(VIDEO) Brexitul, din nou în aer! Ce urmează

Camera Comunelor a respins, marţi seară, Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul, informează presa britanică. 

Deputaţii britanici au respins – pentru a doua oară – acordul Brexitului, în pofida ultimelor modificări obţinute cu o zi înainte de Teheresa may, aruncând Regatul Unit în necunoscut pe tema viitorului său, cu 17 zile înaintea datei prevăzute a ieşirii din Uniunea Euroeană.

Principalele scenarii

După ce Parlamentul britanic a respins marţi, pentru a doua oară, Acordul de retragere negociat de Londra cu Bruxelles-ul, concretizarea Brexitului este mai nesigură ca niciodată, transmite miercuri AFP, prezentând principalele scenarii, cu 17 zile înaintea datei stabilite pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Primul scenariu ar fi un Brexit fără acord. Parlamentarii britanici votează miercuri dacă să aprobe sau să respingă o ieşire din UE fără acord, pe 29 martie. În cazul absenţei unui acord, Regatul Unit ar pune capăt, de pe o zi pe alta, unei perioade de 46 de ani de apartenenţă la UE, părăsind piaţa unică şi uniunea vamală fără o perioadă de tranziţie.

Acest scenariu, de care se tem mediile economice, ar provoca perturbări importante ale schimburilor dintre Regatul Unit şi UE. Numeroşi parlamentari britanici se opun unei astfel de perspective, dar anumiţi apărători fervenţi ai Brexitului consideră că ”absenţa unui acord este mai bună decât un acord prost”.

Dacă deputaţii britanici refuză să părăsească UE fără acord, un nou vot este prevăzut să aibă loc joi. Acesta vizează amânarea Brexitului pe o perioadă limitată de timp, care să permită noi consultări între liderii britanici şi cei europeni. Orice prelungire va trebui însă să fie atent justificată, au atenţionat statele membre ale UE, care vor trebui să aprobe cu unanimitate o decizie în acest sens.

Dar consimţământul liderilor europeni pentru o redeschidere a discuţiilor pe marginea unui nou acord de retragere pare foarte nesigur, după concesiile făcute luni seara. „Nu va mai fi o a treia şansă”, a avertizat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În cazul în care liderii europeni acceptă reluarea negocierilor, alegerile europarlamentare din 23-26 mai complică situaţia.

„Dar ce am face în trei, patru luni, ce nu am făcut deja?” se întreabă o sursă apropiată Bruxelles-ului. Dacă Regatul Unit cere o amânare, „cei 27 ar putea să răspundă propunând, de exemplu, un an pentru a lucra cum trebuie la o alternativă”.

„Marea temere a liderilor din cele 27 de state membre este să aprobe o amânare care în final nu ar servi decât întârzierii unui Brexit dur până la începutul verii”, potrivit unui înalt responsabil european.

În cazul în care s-ar cere o amânare mai lungă, care să depăşească câteva săptămâni, „ar trebui să existe o justificare valabilă, cum ar fi organizarea de alegeri, a unui referendum sau modificarea poziţiei britanice”, a adăugat sursa citată de AFP.

Un alt scenariu ar fi cel al organizării unui nou referendum sau a unui scrutin legislativ.

Opţiunea unui nou referendum a fost solicitată de câţiva zeci de parlamentari britanici pro-europeni. Şeful opoziţiei, laburistul Jeremy Corbyn, şi-a declarat recent, din vârful buzelor, sprijinul pentru o consultare populară.

Theresa May refuză însă să ia în calcul o nouă consultare a populaţiei, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de o amânare a Brexitului combinată cu o schimbare de guvern sau cu noi alegeri care să facă posibilă o astfel de variantă.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Theresa May a anunţat luni seară că obţinuse clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză.

Soarta Theresei May atârnă de un fir de aţă după noua înfrângere umilitoare suferită marţi în Parlament prin votul negativ primit de Acordul privind Brexitul, un dosar care i-a ocupat premierului britanic aproape în exclusivitate timpul şi i-a otrăvit mandatul de la venirea sa la putere, comentează AFP.

Chiar dinainte de aflarea rezultatului votului circulau zvonuri potrivit cărora o parte din membrii guvernului său doresc să o vadă pe Theresa May părăsind funcţia de premier înaintea acestei veri. Acum s-ar putea ca numărul celor care îi vor cere demisia să crească.

Votul a fost de 391 la 242 şi a fost urmat de discursul premierului Theresa May.

Conform Reuters, parlamentarii britanici ar urma să voteze miercuri dacă Marea Britnie va părăsi blocul european fără un acord, un scenariu care, în opinia liderilor din mediul de afaceri ar aduce haos pe pieţe şi în lanţul de aprovizionare, în timp ce alţi critici afirmă că aceasta ar duce un deficit în ceea ce priveşte alimentele şi medicamentele.

UE regretă situaţia din Marea Britanie, dar va accepta amânarea Brexit doar în anumite condiţii

Uniunea Europeană regretă respingerea Acordului Brexit de către Camera Comunelor, anunţă Preşedinţia Consiliului European, precizând că amânarea Brexit va fi aprobată doar în anumite condiţii.

„Regretăm rezultatul votului din această seară şi suntem dezamăgiţi că Guvernul britanic nu a fost în stare să obţină majoritatea pentru acordul negociat (…). Uniunea Europeană a făcut tot ce este posibil pentru ajungerea la un acord. Date fiind clauzele suplimentare de garantare oferite de UE în decembrie, în ianuarie şi ieri, este greu să spus ce mai putem face. Dacă există vreo soluţie la actualul impas, aceasta poate fi găsită doar la Londra”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Sunt disperati!Mii de firme multinationale au anuntat ca parasesc Marea Britanie,si acum politicienii regreta ca au bagat referendumul prostiei (Brexit)!Cred ca pana la urma,desi Germania si Franta vor sa scape de UK,aceasta va ramane in UE chiar daca va deveni republica!

    • Si daca e invers si EU o sa aibe pierderi pe termen mediu si lung, iar alianta SUA-Marea Britanie v-a fi benefica pentru Marea Britanie?

  2. @dragos : „alianta SUA-Marea Britanie” VA fi benefica, etc, fiindca-i vorba de auxiliarul „A VREA/VOI”, la forma de VIITOR, de pilda : eu VOI spune, tu VEI spune, el VA spune, noi VOM spune, voi VETI spune, ei VOR spune. „V-a” = un pronume personal, VOUA, VA, V-, la dativ + auxiliarul „A AVEA” al TRECUTULUI PERFECT COMPUS = v (=voua, v-)-am spus, ti (= tie , îti, ti) -ai spus, si (= siesi, îsi, si-)-a spus, ne (noua, ne)-am spus, v (=voua, v-)-ati spus, si (siesi si) -au spus”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.