Vestul izolează China sau se izolează el însuși de restul lumii?

Președintele Xi Jinping a revenit la Beijing, după vizita de trei zile la Moscova, unde a semnat mai multe acorduri care întăresc ”parteneriatul fără limite” stabilit în urmă cu un an, cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Poate că cel mai important schimb de replici dintre Xi Jinping și Vladimir Putin a a fost regizat chiar la plecarea liderului chinez, pe treptele Kremlinului. Xi: ”Urmează o schimbare cum nu a mai fost în ultimii o suta de ani, iar noi vom conduce împreună această schimbare”. Putin: ”Sunt de acord”.

Vizita lui Xi la Moscova nu a adus vreo schimbare cu adevărat importantă în ce privește războiul din Ucraina. Mulți analiști spun că schimbarea notabilă s-a produs la Kiev: surprinzător, președintele Volodimir Zelenski dorește să aibă o discuție cu președintele Chinei, chiar dacă Statele Unite și aliații vestici au respins planul de pace propus de Beijing în urmă cu o lună.

Însă nu războiul din Ucraina a fost elementul cel mai important al vizitei lui Xi la Moscova. Acest război este în centrul atenției la Washington și în țările aliate din Europa de Est. Privind din perspectiva vest-europeană, a nucleului UE, având în vedere reacția inițială a puterilor europene, ritmul în care s-au mobilizat ulterior și presiunile puse de Statele Unite asupra lor, acest război pare a fi o modalitate de distragere a atenției de la evoluțiile extrem de importante legate de China.

Vizita lui Xi la Moscova trebuie analizată plecând de la dorința de a schimba ordinea mondială exprimată de cei doi lideri. Vor putea realiza asta? Au puterea necesară și aliați suficient de puternici?

Discuțiile dintre Xi Jinping și Vladimir Putin despre noua ordine mondială și despre Ucraina ”implică nu faptul că Rusia și China se decuplează și se izolează (lucrul la care contribuie sancțiunile occidentale) de Occident, ci faptul că Occidentul se decuplează și se izolează de lume”, după cum scrie Thomas Fazi, pentru UnHeard.

Un studiu recent al European Council on Foreign Relations  (finanțat de UE) arată că SUA și Europa își întăresc legăturile, însă se izolează tot mai mult de restul lumii. Războiul prin procură din Ucraina ”marchează atât consolidarea Vestului, cât și afirmarea anunțatei ordini internaționale post-occidentale”, caracterizată de dorința distribuirii puterii între mai multe state – adică multipolaritate. Studiul amintit concluzionează că, până și în cazul în care Ucraina ar învinge Rusia, este puțin probabil ca ordinea liberală dominată de SUA să fie restabilită. ”Vestul va trebui să accepte că este unul dintre polii unei lumi multipolare”.

Un alt studiu, realizat de Institutul pentru Politici Publice de la Universitatea Cambridge , arată că unele state mai dezvoltate din America de Sud, din Asia-Pacific și din Europa de Est au devenit mai pro-americane, însă ”în foarte multe state din Eurasia, nordul și vestul Africii am constat reversul – societățile s-au apropiat de China și de Rusia în ultimul deceniu”. Este pentru prima dată când China și Rusia sunt mai populare decât SUA în țările în curs de dezvoltare, adică în țările în care trăiește marea majoritate a populației a lumii.

Presa de mainstream și oficialii occidentali vorbesc mereu despre cum 141 de țări din 193 de state membre ONU au votat pentru rezoluția ONU care cere Rusiei să se retragă din Ucraina. Însă printre cele 32 de state care s-au abținut se numără China, India, Pakistan și Africa de Sud – doar aceste patru state numără peste 40% din populația mondială. Apoi, încercările SUA și ale Marii Britanii de a globaliza conflictul din Ucraina nu au atras în tabăra occidentală (prin aplicarea de sancțiuni sau trimiterea de ajutoare militare în Ucraina) decât 33 de state care au doar 12% din populația lumii. Statele în care trăiește aproape 90% din populația lumii nu au urmat această cale.

