Vară teatrală

Luna august este UNDERCLOUD

Soluţia pentru o cură adevarată de teatru independent se numeşte UNDERCLOUD – Festivalul Internaţional de Teatru Independent. De 8 ani, la final de vară, apare în Bucureşti o insulă pe care timp de 10 zile se respiră oxigen din sursă culturală autentică.

Cele 33 de spectacole şi evenimente care compun ediţia a VIII-a a festivalului, în perioada 22-31 august 2015, sunt garanţia faptului că Muzeul Naţional al Ţăranului Român se transformă în cel mai căutat loc din Capitală.

Ediţia a VIII-a se desfăşoară sub sigla programului european EFFE 2015-2016 – Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internaţional atribuit de către Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa. UNDERCLOUD este singurul festival internaţional de teatru independent din România care a primit această distincţie.

Anul acesta UNDERCLOUD are 3 secţiuni.

Secţiunea Concurs, unde participă 12 spectacole realizate de tineri creatori care se remarcă prin inovaţie şi originalitate.

Niko Nitai

Sectiunea Invitaţi din România este formată din spectacole în care joacă actori cu experienţă şi notorietate, care contribuie la susţinerea mişcaăii de teatru independent: Oana Pellea, Marian Râlea, Florin Piersic jr, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Claudiu Bleonţ…

Secţiunea Invitaţi din străinătate propune un focus Republica Moldova, care participă cu trei spectacole ale Laboratorului teatral Foosbook din Chişinau: Sex & Perestroika, Bash şi, nu în cele din urmă, Nekrotitanium, scris de Mitoş Micleuşanu, o producţie Planeta Moldova.

Din Israel vine spectacolul Căderea, de Albert Camus, în interpretarea lui Niko Nitai care va primi Premiul de Excelenţă UNDERCLOUD 2015. Această montare apare în Cartea Recordurilor şi se joacă de 45 de ani. Italia propune spectacolul Occident Express, de Matei Vişniec, ce a avut premiera la Târgul de Carte de la Torino.

De la Festivalul de Teatru de la Edinburgh participă Ashes Afar, co-producţie Fringe.

Selecţionerii spectacolelor sunt: Chris Simion – regizor şi teatrologii Irina Ionescu şi Marius Zarafescu.

UNDERCLOUD 2015 se bucură şi de o serie de evenimente conexe, susţinute de personalităţi marcante ale teatrului contemporan. Criticul de teatru George Banu îşi lansează volumele Parisul personal, Casa cu daruri şi Japonia, imperiul teatrului (Editura Nemira) şi susţine o conferinţă–omagiu despre omul de teatru Valentin Nicolau, prieten UNDERCLOUD, plecat prea devreme dintre noi.

Profesoara Sanda Manu propune un atelier–dialog pentru tinerii artişti.

Oana Pellea în N(aum)

Alte două momente mult aşteptate sunt lansarile cărţilor Omul din care a fost extras răul,de Matei Vişniec (Editura Polirom), şi Hamlet şi nebunia lumii de Octavian Saiu (Editura Paidea).

Juriul festivalului este format din regizorul Sanda Manu, dramaturgul Matei Vişniec, teatrologul Irina Ionescu, actorul George Ivaşcu, teatrologul Octavian Saiu.

Spre bucuria tuturor celor iubitori de artă vizuală autentică, pictorul Ştefan Câlţia şi-a dat acordul ca afişul festivalului UNDERCLOUD să fie realizat după una dintre lucrările sale: Primăvara, 2015.

Începând cu această ediţie, UNDERCLOUD a iniţiat Premiul Teatru – Liber UNDER ANY CLOUD pentru un teatru de stat care sprijină teatrul independent. Distincţia va fi acordată Teatrului Bulandra pentru spectacolul Artă de Yasmina Reza.

Chris Simion, preşedintele Festivalului, împreună cu echipa sa, va deschide Festivalul sâmbătă, 22 august, la ora 19.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala Mare. Cu acest prilej, publicul va viziona spectacolul N(aum) cu Oana Pellea şi Cristina Casian. Regia: Mariana Cămărăşan.

Vanner Collective şi “Ashes Afar” – spectacol româno-irlandez la Edinburgh Fringe

Crissy O’Donovan

Prezenţa teatrală românească la ediţia 2015 a Festivalului de la Edinburgh include spectacolul Ashes Afar: Go Home, o explorare dramatică a impactului devastator pe care fenomenul imigrării îl are asupra identităţii şi memoriei imigranţilor.

