIMITE DIRECT LA BERLIN,STRASBOURG,PARIS!AȘE CĂ TOT A NOȘTRII OR FI -INTRODUCEȚINEPALO CHINEZA! CE ENGLEZĂ”

  6. Foarte bine face, ceva asemănător ar trebui să facem și noi. Ce e așa de greu de priceput ?

  7. Migrantii panonici nu vor alti migranti.Au pus stapanire pe Panonia in calitate de migranti iar acum inchid usa in nas rudelor din Asia.Erdogan,ruda apropiata a lui Orban i-a facut acestuia o vizita,ocazie cu care migrantul sef din pusta i-a facut cadou turcului un cal crescut la o ferma care, zicea el, „a apartinut Mariei Tereza,imparateasa austriei si regina a ungariei”.In fapt ungaria nu a reprezentat pentru ea altceva decat o colonie,la fel ca alte tari sau provincii europene din care au furat „la greu” tot ce s-a putut fura iar multi revolutionari maghiari au incercat sa scape ungaria din robia austriaca care revolutionari acum sunt cinstiti ca eroi ai ungariei .

  8. Evident îmi este !
    Planetei Mer🌈, Sistemului paraZolar, ba chiar și întregii Căi a Laptelui BrânZit:
    Bat câmpii fără graZie ca un zGândac de Colorado și nu știu CĂ 🌈tea (!) Supremă a USA va MUTA DECISIV privind Candidatura lui Trump.
    măRog…😂
    [°°°RumBurKaK – trolaK UrKaK]

  9. Presedintele Viktor Orban e demn de tot respectul. Macar de-am avea si noi asa conducatori, ca ai nostri…sa dai sa fugi. Sa vedem cum scapam si de straini si de conducatorii nostri actuali.

  10. După ce ciurda macacilor dî India, de Batu can adusă în urma cailor și abandonată în Cumania (muntenia) s-au tot plodit și lățit fără opreliști de au spurcat tot continentu, începând din 1242, și Ungaria a fost invadată. Acum ungurii iau măsuri pentru a nu se repeta aceea situație. Este de înțeles.

  11. DE CE „extremiste”? …că nu lasă să intre cio rroii pe teritoriul național?
    Ce scrie la noi în Constituție, pentru FIECARE dintre voi? …că NU E PERMISĂ COLONIZAREA DE POPULAȚII STRĂINE PE TERITORIUL PROPRIU!
    „Spania este una dintre principalele porţi de intrare a migranţilor în Europa”?
    Păi să vă spui io DE CE: fiindcă Spania ca fostă putere colonială a păstrat enclavele Ceuta și Melilla, două ogrăzi de găini, pe coasta Africii de Nord, în Maroc! De-aia trebuie să-i primim NOI pe cio rroi, fiindcă Spania-i lasă să sară gardurile acolo, și după ce ei sar gardurile, Spania e „sfioasă” (adică Sanchez și mulți alții sunt SLUGI PE BANI $$oroșijdi, în politica masonă intenționată, de corcire „Kalergi”!) și nu-i mai dă-afară. Ăsta-i motivu’! CORUPȚIE $$oroșizdă generalizată, mascată sub cuvinte amri și minciuni și mai mari!
    Bravo Ungariei! U.E. LA GUNOI……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.