Da, Rusia nu mai are uși deschise în Occident, însă se implică mult mai mult într-o strategie de recuperare a ceea ce a pierdut în Africa după disoluția URSS – prezență militară, influență politică, relații economice, resurse strategice. China are o strategie similară, pe care o aplică de două decenii.

Africa, America Latină, Asia sunt diferite de Europa și de lumea occidentală familiară marii majorități a politicienilor și analiștilor. ”Mulți neoccidentali simt ca Statele Unite nu sunt in poziția de a le ține lecții despre sanctitatea suveranității, a integrității teritoriale, a dreptului internațional și a așa-zisei ordini mondiale bazate pe reguli. Ei știu că Statele Unite au violat aceste principii – cel mai recent prin invaziile și campaniile de bombardament din Irak, Afganistan, Libia și Siria. De aceea, mulți neoccidentali sunt iritați de încercarea Vestului de a descrie conflictul din Ucraina ca o bătălie morală între ”bine și rău”. Iar această iritare este mai pronunțată în fostele colonii ale Occidentului”, scrie Thomas Fazi, pentru UnHeard.

La împlinirea unui an de la invazia rusă in Ucraina, The Washington Post scria că sud-africanii, indienii și kenyenii ”au o opinie ambivalentă privind războiul din Europa, sunt preocupați mai puțin de întrebarea dacă Rusia făcut bine sau rău invadând Ucraina și mai mult de nedreptățile istorice comise de Vest în aceste țări”.

”Pentru mai multe state, nu este vorba că nu vor să-și sacrifice interesele de dragul Ucrainei, ci despre faptul că vor să se opună Vestului. Un realizator cunoscut de emisiuni radio din Africa de Sud spune astfel: «Când americanii au invadat Irakul, Libia au avut justificările lor, în care noi nu am crezut, iar acum ei încearcă să ridice întreaga lume împotriva Rusiei… Nu înțeleg care poate fi justificarea pentru invadarea unei țări precum Ucraina, însă nimeni nu trebuie să ne dicteze ce poziție să adoptăm față de Rusia sau Ucraina. Iar eu cred că SUA încearcă să ne intimideze». Africa de Sud a ales să-și întărească legăturile cu Rusia. În timpul vizitei ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, în luna ianuarie, omologul sud-african a spus că cele doua țări sunt ”prietene” și a salutat ”cooperarea politică, economică, socială, militară și de securitate”, mai scrie UnHeard.

India are o poziție și mai înclinată spre cooperare cu Moscova, o cooperare cu tradiție îndelungată, India fiind un client vechi al industriei militare ruse. India a refuzat să respecte plafonarea prețului pentru petrolul important din Rusia, așa cum a cerut Occidentul. Importurile indiene de produse derivate din petrol din Rusia au crescut cu 700%. ”Nu accept modul în care Vestul descrie conflictul din Ucraina. India și-a menținut poziția, iar această atitudine i-a întărit poziția la nivel global”, spune unul dintre foștii ambasadori indieni la Moscova.

Iar Vestul, în special America, a primit recent o lovitură pe un teren considerat ”acasă” cu nu mult timp în urmă – Orientul Mijlociu. China a reușit să medieze un acord istoric între Arabia Saudită și Iran, iar la momentul semnării acestui acord, ministrul de Externe saudit se afla la Moscova. Înțelegerea intermediată de China ar putea duce la încetarea războiului prin procură din Yemen. De ce nu ar reuși China un lucru similar și în cazul războiului prin procură din Ucraina?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24

50 de Comentarii

  1. PENTRU MINE CHINA PREZINTA MAI MULTA INCREDERE DECAT AMERICANII CARE CAUTA DECLANSAREA RAZBOAIELOR PE GLOB PENTRU A AVEA CUI SA VANDA ARME.

  2. Legea lui Arhimede-sec.XXI

    Un hot scufundat într-un partid este împins de jos în sus, până într-o funcţie în Guvern, cu o forță egală cu volumul de bani publici dislocați pentru ceilalţi hoţi din partid.

