Uniunea Europeană intervine militar în Marea Roşie

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană, reuniţi în primul Consiliu Afaceri Externe (CAE) oficial din mandatul preşedinţiei belgiene a Consiliului UE, au ajuns la un acord de principiu pentru lansarea unei operaţiuni militare pentru a proteja vasele comerciale ce navighează în Marea Roşie, a anunţat luni seară şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Propunerea a fost făcută de Franţa, Italia şi Germania şi vizează securizarea navelor comerciale de atacurile rebelilor houthi din Yemen.

”Am convenit, în principiu, în legătură cu lansarea unei misiuni a Uniunii Europene în Marea Roşie”, a spus Borrell în conferinţa de presă de la finalul reuniunii CAE.

El a precizat că rămâne ca UE să lucreze pentru a obţine unanimitatea statelor membre în legătură cu data exactă a lansării acestei misiuni.

Potrivit planurilor actuale, misiunea UE va implica desfăşurarea de nave de război şi sisteme de avertizare timpurie pentru a proteja navele cargo din regiune, dar fără a exista intenţia de a participa la atacurile lansate de SUA asupra poziţiilor rebelilor houthi din Yemen.

Referitor la războiul dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, Josep Borrell le-a prezentat miniştrilor un document de lucru (non-paper) în care insistă pe ideea că în prezent trebuie pregătite condiţiile unei păci durabile în regiune, pe baza punerii în aplicare a unei soluţii cu două state.

”Nu cred că mai trebuie să vorbim în general despre procesul de pace din Orientul Mijlociu şi sunt de părere că ar trebui să începem să discutăm în mod specific despre procesul de implementare a soluţiei cu două state. Pacea este un termen general, toată lumea este pentru pace, nimeni nu spune că este împotriva păcii. Nu trebuie să vorbim despre pace în general, ci despre pace via un proces specific. În opinia noastră, ar trebui să nu mai vorbim despre procesul de pace din Orientul Mijlociu, ci specific despre soluţia cu două state. Asta încercăm să obţinem, dar nu toţi sunt de acord cu asta, unii sunt pentru, alţii împotrivă”, a explicat Josep Borrell.

Miniştrii de externe europeni au avut luni discuţii separate cu omologul israelian, cu şefii diplomaţiilor egipteană, iordaniană şi saudită şi cu ministrul de externe palestinian.

”Numeroase state membre şi-au reafirmat poziţiile referitoare la un acord definitiv pe baza soluţiei cu două state, dar nu am discutat doar despre acest lucru. Am discutat despre situaţia din Fâşia Gaza, despre ajutorul umanitar şi despre obstacolele în calea acestuia, deci am vorbit despre toate problemele din Orientul Mijlociu”, a mai spus Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.

El a insistat pe importanţa soluţionării problemei umanitare grave din Fâşia Gaza, unde cel puţin 1,7 milioane dintre cele 2,4 milioane de locuitori au fost strămutaţi, iar populaţia duce o lipsă acută de alimente şi medicamente, ceea ce riscă să ducă la foamete şi epidemii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

12 Comentarii

  1. o alta operatiune „defensiva”… javre ordinare, si mai vorbesc de alte state ca sunt „imperialiste” si neocoloniale

  2. Iar România care l-a avut pe nimicitorul T. Băsescu la Transporturi care marinar de meserie a distrus o flotă grozavă, acum fără nici o navă să treacă prin Marea Roșie va participa la acțiune cu militari pe Pânzaru lui Ștefan făcut de cercul de navomodelism de la Casa Pionierului din Constanța, dar pentru interesele Franței, Germaniei, Italiei. Ca la proști.

  3. Mai este până sa vezi misiune UE în marea roșie

  4. Avertismentul Yemenului către Uniunea Europeană (partea 1)

    Declarația lui Mohammed Al-Bukhaiti, membru al Biroului Politic al AnsarAllah
    Mesajul meu către țările Uniunii Europene cu privire la posibila lor participare la o misiune militară în Marea Roșie este următorul.

    Starea excepțională de stabilitate și securitate pe care a experimentat-o ​​Europa după al Doilea Război Mondial a fost rezultatul valorilor morale care au predominat în societățile sale pe plan intern. Cu toate acestea, acest sistem moral a început să slăbească din cauza participării unor țări europene la războaiele imorale purtate de Statele Unite în afara granițelor lor. Vedem efectele acestui lucru astăzi în ascensiunea extremei drepte și războiul din Ucraina.

    Societățile europene trebuie să înțeleagă că valorile morale și umane sunt fixe și nu se schimbă în funcție de naționalitatea și religia unei persoane și că tratarea lor cu o selectivitate extremă care echivalează cu schizofrenie va lărgi sfera războaielor din lume, ceea ce va extinde chiar în Europa.

    Crimele genocide sunt comise în fiecare zi în Gaza, ale căror victime majoritatea sunt femei și copii, în vederea completă a lumii, și toate țările trebuie să ia măsuri serioase pentru a le opri.

    Din pacate, miscarea unor tari cu flotele lor de razboi in sprijinul autorilor genocidului si tacerea altora ne-au impins sa luam masuri militare unilaterale pentru a pune capat acestuia, pentru ca nu aveam de ales decat sa facem.

  5. Avertismentul Yemenului către Uniunea Europeană (partea 3)

    În loc să adauge combustibil pe foc, țările Uniunii Europene ar trebui să acționeze serios pentru a pune capăt crimelor de genocid din Gaza, iar apoi vom opri imediat și automat toate operațiunile noastre militare.

    Poporul palestinian este victimele unor mari nedreptăți, până la punctul de a fi lipsit de dreptul de a trăi pe pământul său prin forța armelor. Dacă orice alt grup uman ar fi suferit nedreptatea suferită de palestinieni, ne-am fi mobilizat să-i ajutăm, indiferent de religia sau culoarea lor.

    Nu suntem susținători ai războiului, ci susținători ai păcii și au fost Statele Unite și Marea Britanie care ne-au atacat, fie în 2015 indirect, fie astăzi direct. Sfatuim tarile Uniunii Europene sa nu participe la nicio agresiune impotriva Yemenului.

    Dorința noastră de a realiza o pace dreaptă și cuprinzătoare care să garanteze securitatea și demnitatea tuturor țărilor și popoarelor nu înseamnă renunțarea la datoria noastră de a-i apăra pe cei asupriți, nici renunțarea la dreptul nostru la libertate, autoapărare, indiferent de sacrificiile pe care le costă. Suntem gata să luptăm până în Ziua Învierii, chiar dacă toată lumea se strânge împotriva noastră.

  6. Cit curaj si cita demnitate din partea UE, trupele unui intreg continent impotriva unui grup de tarani care umbla in sandale si nu au decit citeva metraliere si niste rachete daruite de nord coreenii. Sa nu cumva ” mariscalul” norvegien Stoltemberg nu e rapit si sodomizat de yemenies

  7. Și dacă rebelii ăia vor ataca navele astea de avertizare!? ele or să stea să se uite ca proastele?

  8. Aventura în Orient a ajuns la nota de plată.Eliții sunt de o prostie feroce, dublată de o lăcomie maladivă de averi și putere.Imperiul euramerican e pe ducă.Au distrus civilizația, imbecilii.

  9. Se mută tehnica și trupe la greu sub diferite pretexte, ptr exercițiul cutare, pentru sprijin în Marea Roșie, etc.

    Eu mă gândesc ca scopul e altul. Oare pe cine for să surprindă cu un atac preventiv?

  10. Iote ma, pleaca mimozili la razbel. Succesuri si nu uitati sa va pensati, mai draga!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.