Rezultat al unei colaborări teatrale româno-irlandeze, născută în Marea Britanie, Ashes Afar, un spectacol de acută actualitate ce prezintă în cheie comică traumele dezrădăcinării, este produs de către Vanner Collective şi se joacă la Edinburgh Fringe între 7 şi 29 august, cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Textul spectacolului este semnat de Andreea Borţun, regia îi aparţine lui Bobi Pricop, iar din distribuţie fac parte actorii Crissy O’Donovan şi Liviu Romanescu.

Liviu Romanescu

Andreea Borţun este scenaristă şi regizoare, absolventă a UNATC şi a BARD College, Berlin. Din 2006, este co-preşedinte a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis. A debutat ca dramaturg în anul 2014, cu spectacolul De ce ne-o facem în drum?, regizat de Neil LaBute la Teatrul Act din Bucureşti. În toamna acestui an, va începe cursul masteral de Creative Writing la The New School din New York.

Regizorul Bobi Pricop a debutat în 2011, cu spectacolul Jocuri în curtea din spate de Edna Mazya, la Teatrul Act. A mai montat, printre altele, Amalia respiră adânc de Alina Nelega, la Théâtre Les Dechargeurs din Paris, Profu’ de religie de Michaela Michailov, la Teatrul Naţional din Craiova (cu care a câştigat Premiul Publicului la Bienala de Dramaturgie de la Wiesbaden în 2014) şi Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas de Dennis Kelly, la Teatrul Regina Maria din Oradea. În 2014, a fost asistent de regie pentru Robert Wilson la spectacolul Rinocerii de Eugène Ionesco la Teatrul Naţional din Craiova. Spectacolele sale au fost selectate în diverse festivaluri din România, Moldova, Franţa, Polonia, Macedonia, Finlanda, Germania şi Italia. A primit premii pentru regie la Festivalul de Teatru Independent Undercloud 2012 şi la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea din 2012 şi 2014. Spectacolul Amalia respiră adânc, regizat de Bobi Pricop, a participat, în 2014, la Festivalul de Teatru de la Avignon, în secţiunea OFF.

Crissy O’Donovan este o actriţă irlandeză, absolventă a Universității din Wales. A trăit la New York, unde a lucrat cu Anna Cianciulli, specializându-se în tehnica Meisner. A urmat stagii de perfecţionare la International School of Corporeal Mime şi a absolvit The Oxford School of Drama. A lucrat ca actriţă atât în Marea Britanie, cât şi în Irlanda şi Spania. A primit Premiul pentru cea mai bună actriţă la Unfringed Festival 2012, în Irlanda, pentru rolul din A Different Animal. A jucat în spectacolele SPENT (Soho Theatre, Londra, regia Cordelia Monsey), PEEP (Arcola Theatre, Londra), The Falling (regizat de Carol Morley pentru Camp Films şi pentru BBC). Crissy O’Donovan lucrează de asemenea ca trainer pentru echipa educaţional-creativă de la Park Theatre din Londra.

Liviu Romanescu este un actor şi traducător de origine română, stabilit în Marea Britanie. A absolvit actoria la UNATC, apoi şi-a continuat studiile la Oxford School of Drama. A lucrat cu Neil La Bute la spectacolul De ce ne-o facem în drum? de la Teatrul Act, după care a interpretat, la Londra, rolul lui Oreste în cadrul Festivalului Vault 2015. A mai jucat rolurile Marius, în SPENT (Soho Theatre, Londra), Oreste, în Sanguine (Theatre Delicathesen), Demetrius, în Visul unei nopţi de vară (Blenheim Palace), Eugene M. Jerome, în Biloxi Blues (TNT). În prezent, repetă la Bucureşti pentru spectacolul Paganini, în regia lui Mick Davis.

39 de trepte

Reamintim că desantul româneasc în capitala scoţiană, cea mai aglomerată destinaţie a verii culturale britanice, îi mai numără printre protagonişti pe soprana Adela Zaharia şi basul Bogdan Talos, care pot fi ascultaţi în Flautul fermecat, adus în Festival de Opera Comică din Berlin, soprana Valentina Naforniţă, prezentă în selecţia oficială cu un recital ce pune în valoare repertoriul de succes al epocii romantice, criticul teatral Octavian Saiu, moderatorul a două dintre cele mai bine cotate dezbateri-eveniment din programul EIF, precum şi spectacolul 39 de trepte al Teatrului Foarte Mic din Bucureşti, jucat, la fel ca Ashes Afar, în cadrul Edinburgh Fringe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.