  3. Razboiul din Yemen este local,cel mult regional.Razboiul din Ucraina este mondial.A inceput ca si cel de-al doilea : cu tari europene luptandu-se intre ele,in timp ce sua, dupa ce a pregatit conflictul, sta in rezerva pentru actul final.Ca si in rezboiul trecut, sua au avut grija ca nu cumva partile sa se inteleaga in ultimul moment.Asta arata cat de important este conflictul militar total pentru ele.

  4. Dar voi ce credeti ? Pai, Vestul este deja invins. Sigur, le-a mai ramas optiunea nucleara , caci ei greu vor digera „#2” , dar acea optiune va fi fara invingatori.

  5. Foarte realista analiza din articol. Hai sa nu mai credem doar in ce am dorim ci mai ales in ceea ce realmete exista, daca am trecut de varsta ” pubertatilor ” politice. Real Politik exista si astazi ca si concept. Sau cum ar spune prietenii nostri de din media vizuala : ” viata bate filmul „.

  6. Un articol excelent, in nota specifica domnului Călin.
    – Un hot de case scufundat intr-un lichid este scos la suprafață, de justitie, cu o forta egala cu volumul spatiilor locative furate.
    – Un turnător, bețiv scufundat în wisiky este scos la suprafață cu o forță egala cu volumul notelor informative date la securitate.

  7. Dacă ursul panda se supără,mai tot occidentul colectiv vor umbla desculți la propriu, China încălță la propriu occidentul.

  8. BA,FA,BAI..ESTUL,RASARITUL,MAICARUSIE,CHINA,JAPONIA,COREEA,INDI A,IRAN,IRAK,SIRIA…SCUIPA ..ESTUL,APUSUL,SATANA,CAPITALISMUL HOT SI CRIMINAL,GOLANII LUMII,CU 80 DE COLONII COTROPITE,CU 1 MILIA
    RD DE MORTI. MOARTE APUSULUI SATANIST NEGRU.!!!!SA DISPARA AZME
    RICA,INGLIEJIA,FRANCUJIA,SPANIA,AUSTRIA NAZISTA,GHERMANIA SAL
    BATICA,UCRAINA FASCISTA HOATA.PLECATI,BA,CRIMINALIOR IN HAOS

  9. Cănd o ușa se închide o alta se deschide, BRICS, dar, pentru corectitudine, trebuie precizat că nicio alianță nu durează ‘o veșnicie’.

  10. USA , ulii razboiului de la Pentagon si industria producatoare de arme, vor prelungirea si largirea conflictului! Ei nu mai au in vocabular cuvantul pace, pe care l-au inlocuit cu ‘dictatorul Putin”!

  11. 31% productia mondiala revine Chinei iar acum cu aprovizionarea cu combustibil intr-o veselie de la rusi aceasta va urca tot mai mult in sus. Ceeace inseamna ca tinand cont de costurile cu care UE cumpara gazale lichefiate de 5 noi mai scump decat le cumpara chinezii pe ale lor, economia UE va fi pusa cu sprijinul pretenilor lor amerloci pe butuci.

  12. Europa isi mai poare reveni sa nu fie dependenta economic de China prin amanarra/renuntarea la asa numitul Green Deal si politici verzi.
    Independenta economica da si independenta politica. Inseamna sa nu-si mai saboteze singura productia de energievsi industria, cum face guvernul roman, reversul.

