Vesti proaste de la Petrom

Petrom şi-a bugetat 2,9 miliarde de lei pentru investiţii în anul 2021. Spre comparaţie, în 2020 compania a avut un buget de investiţii de 5,8 mld. lei, din care a realizat 56%.

OMV Petrom (simbol bursier SNP), compania cu cel mai mare buget de investiţii din România, anunţă pentru 2021 reducerea drastică a cheltuie­li­lor în contextul unui buget de investiţii de 2,9 mi­liarde de lei, la jumătate faţă de cel prognozat anul trecut şi cel mai scăzut din ultimii ani, scrie Ziarul Financiar.

Pentru miile de firme care sunt legate de proiectele OMV Petrom, aceasta este una dintre cele mai proaste veşti ale începutului de an. „Vedem anul 2021 ca unul cu o volatilitate mare şi în acest context ne menţinem prudenţi pe partea de investiţii”, spune directorul financiar al companiei cu o valoare de piaţă de 22 miliarde de lei.

Invitată în emi­siu­nea ZF Deschiderea de Astăzi, Alina Popa, di­rec­tor financiar al OMV Petrom, a discutat des­pre structura investiţiilor Petrom în anul 2021, despre estimările cu privire la preţul barilului de petrol Brent şi impactul dinamicii ţiţeiului în rezultatele companiei, dar şi despre dezvoltarea regională, Neptun Deep şi politica de dividende.

„Pentru anul 2021 ne planificăm să avem investiţii de aproximativ 2,9 miliarde de lei”, spune directorul financiar al celei mai mari companii listate. „Aproximativ 1,8 miliarde de lei sunt alocaţi către zona de upstream şi circa 1 miliard de lei către zona de downstream. Acestea nu sunt investiţiile clasice ale noastre, nu includ alte posibile achiziţii sau investiri strategice, dar considerăm că valoarea de 2,9 mld. lei este una ridicată în contextul vola­tilităţii acestui an”, spune Alina Popa.

Pe zona de upsteram, Petrom intenţionează să investească în proiecte legate de producţie, atât sonde noi cât şi cele de mentenanţă, fiind necesare pentru o producţie matură de ţiţei şi gaze, dar totodată şi în investiţii şi tehnologii care să permită companiei să crească gradul de recuperare a resurselor.

„Fiind o producţie matură, tehnologiile au identificat anumite operaţiuni care pot fi făcute în aşa fel încât să putem scoate mai mult din aceeaşi rezervă. Desigur, sunt costisitoare, presupun un anumit nivel de risc”, spune CFO-ul Petrom.
Cât despre investiţiile regionale, Alina Popa spune că focusul Petrom rămâne Marea Neagră. „Am anunţat anul trecut faptul că am intrat în blocul de explorare din Bulgaria Han-Asparuh, explorăm împreună cu Total, noi avem aproximativ 43%, Total este operator şi are 57% , suntem într-o fază incipientă de explorare. În anul 2021 vom avea o activitate care presupune o interpretare a unor studii seismice”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. „Alina Popa, di­rec­tor financiar al OMV Petrom”. Trebuia să fie un Alin.

  2. In schimb va creste bugetul de consultanta ,pentru consultantii speciali ce vor fi platiti in Austria ,in asa fel incat sa diminueze la maxim profitul ,care se va apropia de 0 iar statului roman ii va revenii un impozit de 10/x0,0resturi osteraich . Este la fel ca la paduri si in sistemul bancar , unde profiturile sunt la fel dijmuite de societatile secrete ale Rusiei prin intermediul Austriei si cu complicitatea romanilor ce iasa la pensii speciale .
    Adevarul este ca suntem colonie, iar colonozatorii iau totul . Austriecii au castigat razboiul 2 iar trupele lor au ocupat Bucuretiul .
    Von Machenzen ai fost razbunat pe opincarii de la Marasesti !

  3. Exact ceea ce trebuie la un pret al petrolului atat de mic. Se vor exploata doar resursele viabile si profitabile.
    Si eu, actionar, voi primi un dividend bun ce rezulta din preturile la pompa ale tuturor romanilor. Imi place foarte mult.

  4. darius, de cand ai prins tu iz de smoala si de pacura , mai neo-bolshevicule? habar nu ai despre ce vorbesti, ca orice natang netot din USR, dar da-i cu bata-n balta, ca sa-ti iei leafa de sugaci de obiele corporatiste.

  5. Ai vandut PETROMul!
    Acum 20 de milioane sufera! Numai in ultima saptamana s-a scumpit benzina cu 1 leu!
    Apropoo, tu si neamul tau din ce traiti acum? Palatul de la Cornu, se intretine gratis?

  6. Nastase a vandut si si-a pastrat „actiunea de aur” (adica decizia). PeDeLeii (acum, LaBaRali) au pus bomboana pe colica (adixa au vandut si „oul de aur”).
    Mai mult, cu sprijinul puradeilor de sekuristi si „ionopot Muiannis”, au aranjat ordontanta prin care vand tot !

  7. Iliescu de 30 de ani…
    Mai si sa spui ca vanzarea cu 600 milioane, a unei bogatii de 50 miliarde, este afacerea mileniului!

  8. Dragilor,corupția mare e peste tot si in toate! Așa se explică starea comatoasa in care se află România.
    A fost „stânga ” ,acum e „dreapta ” si va fi iar „stânga ” ,iar jaful,nepăsarea,prostia se vor perpetua. De 30 de ani e așa.
    Numai un regim autoritar,forte,un soi de dictatura pentru 4-5ani ar putea pune tara pe direcția bună. Confiscari extinse de averi facute prin furt,si cazarea câtorva mii debandiți!
    Nu v-ati lămurit in30 de ani cu aceștia?
    Uitati-vă cât de POLARIZATĂ
    e societatea românească! O pătură de șmecheri,hoti,privilegiați,cca.2%,alta pătură cca.25% cu venituri relativ decente si marea masa de cca. 75% care O zgîrie de la o zi la alta.
    Asta a construit declasata politică in 30 de ani,adică o țară ruinata complet. Industrie, agricultura,servicii ? Nu se prea vad? Sau nu prea exista?

  9. Asta se întâmplă atunci când vinzi unei companii străine, capacitate de extracție, rafinare și sute de benzinării, practic, o avere incalculabilă a poporului român dată altora, că nouă nu ne mai trebuie. Printre altele s-a dat și DECIZIA acționarului majoritar, adică ei pot zice mersi cu ce au jumulit de la fraierii de români și să nu mai investească mare lucru aici, pe termen lung. Și când aud tot felul de IMBECILI, unii chiar redactori-șefi la publicații economice, care ne cer să jucăm don’le pe bursă TOATE procentele de participație pe care le mai are statul român, îmi pun întrebarea cine și cât le plătește acestor LOBBYȘTI siniștrii. Oamenii aceștea n-au făcut în toată viața lor o singură afacere profitabilă reală, dar vor să pună din pix, o avere colectivă a românilor de sute de miliarde de euro pe bursă, să o cumpere șmecherii de afară care printează hârtii verzi cu zecile de mii de tone. Iar sofismul acesta că vin investitorii și ne dezvoltă, ne scot din noroi, este o PROSTIE iar dovada este exact atitudinea de azi a austriecilor de la Petrom. Lor le e bine la cât au furat din România și au jumulit, la ce să mai riște bani mulți și să investească în dezvoltarea aceste țări amărâte?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.