(VIDEO) Ce aniversare? Huiduieli cu Iohannis și PSD în Parlament!

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, marţi, într-o şedinţă comună solemnă, dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO şi 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice, dar momentul s-a constituit într-un nou prilej de răfuieli politice. „Tartorul” – președintele Klaus Iohannis care a sărit puternic la gâtul PSD.

Cele mai importante momente

UPDATE. VIORICA DĂNCILĂ. Dăncilă și-a cerut „scuze” după discursul lui Iohannis, pe care l-a catalogat ca fiind unul de campanie.

„Regret că acest eveniment important a fost transformat de președintele României într-un eveniment de campanie electorală. Îmi cer scuze eu, prim-ministru al Romîniei, tuturor celor care se așteptau la o ședință solemnă dedicată acestui eveniment major”, a declarat Viorica Dăncilă în discursul său.

UPDATE. LIVIU DRAGNEA. Lăudându-se în discursul său cu ce ar fi făcut PSD pentru Armată, Liviu Dragnea a declarat că a vrut să îi propună un pact lui Klaus Iohannis, dar după discursul acestuia îi este clar că este inutil.

„Am intrat în al treilea an de guvernare PSD-ALDE în care bugetul are 2% din PIB pentru apărare. Guvernul, atât de atacat, a mărit salariile militarilor, a  generat creştere economică, susţine pensiile militarilor, urmează ca şi la rezervişti să fie îndreptate nedreptăţile din sistem. Ar fi fost util un pact politic pe această temă. Aş fi vrut să-i propun o temă de reflecţie preşedintelui, dar îmi dau seama că ar fi un demers inutil, după discursul său de azi”, a spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus că multe dintre răspunsurile pentru președinte vor fi date în zilele următoare.

Totodată, Dragnea i-a mulțumit fostului premier Adrian Năstase, care nu a fost invitat la ședința solemnă a Parlamentului, la 15 ani de la aderarea la NATO, deși în mandatul său țara a intrat în alianța nord-atlantică. Liviu Dragnea a spus că este o omisiune impardobabilă a stafului celor două Camere ale Parlamentului.

„Chiar dacă nu este în sală din cauza unei erori impardonabile a stafului celor două camere, îl salut pe dl prim-ministru Adrian Năstase, în mandatul căruia România a fost acceptată în NATO”, a declarat Liviu Dragnea, la începutul discursului.

UPDATE. CĂLIN POPESCU TĂRICEANU. Tăriceanu, discurs în ton cu evenimentul, fără atacuri politice. „În ultimii 15 ani, România a crescut împreună cu NATO participând la transformarea și adaptarea acestuia și transformându-și valențele pe care le-a arătat permanent, de aceea apartenența România la NATO trebuie consolidată prin Summitul B9. Închei prin a adresa un apel generațiilor care nu au avut experiența vieții în regimul de dinainte de 1989. Au crescut în societatea liberă și democratică a ultimilor treizeci de ani și nu au termeni personali de comparație cu România totalitară și izolată internațional, cu partidul-stat care planifica viitorul părinților lor în opoziție încrâncenată cu occidentul și valorile liberale. Adresez acest apel, în egală măsură, tuturor politicienilor români cu activitate în țară sau la Bruxelles: tinerii noștri trebuie să cunoască și să înțeleagă pe deplin beneficiile apartenenţei României la NATO, că umbrela de securitate a Alianței deopotrivă cu întărirea rolului României ca furnizor de securitate, ne garantează condițiile de a prospera în pace și libertate. Totodată, tinerii noștri trebuie să învețe că suntem o națiune mândră, de sine stătătoare și demnă, că suntem de încredere și predictibili, capabili să ne apărăm și să contribuim la apărarea aliaților noștri și, așa cum se întitulează campania internațională ce le este dedicată, să știe că „noi suntem NATO” (#WeAreNATO)!”, a declarat Tăriceanu, în discursul ţinut la şedinţa solemnă a Parlamentului.

UPDATE. KLAUS IOHANNIS. Președintele Iohannis, atac dur la PSD în discursul său, motiv pentru care a fost huiduit, dar și aplaudat de parlamentari, în funcție de tabără.