  13. Se observa cu usurinta un anume partizat al textului ce inca de la inceput falsifica usor convenabil adevarul .Pentru cineva care doreste sa inteleaga o realitate existenta nu trebuie decit sa priveasca harta .China nu prea are unde inainta nici spre Rusia prietena, nici spre India ca de Mongolia nu prea ar avea nevoie si nici macar spre Taiwan fara sa treaca peste ape .Noua alianta din Pacific :Jponia ,Australia ,NATO, SUA ,Coreea de sud , Noua Zeelanda , poate bloca orice desfasurare de forte sau chiar orice inaintare a Chinei pe toate aceste directii .In cealalta parte de lume UE deja a blocat Rusia in Ucraina cu ajutorul SUA si o va tine blocata atita timp cit e nevoie .Marea cistigatoare a situatiei politico – militare este Uniunea Europeana .Nu trebuie sa va reamintesc si de ce .Printre multe altele ce deja vi le-am tot scris vedem cum UE se federalizeaza , se inarmeaza cu noi tehnologii ,cum isi distruge in lupta fostele capacitati militare sovietice , cum isi aduga noi membri in NATO ul european si chiar in UE punind pe o traiectorie de aderare Ucraina si Rep.Moldova , cum trupele din tarile UE dubleaza deja fortele NATO ale SUA aflate in Europa cum Germania se poate acum inarma si poate deveni o putere nucleara ,cum vinzarile de armament si de componente creste cu viteza , cum Franta deja inlocuieste Rusia in vinzarea de armament la nivel mondial , cum totul se decide la NATO si la Bruxelles .Asadar Ue este beneficiarul si ea ofera si SUA posibilitatea de a-si vinde gazele lichefiate si armamentul performant cu precadere in Europa . Stop joc .

  14. Sincer eu sunt foarte ingrijorat sa nu rupem relatiile cu China. De unde o sa mai aducem noi chiloti, foarfeci, unghiere si jucarii ieftine?……[Rumburak]

  15. Europa si SUA pot trai si fara sa depinda de China, la fel cum au inceput sa traiasca fara sa mai depinda de Rusia.
    In schimb China nu poate trai fara piata de desfacere europeana si SUA. Daca UE si SUA le taie macaroana cu importurile chineze, Ciu Man Fu o imbulineaza rau de tot. China se va trezi cu un somaj de ordinul sutelor de milioane de chinezi. Produsele chineze pot fi substituite oricand cu produse europene si SUA.
    Ciu Man Fu nu va avea curajul sa intinda coarda prea mult cu UE si SUA ca sa-i faca pe plac putinantropului, din cauza ca- risca linistea si economia in China……[Rumburak]

  16. @bunul samaritean
    Bre, matale chiar existi sau esti BOT padurean? Atatea ineptii n-am citit nici in Scanteia lu’ nea Nicu!

  17. De ce nu a reușit China și încetarea războiului declanșat de Psihoticul Putin in Ucraina? Pentru că Maștera RuSSia obeza devenit o prostituata în călduri, care s-a vândut primului ofertant. China! Preacurvioasa RuSSie se va vinde in continuare. Cine plătește mai tare, acela o are! Funesta RuSSalca a avut o spărtură spre Europa, Petru cel Mare a creat-o. Astăzi, putinismul a creat o fereastra spre Asia, patria istorică a moscalilor. Astfel, isu vor găsi în sfârșit liniștea și acordul cu natura. Desigur, e și asta o mistică și încă una dintre cele mai puternice. Mistică izolării. E în adevăr o tragedie sa fii o intinsoare mastodontica și să reabilitezi asiatismul, împănandu-l cu destul
    fast și suficientă bestialitate. Eu cred că ei, Moscalii, vor îndura cea mai cumplita umilință, aceea de a deveni sluga proasta și ingrată a Chinei, a Indiei, a Coreei de Nord. Nimic surprinzător în această teribilă constatare. RuSSia moscala este indezirabilă. „Cezarul” lor este un paria și pe bună dreptate. Desigur, pentru un popor năvălitor cum sunt Moscalii, a fi siliți să se convertească la civilizațiile europene e un imens lucru și acesta poate da un fel de delir de justificare. Chinul acestor întovărășiri cu niste tari totalitare le va ieși pe ochi.

  18. Chestia asta cu schimbarea … sa stiti ca si la Washington se intimpla, si chiar de citeva ori pe zi … cind tataie isi schimba pampersii …

  19. Două țări conduse de doi dictatori că și până acum , Rusia e izolata, Rusia a pierdut cel mai mult indiferent de ce se mai întâmplă în ukr

  20. De exemplu, „Portocalia”, care vrea relații cu China, a cumpărat din aceasta țară, zeci de garnituri de metrou ultramoderne și … cu mai puțini bani, comparativ cu … alții.
    „Românika”, tot țară membră UE, dar locuită de mulți … „rumburaki”, cumpără „ezact” de ce ce au ei nevoie ! Unghiere de copite.

