Cristina Tarcea, la judecata CSM și nu prea. Răsturnare de situație!

Secția pentru judecători a CSM a decis, marți, să repună pe rol acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară față Cristina Tarcea pentru a fi verificată repartizarea aleatorie a cauzei, după ce șefa ÎCCJ a acuzat că ar fi fost încălcat acest principiu.

„Cu majoritate: Constată că excepția nulității acțiunii disciplinare motivată de încălcarea principiului repartizării aleatorii a sesizării are prioritate în raport de celelalte excepții invocate de pârâtă. În unanimitate: Repune cauza pe rol în vederea suplimentării probatoriului pentru soluționarea excepției nulității acțiunii disciplinare motivată de încălcarea principiului repartizării a sesizării”, se arată în decizia de marți a Secției pentru judecători în materie disciplinară.

Următorul termen este 29 mai, ora 10:00, când se vor cita părțile.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avut, marţi, pe ordinea de zi pronuntarea în legătură cu acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare împotriva preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea.

Şefa ICCJ este acuzată de ”refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu” şi de ”nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”, acţiunea vizând constituirea completurilor de cinci şi de doi judecători. Dosarul a fost amânat până acum de câteva ori.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a amânat ultima dată pronunţarea în acest dosat în 10 aprilie. De asemenea, pronunţarea a fost amânată la termenul din 27 martie.

La termenul din 13 februarie, Cristina Tarcea a apreciat că cercetarea este ”un abuz”.

Inspecţia Judiciară a anunţat, în 19 decembrie 2018, printr-un comunicat de presă, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Iulia Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru ”refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f) şi o) din Legea nr. 303/2004”.

”În privinţa abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f), inspectorii judiciari au reţinut că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018. Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. o), s-a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor”, anunţa atunci Inspecţia Judiciară.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea judecătorului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. Toate relele din justitie ni se trag de la conducerea ICCJ ultima frontiera a dreptatii cu capul spart. Pe langa faptul ca, conducerea ICCJ nu aplica legile si le incalca independent sau la ordin cu buna stiinta nici nu cere fortelor de ordine ca sa nu se auda musca pe o raza de 200 de metri fata de sala de judecata. Nici in decembrie 89 nu era scandalul din justitie care este astazi. Numai tortionari in conducerea ICCJ si CSM. Huuuo sunteti compromisi total in ochii lumii!

  2. „Şefa ICCJ este acuzată de ”refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu” şi de ”nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”
    Aiurea nejustificat, D-na Tarcea a urmarit justificat interesele comandantului justitiei. Nu poate fi acuzata ca executa ordinele comandantilor. Daca Iliescu a spus ca proprietatea este un moft, noi spunem ca statul de drept este un moft.

  3. Să aducă certificat medical pentru omisiune în formă continuată cauzate de vederea cifrelor 3 și 5, două din cele trei 3, 4, 5 ce formează numerele de aur a triunghiului de pe monumentele grecești, numere pe care de mult la ora de matematică neștiindu-le a luat nota mică. De aunci vederea acestor cifre îi produc unul din visele urâte.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.