Victimele ”anticorupției”: insolvențe, contracte pierdute, oameni dați afară

De-a lungul timpului, procurorii DNA au anchetat, percheziționat și trimis în judecată numeroși oameni de afaceri. În foarte multe cazuri, instanțele au decis achitarea celor acuzați. Numai că în urmă au rămas companii aflate în insolvență, contracte pierdute, oameni dați afară. Au avut de suferit în special companii din zona de IT și infrastructură. Un prim eșec al DNA a fost în dosarul Transalpina. Omul de afaceri Nelu Iordache și mai mulți șefi de la Compania de drumuri și autostrăzi au fost achitați în prima instanță după ce au fost acuzați pentru instigare la infacțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la infracțiune de abuz în serviciu.
În 2014, Iordache a fost arestat de DNA, iar compania sa de construcții, Romstrade, a fost declarată insolventă. Constructorul a fost asaltat de solicitări de deschidere a procedurii de insolvență venite din partea unor furnizori care au de recuperat datorii pentru lucrări executate în ultimii doi ani. După arestarea lui Iordache, Romstrade a pierdut patru contracte importante cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Este vorba de contractul pentru construcția variantei de ocolire a municipiului Caracal, a celui privind modernizarea DN5 București-Adunații Copăceni, între km 7,5 și 19,2 și întreținerea pe timp de iarnă a unor sectoare de drum, mai exact lotul 6 SDN Ploiești și lotul 9 de pe Autostrada București-Constanța, sectorul București-Lehliu. De asemenea, firma de taxi aerian a lui Nelu Iordache, Romstrade Logistic Express, a intrat în insolvență la decizia acelorași judecători. Grupul de companii Romstrade avea peste 2.500 de angajați.
O altă achitare a fost aceea a ”constructorilor lui Oprișan”. Aceștia au fost acuzați că au luat bani din fondurile repartizate de instituţia condusă de Marian Oprişan în 2004 au fost achitaţi nu decizia nu este definitivă, fiind supusă apelului. Afaceriştii vrânceni Corneliu Prunache, Vasile Mihăiuc, Vasile Graur, Vasile Bută şi Iulian Cristian au fost achitaţi de către Tribunalul Prahova, într-un dosar înregistrat pe rolul acestei instanţe în 2011. Acuzaţi de fapte de corupţie în dosarul care a fost disjuns din cel de corupţie în care a fost inculpat şi ulterior achitat definitiv preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, cei cinci administratori de firme au fost achitaţi la prima instanţă pe temeiul prevăzut de  art 16 alin 1 lit b. din Codul de Procedură Penală respectiv  “Acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare, iar când a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată dacă (…) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.
În zona construcțiilor, una dintre cele mai răsunătoare insolvențe a fost aceea a companiei Euro Construct Trading ’98, deținută de Sorin Vulpescu și Dan Beșciu. Acesta din urmă a fost reținut de procurorii DIICOT într-un dosar de evaziune, spălare de bani și delapidare. O altă firmă care a avut de suferit a fost Tehnologica Radion, al cărei proprietar, Theodor Berna, este arestat într-un dosar cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro. Compania avea 2.000 de angajați. Procurorii care au instrumentat dosarul au instituit recent sechestru asigurător asupra tuturor conturilor şi bunurilor deţinute de Tehnologica Radion şi de proprietarul companiei. Măsura a fost luată în condiţiile în care Tehnologica Radion are calitatea de suspect, iar Theodor Berna este inculpat în dosar.
În acelaşi dosar, procurorii au dispus măsuri asiguratorii constând în sechestru asupra bunurilor şi conturilor deţinute de Teloxin Con, Temix Construct şi Proiect Alfa Capital Construct, firme care au şi ele calitatea de suspect în dosarul de evaziune fiscală şi spălăre de bani în care Theodor Berna este inculpat alături de alţi oameni de afaceri.
Un caz celebru este cel al firmei Tel Drum din Teleorman. După ce s-a spus că în spatele ei ar sta Liviu Dragnea și că a beneficiat de toate contractele de infrastructură din județ, compania și s-a cerut insolvența iar judecătorii au acceptat-o. Procurorii DNA însă au motivat că Tel Drum a solicitat deja deschiderea procedurii de insolvență, ceea ce produce riscul de lichidare și radiere în termen scurt a societății, astfel încât această nu va mai putea fi trasă la răspundere. „Prin urmare, se consideră că măsură solicitată este necesară pentru bună desfășurare a procesului penal”, subliniază DNA. „SC Tel Drum a fost trimisă în judecată, că persoană juridică, pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are că rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, la dată de 27 decembrie 2017. De asemenea, într-un dosar separat aflat în faza de urmărire penală, față de S.C. Tel Drum S.A. s-a dispus urmărirea penală, având calitatea de suspectă pentru săvârșirea infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul”, au precizat procurorii DNA.
În zona companiilor IT, avem de asemenea câteva situații răsunătoare de societăți care au avut de suferit. Societatea Teamnet International, înființată de Sebastian Ghiță, a depus în 2017 cererea de deschidere a procedurii insolvenţei la Tribunalul Prahova.„În acest moment, lucrăm la un proces de reorganizare şi redefinire a modului intern de lucru. Am luat această decizie la nivelul board-ului pentru a ne susţine mai departe ca business şi pentru a ne onora angajamentele faţă de angajaţi, clienţi, parteneri şi furnizori”, au spus reprezentanții firmei. Compania asigură în prezent atât mentenanța hardware la Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS), cât și mentenanța software la CEAS – Sistemul informatic pentru Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate, contracte în valoare de peste 5 milioane de euro. Problemele societății au început în 2015 atunci când DNA a extins urmărirea penală a lui Sebastian Ghiță, cercetat în mai multe dosare economice de autorități. Potrivit procurorilor, Ghiță ar fi înstrăinat doar formal firmele pe care le-a deținut până în anul 2012, atunci când a devenit deputat. Este vorba de 54 de firme și 23 de persoane care ar fi fost doar un paravan. Acest lucru este interzis de lege pentru parlamentari. Reprezentanții Teamnet au susținut la vremea respectivă că firma nu mai are nicio legătură cu Sebastian Ghiță. „Grupul Teamnet nu are nicio legătură cu Sebastian Ghiță de mai mulţi ani. Găsim surprinzătoare măsurile luate de autorităţi şi precizăm că nu am primit o comunicare oficială pe subiect. Ne propunem o rezolvare cât mai rapidă a situaţiei şi ne arătăm întreaga disponibilitate de a coopera cu instituţiile abilitate. De asemenea, asigurăm toate părţile implicate de transparenţa noastră pe parcursul desfăşurării acestui proces”, a afirma Bogdan Padiu, directorul executiv al Teamnet, într-o declaraţie transmisă în 2015.
Directorul Teamnet International, Bogdan Padiu, şi administratorul Asesoft International, Cristian Anastasescu, au fost puşi sub control judiciar în dosarul lui Sebastian Ghiță. Aceștia au fost scoși, anul acesta, de sub măsura controlului judiciar luată împotriva lor în februarie 2017 într-un dosar în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată, şi constituire a unui grup infracţional organizat. Decizia instanţei este definitivă.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Ce legatura este intre titlul articolului si partea din articol despre teldrum? Adică trebuie sa ne intre in cap ca teldrum este abuzat de justitie.