  21. Rumburace (13:55), vezi ca iarasi vorbesti pe nas neintrebat si te trezesti ca proasta-n p…oarta de la strada ! Eu inteleg ca vrei sa te lauzi ca ai o foarfeca si o unghiera chinezesti )(editat) dar in timp ce chinezii iti incep miine autostrada Ploiesti-Brasov si ti-o dau „la cheie” peste o luna, amicii tai amerloci de la Bechtel nu incep nici macar baterea tarusilor !

  22. @ne-bunul samaritean
    Fratele meu, ce ai consumat?
    „Marea cistigatoare a situatiei politico – militare este Uniunea Europeana”

    UIE e distrusa din toate punctele de vedere: economic. politic, moral, militar. etc.

    Ori esti cu „caputzul” ori iti place sa te dai Gica-Contra.

  23. E normal ca se izoleaza de astia: „Advancing “LGBTQ+ rights” is a “core part” of America’s foreign policy, National Security Council Spokesman John Kirby announced during a press conference at the White House on Tuesday.”

  24. Rusia intotdeauna si-a tradat aliatii, penultima data dupa al doilea razboi mondial,ultima data dupa anul 2000
    China trebuie sa fie cu ochii pe Rusia nu pe SUA,care nu are nevoie de spatiu vital,dar China are ,unde mai tine 1,5 miliarde de oameni..Ii trebuie asia ruseasca slab populata

  25. Pentru prostovanii care isi inchipuie ca lucrurile sint simple si gata ! Occidentul opreste importurile din China si a doua zi un miliard de chinezi sint la somaj : cerinta de bunuri pe pietele interne (USA si UE) va ramine, sa zicem, aceeasi. Cine va produce aceste bunuri, de azi pe miine ? Credeti ca de florile marului de zeci de ani firmele vestice au delocalizat ? Si chiar daca se intorc, cine credeti ca va plati cu 20 de dolari pe ora pe Billy din Texas sau cu 15 euro pe ora pe Jean-Francois din Marsilia, atunci cind chinezul iti face acelasi lucru (poate si mai bine si fara „revendicari si miscari sociale” cu doar 3 dolari pe ora ?

  26. @ cib RE:@bunul samaritean
    Bunul samaritean este beta release a lu’ ..ION-2.0. Va mai fi instalata si pe Ziare.com sub diferite nick’uri!

  27. Vedem cum China o scald pe la Moscova nefiind in stare sa convinga Rusia spre a fi incheiata pacea . Putin le-a dat cu flit chinezilor . Vreti gaz le zice Putin ? Banii la purtator in rest stati blinzi ca va pocnesc si pe voi de nu va vedeti cu Kalibr .Alta era treaba daca venea China cu pacea in buzunar si se retragea Rusia la granita .Toara omenirea lauda China . Acum s-au fisit toate laudele au baut degheaba sampanie de s-a matolit Medevedev .Au venit si au plecat cum au venit .Nici un rezultat nu au putut arata lumii iar zelenski nu prea mai are ce vorbi cu ei .Putin victoriosul .

  28. Mai mult ,japonezii și- au trimis premierul aflat in scădere de credibilitate la Kiev aducând doar rușine la Tokyo pentru că destui și acolo știu că lucrarea americană în Ukraina este asemănătoare cu cea din Afganistan,iar Zelenski e noul Bin Laden care a fost si el sustinut la inceput de amerloci pentru că lupta contra rusilor apoi sacrificat ca pierzător.Absolut toti cei care mizează pe Ukraina dar mai ales UE își vor număra pierderile și își vor prăbuși bugetele în timp ce China și Rusia urcă atât tehnologic cât și strategic.Statele care cred că occidentul mai face față concurenței cu țările care au majoritatea resurselor inclusiv umane se inșală și in curând va veni scadența.SUA nu poate decât să lupte acum contra Europei căci restul lumii nu o mai ia in semă,apoi se vor sfâșia intre ei toti cei care nu se trezesc la timp.Urmează noi alegeri peste tot,căderi si scufundări toate legate ca un domino .

