Vârsta medie a consumatorilor de droguri a scăzut până la 14-15 ani

Dacă în primii ani de după Revoluţie drogurile erau consumate mai ales de tinerii cu vârste cuprinse între 25 şi 30 de ani şi doar din anumite zone, în ultimii doi ani, vârsta medie de începere a consumului de droguri a ajuns la 14-15 ani.

În ultimii 15 ani, numărul consumatorilor de droguri a crescut în România, se arată într-o cercetare estimativă a Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului, citată de Realitatea.net. Îngrijorător este faptul că vârsta medie a celor care iau pentru prima dată substanţe interzise a scăzut foarte mult.

Dacă în primii ani de după Revoluţie drogurile erau consumate mai ales de tinerii cu vârste cuprinse între 25 şi 30 de ani şi doar din anumite zone, în ultimii doi ani, vârsta medie de începere a consumului de droguri a ajuns la 14-15 ani.

Cercetarea, care cuprinde date pe 2009 şi 2010, arată că prevalenţa consumului de droguri în rândul populaţiei de 15-64 de ani este de aproape trei procente pentru toate tipurile de droguri ilegale. Astfel, 500.000 de persoane au consumat cel puţin o dată droguri. Spre deosebire de femei, bărbaţii români au încercat cel puţin o dată toate tipurile de substanţe interzise.

În privinţa deceselor cauzate de consumul de stupefiante, ţara noastră se află pe locul zece dintr-o listă de 28 de ţări. La cercetarea realizată în anii 2009 şi 2010 de Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului au participat 45.000 de subiecţi, din 32 de judeţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.