  2. Stiti cum e:au dorit afaceric cu statul direct,au vrut dna politic,rezultat=au dostrus totul politic! Politica e in tot si toate,nu ar fi mare problema asta,dar vine bumerangul si apoi…potopul!

  3. Nu se poate concura cu firmele straine faca nu furi.Un capital românesc nu se face prin cumetrii, trebuie putina inteligenta managerială ai mult curaj.Visele ca vin chinezii sa faca este o iluzie.

  4. Milioanele de victime ale coruptiei au platit si platesc inca cu viata in Romania, dar noi trebuie sa plangem ca niste profitori si oportunisti care doar au facut afaceri cu statul au intrat in insolventa! Inteleg ca s-a dat ordin pe unitate sa fie albit dragnea si Tel Drum, dar putina decenta nu v-ar strica in tara in care copiii de trei ani mor inecati in haznale. Daca erau antreprenori competenti si nu niste impostori nu ajungeau nici la DNA si chiar daca ar fi ajuns si-ar fi repus apoi afacerile pe picioare daca aveau cap de afaceri si nu de matraplazacuri cu politrucii si banul public! Tel drum a furat bani europeni,sute de mii de euro, bani pe care i-am platit inapoi noi cetatenii, nu dragnea si sponzorizatii din presa!

  5. pardon, vreau sa zic ca LAZARICA mor de frica e albiiiit. foarte albiiit cand se vede negru toata ziulica

  6. mihnea, tu cate milioane esti,femeie? da-ne cateva exemple de victime ale coruptiei din cele mult cantate milioane . nominal, nu cu sintagme gen ‘au furat jumatate din Romania’,sau ‘au furat banii de pensii’ etc. si te rog fii buna si retine ca vilele lui Dragnia s-au construit inainte de a fi mare sef la PSD, ca de aia nu avea boc-basescu-stolojan bani de nana vile la Olimp hotel la Predeal cota in apartamente la city tower’ !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.