  29. „Vestul izolează China sau se izolează el însuși de restul lumii?”
    Și una și alta.
    Vestul însumând toți tâlharii de apă la drumul mare ai lumii, izolează atunci când nu dau de-a dreptul. Până le-o veni iar lor bine.
    Rușii, alți tâlhari, dar de uscat, acum la strâmtoare, se pun acum spate în spate cu China, care e doar pe interesul ei.
    Ză sitiuăeișion iz veri drămetic.
    O vorbă neaoșă zice că nu e bine să te bagi unde se bat munții în capete, decât dacă te mănâncă în cur, nepermis de mult.

  30. Pentru oracolul din Beijing am un proverb chinezesc cred: putem dormi în același pat, dar să visăm separat.
    Eu nu înțeleg ce atâta agitație cu BRICS ăla sau cu China? Jumătate din conducătorii lor sunt fie proști fie superhoti, jumătate comuniști. Uniunea sovietică a avut jumătate din Europa plus tot atât din Asia și a făcut rahatul praf. China e un competitor economic serios, dar dacă se mai bagă partidul comunist în toate, n-o să iasă ceva spectaculos.

  31. @Mic tratat de economie politica: felicitari!dar nu putem opri presa rupta de logica economica sa nu latre in timp ce ursul trece

  32. Citind doar din curiozitate opiniile cititorilor,imi dau seama ca situatia actuala din Romania se datoreaza in mare parte capetelor goale care nu gindesc,exact asa cum suna si opiniile astea.Oamenii sint schimbati si nu mai exista acel popor roman despre care ne place noua sa ne laudam cu el de fiecare data.Din acest motiv politicienii profita de prostimea care este majoritara in Romania si se comporta exact asa cum vedem cu totii.Cit despre ce va urma, cine a inteles ultima fraza adresata de presedintele Chinei lui Putin (Urmează o schimbare cum nu a mai fost în ultimii o suta de ani, iar noi vom conduce împreună această schimbare”. Putin: ”Sunt de acord”.) toate opiniile cititorilor afisate aici sint de prisos.

  33. Toate țările astea „prietene” cu Rusia și China sunt ele niște democrații? Nu, sunt dictaturi, unele odioase. E mult mai ușor sa fii o dictatură, decât o democrație, unde trebuie sa respecți o grămadă de reguli. Începem sa vedem și noi asta, nu i așa?! Ce place romanilor cel mai mult? Zi ca el și fa ca tine. Și când nu ne iese, hopa, ghici cine i de vină?!

  34. Acest articol este un compendiu al ideilor pe care le-am tot scris pe parcursul ultimului an.
    Europa ar putea redeveni centrul lumii, pentru că a fost mult timp puntea de legătură între gigantul Asia și importanta Africă; însă alegând SUA, alege deci să fie exclusă din ceea ce se construiește, iar locul Europei va fi luat de Orientul Mijlociu (e suficient să privești harta ca să înțelegi pe unde va trece viitorul drum al „mătăsii” și deci de ce Iran și Arabia Saudită s-au împrietenit). Europa este un apendice care poate fi izolat ușor (este la cheremul Rusiei și… nu al Turciei ci al Egiptului, care are un proiect bombă cu aceeași Rusie – vorbim altă dată), iar SUA poate doar să dea din buze. Tot pe hartă (de fapt pe glob) vedem că în America de S. ajungi mai ușor din Africa decât din Europa.
    Așa că ordinea mondială de astăzi va deveni o ordine regională, valabilă în vreo 30 de state occidentale.
    Asta dacă nu pornește un război mai mare.

    @bunul samaritean, permite-mi să-i felicit pe cei care te-au făcut să crezi povestea pe care ai scris-o; te-aș ruga să mă pui și pe mine în legătură cu ei, pentru că am și eu un măgar de vândut.

