Victor Ponta şi-a reparat declaraţia de avere

Victor Ponta a intrat în legalitate cu declaraţia de avere, trecând şi bunurile soţiei sale aşa cum cere legea. Există însă unele probleme şi cu noua declaraţie de avere.

Pe 15 iunie Ponta a intrat în legalitate

Din 2010 şi până pe 14 iunie 2015, Victor Ponta s-a aflat sub incidenţa art. 292 Cod Penal Vechi/326 Cod Penal Nou privind falsul în declaraţii. Concret, din 2010 atât Victor Ponta cât şi soţia sa Daciana Sârbu au comis în formă continuă infracţiunea de fals în declaraţii, prin faptul că niciunul din ei nu a trecut în propria declaraţie de avere activele şi pasivele celuilalt. În momentul în care o persoană completează o declaraţie de avere există o formulă stas: „cunoscând prevederile art.326 (sau 292) din Codul Penal privind falsul în declaraţii, declar pe proprie răspundere că înpreună cu familia deţin următoarele…”Atât în legislaţia în domeniu cât şi pe formularul tip al declaraţiei de avere se precizează că prin familie se înţelege soţul/soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestuia. Pe 15 iunie 2015, declaraţia de avere a lui Victor Ponta (cea aferentă calităţii de deputat şi depusă pe site-ul Camerei Deputaţilor) a fost aproape „reparată”. Adică a intrat în legalitate, dar nu integral. 90% din bunurile şi pasivele soţiei sale, Daciana Sârbu au fost înserate în declaraţia sa de avere. Există însă câteva probleme de legalitate şi cu noua declaraţie de avere a lui Victor Ponta.

Un apartament apărut de „nicăieri”

Pe 6 aprilie 2015, are loc un schimb de apartamente între senatorul Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta) şi familia Victor Ponta/Daciana Sârbu. Acest schimb de apartamente „în familie” apare explicit în declaraţia de avere a senatorului Ilie Sârbu şi implicit în declaraţia de avere a lui Victor Ponta.

  • D.A. Ilie Sârbu: la categoria bunuri imobile, clădiri apare: apartament dobândit în 2015, 119,74 m.p., contract de schimb.

  • D.A. Ilie Sârbu: la categoria bunuri imobile (…) înstrăinate în ultimele 12 luni apare: apartament, înstrăinat la 06.04.2015 către Sârbu Daciana-Octavia, şi Ponta Victor-Viorel, contract de schimb.

  • D.A. Victor Ponta: la categoria bunuri imobile, clădiri apare apartament, dobândit în 2015, 175,83 m.p., contract de schimb.

  • D.A. Victor Ponta la categoria bunuri imobile (…) înstrăinate în ultimele 12 luni apare: apartament, înstrăinat la 06.04.2015 – nu se menţionează cui – contract de schimb.

Aici declaraţia de avere a lui Victor Ponta are 2 probleme: prima, apartamentul de 119,74 m.p. care a fost dat la schimb socrului său nu apare, nu a apărut niciodată, în vreo declaraţie de avere a sa. Nu apare nici în declaraţia de avere a Dacianei Sârbu. În toate declaraţiile de avere din 2004 şi până în 2014, la Victor Ponta nu apare niciun apartament care să depăşească 99 m.p., iar în declaraţiile de avere ale soţiei sale, apare un apartament de 292 m.p. vândut în 2010 şi un apartament de 167 m.p., cel în care locuiesc acum soţii Ponta într-un complex rezidenţia din sectorul 2. A doua problemă o reprezintă neînserarea numelui persoanei cu care Victor Ponta a făcut schimbul de locuinţă, înserare obligatorie, înserare de care senatorul Ilie Sârbu a ţinut cont. De asemenea, Victor Ponta a donat pe 19 decembrie 2014 casa de vacanţă pe care o avea în judeţul Gorj, iar pe 29 mai 2015 a vândut două apartamente pe care le avea în proprietate. De asemenea, în declaraţia de avere nu apare persoana căruia i-a fost făcută donaţia şi nici persoana sau persoanele cărora le-a vândut cele două apartamente. În 2008 şi 2012, Victor Ponta a mai vândut 3 apartamente, dar de fiecare dată a trecutr, aşa cum cere legea, numele cumpărătorului. Nu în ultimă instanţă, în noua declaraţie de avere a premierului nu a fost trecut apartamentul de 176 m.p. care apare doar în declaraţia de avere a soţiei sale, apartamentul în care cei doi locuiesc de fapt.

În ceea ce priveşte neînserarea numelor celor care au cumpărat apartamente de la Victor Ponta şi a celui care a primit donaţie casa de vacanţă din Gorj, cine se uită cu atenţie pe declaraţia de avere, poate observa că numele au existat dar au fost şterse. De ce? Numai cei din echipa VVP pot da un răspuns.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.