„Aniversăm, în cadrul acestei ședințe solemne, 15 ani de când România a aderat la cea mai puternică alianță din istoria omenirii. Din 2004, suntem nu numai într-un parteneriat loial cu această solidă organizație politico-militară, ci și membri respectați ai clubului statelor democratice. (…) Pentru țara noastră, nu a fost deloc ușoară revenirea la democrație după epoca neagră a comunismului și tocmai de aceea merită salutat și apreciat efortul conjugat al tuturor forțelor politice, al diplomației și al armatei, care a făcut posibil dezideratul național de a aduce România în NATO și în spațiul valorilor euroatlantice. Cu atât mai condamnabile sunt acțiunile actualei majorități PSD, care, prin asaltul – fără precedent în ultimii treizeci de ani – la adresa statului de drept, riscă să fragilizeze statutul ţării noastre în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană. Modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, atacurile la adresa stabilităţii economice şi financiare a României, creşterea inflaţiei şi devalorizarea monedei naţionale, arbitrariul şi lipsa de profesionalism, acestea sunt realele politici ale guvernării PSD. Nu întărirea democrației, nu consolidarea justiției, nu responsabilitate și predictibilitate în economie, nu infrastructură care să garanteze inclusiv siguranța oamenilor, nu acestea sunt politicile PSD. Guvernarea PSD, vă spun acum, care a devenit sinonimă cu incapacitatea administrativă și cu diletantismul, vulnerabilizează România. În contextul în care țara noastră are toate atuurile pentru a fi un pilon al democrației și stabilității în regiune, PSD eșuează să se ridice la importanța acestui moment strategic.

Lipsa de respect manifestată de PSD față de Armată a culminat cu demersul de a contesta în justiţie decretul de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării. Instanța de judecată a respins această acțiune nefondată a PSD, care a pus Armata României într-o situație delicată din rațiuni strict și numai politicianiste. Dacă adăugăm și incapacitatea de a moderniza legislația în domeniul securităţii naţionale, avem doar câteva aspecte care arată incompetența PSD și o profundă neînțelegere a ceea ce înseamnă să conduci un stat în care cetățenii sunt cu adevărat bine protejați. Ca Președinte, am responsabilitatea de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice. Este atribuția mea constituțională să atrag atenția că o guvernare bună, o guvernare corectă, o guvernare cinstită reprezintă inclusiv o garanție de securitate pentru România, în timp ce această guvernare eșuată reprezintă în sine un risc pentru țară”, a spus Iohannis în discursul său.

UPDATE. Klaus Iohannis a fost întâmpinat la Parlament de Alina Gorghiu şi Marilen Pirtea de la PNL, nu de şefii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele a venit la Parlament însoțit de generalul Nicolae Ciucă, al cărui mandat prelungit la șefia Statului Major General al Apărării a fost contestat în instanță de ministrul PSD Gabriel Leș.

‼ LIVE ACUM din Parlament. Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă participă la o ședință solemnă. DETALII — http://bit.ly/2YFwjaZ ‼ Bătrâna concediată de la grădiniță va fi reangajată. Ce va păți directoarea instituției — http://bit.ly/2YIg7G8Scenariu pesimist privind Brexit. Ce urmează după respingerea variantelor propuse — http://bit.ly/2YHbV9v

Publicată de StirileProTV pe Marţi, 2 aprilie 2019

Tot marți, Parlamentul a adoptat, în cadrul ședinței solemne, o declarație cu ocazia aniversării a 15 ani de la aderarea României la Alianța Nord Atlantică și a 70 de ani de existență a NATO. Parlamentul susține importanța „ușilor deschise” ale NATO.

Camera Deputaților și Senatul au adoptat, în ședință comună solemnă, declarația cu ocazia aniversării a 15 ani de la aderarea României la Alianța Nord Atlantică și a 70 de ani de existență a NATO, cu 238 de voturi „pentru”, din totalul de 240 prezenți. Doi parlamentari nu și-au exprimat votul.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a citit documentul în plenul reunit al Parlamentului.