  35. Dacia Spring fabricata integral in China si cancelarul german curteaza China pentru relatiilor economice stranse. Sefii manufacturingului auto au nevoie de China la tranzitia la vehicile cu motoare electrice. Fara China cam greu.
    Piata chineza mai mare decat ce toata productia vanduta acasa. Germania traieste din exporturi. China este o piata pe masura populatiei. Puterea de cumparare a tot crescut odata cu cresterea salariala.

    In 2022 China a facut rost de cantitati nemainantalnite de gaze si petrol la preturi avantajoase, cu influenta directa in preturi si costurile de productie. In acest timp Europa a cam facut foamea de energie si a strans din dinti prin incetarea importurilor rusesti.

  36. China ca sigur si-a facut si stocuri de gaz ieftin in subsol. E asigurata pe ani de zile. Europa nu are nimic sigur, gazul lichefiat e scump si insuficient.

  37. Nu conteaza numarul locuitorilor, ci dezvoltarea economica. Ce facem cu o populatie care traieste la nivelul Evului mediu, ba mai mult, la pragul inferior de saracie si educatie?

  38. Ascensiunea Chinei nu poate fi oprita decat prin razboi.imbecilitatea occidentului in domenii cheie precum cel ecologic,diplomatic,comercial,energetic,cultural si ideologic,grabesc aceasta ascensiune.occidentul si-a pus singur streangul de gat.acum doar se face parastasul.cand o sa cada si petro-dolarul nici parastas nu se va mai face.

  39. Relațiile comerciale construite de China în 70 de ani se pot nărui în câteva luni dacă Xi o ia pe calea lui Putin. Rusia nu va putea cumpăra din China mai mult ca pana acum, iar Africa… e Africa.
    Turcii abia așteaptă sa ia locul Chinei la producție de masa ieftina. Cu putina investiție în Turcia și în Est, se poate renunță definitiv la produsele chinezești. Asa a fost și cu resursele „indispensabile” din Rusia. Nimic nu e imposibil.
    China are excedent comercial uriaș fata de statele dezvoltate. Izolarea Chinei afectează înzecit economia Chinei. De mult așteaptă SUA și Europa o astfel de ocazie. Le-ar cădea mănușă, mai ceva ca Pearl Harbor.

  40. Pe de alta parte China s-a intors cu tolba goala de la Moscova .Nu a reusit nimic palpabil .Pacea mult asteptata de catre omenire nu a mai venit .Putin ia dat cu flit lui XI Vorba aceea : ai nostri tineri la Paris invata .Acum China chiar e singura pe lume dupa ce XI nu a venit cu vreun tratat de pace sau cu vreunul de asistenta militara in punga .Putin e prea puternic pt XI.

  41. Geopolitica e grea pentru unii dintre noi neintelegind nici macar sa citeasca o harta .China deja e incercuita si nu mai are pe unde sa o ia iar Rusia este oprita in Ucraina .Daunazi XI tocmai ce ne-a zic cum NATO si noua alianta militara din Pacific i-au incercuit deja .Terestru China nu are pe unde sa isi duca marfurile in lume iar pe mare totul este stapinit de SUA si aliatii din Pacific . Pe chinezi ii asteapta economic niste vremuri cumplite .

  42. Aștept să comunici informațiile tale despre reducerea exporturilor Chinei, pe ultimele … 12 luni, ca să nu-ți obosești tigva căutând pe o peroadă mai lungă.

  43. @bunul samaritean,
    China-Rusia-Iran-Arabia-Egypt->Africa.
    China-Afganistan-Iran-Irak-Siria-Mediterană->Africa.
    China-India->Africa.

  44. ZILE de ” BATUT CAMPII”. Inteligenti, nevoie mare.________ Se vede simte ca mishteaux doarme, la propriu! _____________Pictiseala …..caaaaaat cuprinde! Somn ushor!

  45. Vorbesti trasnai Caline. China poate fi izolata foarte bine. Vestul nu. Si stii de ce? Pentru ca democratie si libertate,unde inteligenta mneg mana in mana cu dezvoltarea economica. In China sunt foarte multi oameni ce traiesc in saracie.Si inca un lucru,multi chinezi refuza sa mai faca copii .Nu mai vor sa traiasca si copiii lor pentru sistem. Ca doar nu traieste numai partidul comunist in china.Fara oameni liberi se dezvolta coruptia, smecheria,prostia etc.

  46. ics Si? Canada,Australia,Coreea de Sud, Japonia,UKUSA,Europa.Sunt cu mult, mult peste acele tari expuse de tine. Nu cantitatea conteaza, ci calitatea.Lumea libera mereu va fi cu zeci de pasi inaintea unor dictaturi de orice fel.Si stii de ce? Pentru ca au evoluat.Ceilalti inca traiesc cu o suta de ani in urma ca si mentalitate.Nu cred ca tu ai trai intr-o tara enumerata de tine.Nu cred ca ti-ai trimite copiii sa locuiasca si sa munceasca in acele state.Siatunci,dupa ce logica te ghidezi? Ca sa ce?

  47. Ionut De ce nu te muti in China sa scapi de Occident? Chiar ,toti laudarii ruso-chineza au liber sa plece .Si cum se face ca exact patriotii au genul asta de discurs? Patrioti si crestini sa nu uit. Si pro-sti si fu-dui nevoie mare.

  48. @1,
    Acelea sunt rute care leagă China de Africa și de Am. de S și care nu pot fi blocate de occident.
    În numai 10 ani țările pe care le numim „în curs de dezvoltare” au înclinat balanța PIB-urilor (chiar dacă PIB este un indicator irelevant) cu peste 20%, depășind statele „dezvoltate”; PIB-ul Chinei l-a depășit de vreo 5 ani pe cel al SUA, iar producția sa industrială este echivalentă cu cea a SUA și UE la un loc.
    În materie de dezvoltare, occidentul este de mult în spatele Asiei (a fost un raport care arăta că din ~40 de domenii esențiale, China este lider în >30; cele mai multe brevete pe tehnologie avansată pe comunicații – ~40% – aparțin Chinei etc).
    Te rog să-mi explici cum e UE democrată când un birocrat neales are posibilitatea să ascundă de parlament contractele de achiziții de medicamente, când unei curți i se permite să impună unui stat să acționeze împotriva prevederilor sale constituționale, când parlamentul – adică legiuitorul – nu are drept de inițiativă legislativă; sau poate îmi explici cât de democratic este în SUA ca președintele ales de popor să poată fi înlocuit de voința discreționară a reprezentanților.
    Motivele pentru care eu personal nu aș trăi în acele state țin de cultură și nu de practicile lor politice (iar copiii mei învață și mandarina).

  49. Rusia este blocata in trecutul ei ca URSS .China este si ea blocata in trecutul ei maoist .Lumea este in continua miscare .Prima care a inteles asta este UE . Fara UE si libera circulatie a marfurilor si persoanelor Romania nu mai exista . Fara NATO acum eram cu totii condusi cu biciul prin Siberia .Pentru cine inca nu intelege ar trebui doar sa priveasca in urma .Rusia doreste sa refaca URSS indiferent citi oameni mor .Nu le pasa .China doreste sa refaca drumul matasii si sa vinda marfa ieftina peste tot in lume iar cu banii sa se inarmeze spre a satisface mindria lui XI. Norocul lumii libere se numeste unitate .Cita vreme suntem uniti Romania va exista in granitele ei si asta stiu toate natiunile democratice ce acum se unesc .Nu avem, ce face .Guvernele nationale vor decide , in viitor , doar anumite situatii ele neavind expertiza data de existenta NATO pe segmentul militar si nici de existenta UE ce are o imagine globala si stinta punerii in practica , pe segmentele economic , social si politic .Guvernele nationale nu au nici expertiza militara si nici cea sociala spre a putea conduce UE.Batrina Europa le are pe toate si asta datorita timpului si a cunosterii informatiei stocata in memoria sa .Expertiza juridica a UE este exceptionala si asta ne aduce mari avantaje tuturor .Daca pricepti asta intelegeti si de ce UE trebuie sa se federalizeze rapid .Nationalismul singular afisat este unul mincinos .Unitatea atit de necesara tuturor natiunilor din UE este singura forma de nationalism adevarat exprimat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.