„Alăturarea României ca membru cu drepturi depline la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în 2004, constituie un reper fundamental al istoriei contemporane a României, confirmând apartenența la o comunitate fundamentată pe valori democratice, puternice legături transatlantice și garanții solide de securitate. Bilanțul celor 15 ani care au trecut de la acel moment evidențiază deopotrivă valențele euro-atlantice ale societății românești și caracterul vizionar al demersului de aderare. Cu sprijinul puternic al societății și al întregii clase politice românești, aderarea la Alianța Nord-Atlantică a deschis drumul recâștigării locului și rolului binemeritat într-o comunitate euroatlantică unită, liberă și prosperă. Beneficiile acestei opțiuni sunt vizibile și cuantificabile în viața de zi cu zi a cetățenilor români: parcursul democratic, dezvoltarea economică, progresul social au fost favorizate de protecția de securitate pe termen lung a NATO”, se arată în declarația comună adoptată de parlamentari.

În document se precizează, de asemenea, importanța României la nivelul Alianței Nord-Atlantice.

„Validitatea premiselor care au stat la baza aderării la NATO se reafirmă constant în profilul României la nivelul Alianței, de membru valoros, predictibil și solidar la sistemul transatlantic de apărare colectivă și de factor de stabilitate la nivel regional. În actualul climat global politic și de securitate, caracterizat de fluiditate, impredictibilitate și proliferarea amenințărilor și riscurilor, NATO continuă să fie cea mai puternică alianță politico-militară, devenind o organizație reper nu numai datorită celor 70 de ani de activitate, dar și pentru capacitatea sa de reformare și modernizare. Evoluțiile de securitate din proximitatea graniței estice a NATO au implicații care transcend dimensiunea regională și afectează întreg spațiul euro-atlantic. În acest sens, deciziile aliaților din ultimii 5 ani, privind recunoașterea înaltei valori strategice a regiunii Mării Negre, reprezintă o dimensiune importantă a continuării adaptării Alianței pentru asigurarea posturii de descurajare și apărare, ca parte a stabilirii și dezvoltării prezenței militare aliate pe flancul estic al NATO, precum și a adaptării structurii de comandă și implementării imperativelor strategice: operativitate, capacitate de reacție și răspuns, reîntăriri”, se mai arată în Declarația Parlamentului.

Parlamentarii apreciază necesitatea continuării cooperării a NATO cu țările partenere.

„Pentru a asigura protecția împotriva amenințărilor în creștere generate de proliferarea rachetelor balistice, NATO a dezvoltat și o capacitate defensivă în acest domeniu, care este parte integrantă a posturii de descurajare și apărare. Abordările ostile de tip asimetric, atacurile hibride, inclusiv în domeniul cibernetic, și utilizarea dezinformării și a știrilor false sunt menite să creeze tensiune și neîncredere în cadrul Alianței și la nivelul partenerilor săi. De aceea este necesar ca pe lângă procesele de dezvoltare a rezilienței aliaților, NATO să continue să aprofundeze cooperarea cu țările partenere, atât cele din vecinătatea sudică, cât și cele din vecinătatea estică și din Balcanii de Vest. Partenerii noștri necesită susținerea aliaților pentru a face față riscurilor de securitate cu care se confruntă, iar România va continua să contribuie activ la demersurile NATO de proiectare a stabilității. De asemenea, parteneriatul NATO-UE, pe baza măsurilor concrete stabilite între cele două organizații, este esențial pentru asigurarea sinergiei și complementarității de acțiune necesare pentru o gestionare eficientă a amenințărilor de securitate actuale”, se mai menționează în document.

De asemenea, în declarație, Parlamentul României se angajează și apreciază următoarele aspecte:

„- În contextul aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO și a 70 de ani de la înființarea Alianței NordAtlantică, Parlamentul României: Reafirmă atașamentul față de principiile, valorile și țelurile NATO și susține ferm o Alianță puternică și consolidarea relației transatlantice, indispensabilă pentru securitatea euro-atlantică. Susține continuarea consolidării capacității NATO de a gestiona eficient toate provocările și amenințările la adresa statelor membre, indiferent de zona de proveniență a acestora, în cadrul unei abordări cuprinzătoare.

-Salută progresele notabile în ceea ce privește asigurarea unei posturi de descurajare și apărare credibile, eficiente și coerente și evidențiază importanța prezenței aliate înaintate pe flancul estic.

– Subliniază implicațiile evoluțiilor din vecinătatea estică a continentului european pentru întreaga securitatea euro-atlantică și, în mod specific, importanța strategică a regiunii extinse a Mării Negre și a consolidării rolului NATO în această regiune. Exprimă îngrijorarea față de diversificarea și intensificarea amenințărilor de securitate la adresa aliaților și susține demersurile NATO în domeniul apărării anti-rachetă, cibernetic și cel al combaterii amenințărilor hibride.

– Subliniază importanța continuării politicii „ușilor deschise” a NATO și salută aderarea Muntenegrului și a Republicii Macedonia de Nord la NATO.

-Susține consolidarea politicii de parteneriate a Alianței, pe baza valorilor comune și respectului pentru dreptul internațional și angajamentele asumate, în scopul promovării stabilității, precum și a sprijinului pentru creșterea capacităților de apărare ale partenerilor.

-Reafirmă susținerea pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei, Ucrainei și Republicii Moldova, sprijinul ferm pentru integritatea teritorială a acestor state în interiorul granițelor recunoscute internațional și pentru aprofundarea cooperării lor practice cu NATO, pe baza intereselor și nevoilor specifice ale acestora.

-Subliniază importanța unică a cooperării NATO-UE și necesitatea consolidării parteneriatului strategic dintre cele două organizații.

-Recunoaște că apărarea colectivă începe cu apărarea și reziliența națională și va continua să asigure un procent de 2% din PIB pentru apărare, în conformitate cu angajamentele asumate la nivel aliat. România va continua să contribuie totodată la menținerea credibilității și capacității de acțiune a Alianței, precum şi la securitatea regională şi internațională.

-Reiterează importanța parlamentelor naționale și să contribuie la definirea și punerea în practică a obiectivelor acestei instituții prin impulsionarea și dezvoltarea dialogului interparlamentar, inclusiv cu partenerii Alianței. Această declarație a fost adoptată de Camera Deputaților și de Senat în ședința comună din data de 2 aprilie 2019”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Minunat ! Au sa se bucure toti trei , se vor pupa si se vor imbratisa frateste ! Hi,hi,hi,hi !

  2. Groaznic, acest presedinte nu inceput sa vorbeasca la obiect, ci s-a grabit sa atace psd-ul cu aberatiile lui penibile, de ce? Pentru ca intreaga lume sa auda la fiecare eveniment politc, ca psd-ul este un partid rau care nu-si face treaba,,, s.a.m.d.. Prin urmare, pentru presedinte, nu nato s-a aflat pe primul loc, ci atacul la psd.

  3. Chiar dacă Dragnea s-a comportat cu bunul simț datorat momentului aniversat eu totuși l-aș fi întrebat pe luptătorul anticomuniști Iohanis când îl va demite pe torționarul comunist Lazăr. Așa i-ar fi dat o oportunitate președintelui să arate cât luptă el cu comuniștii.

  4. Dezbinatorul sef si-a facut datoria si azi fata de rusia si germania!
    Imi e scarba de acest presedinte!
    Huoooooooo!!!!!!!

  5. Si cand binevoieste Marele Porc sa mearga cu nevasta la procurori in respect pentru Justitia cu care este merreu in gura? Asteapta prescriptia,sau ce?

  6. „Liderul PSD a spus că multe dintre răspunsurile pentru președinte vor fi date în zilele următoare.”, adica deja muncesc din greu consultantii, voi nu sunteti in stare decat sa CITITI dupa biletelele consilierilor!
    Analfabetilor!
    Bravo, dle Johannis!

  7. #lili – Parerea unei vacute este pertinenta si comepetenta doar in ce priveste iarba si/sau fanul. In rest nu valoreaza nici cat o baleguta.

  8. Javra securista, Malacul a citit ce i-au scris ” consiglierii „. A mai pus de la el cat il tinea mintea. Nu mult, dupa cate s-a vazut.

  9. Omul asta este complect aiurea ! Despre ce a vorbit el la aceasta adunare solemna ? Pai , a vorbit despre „maretia” lui si cat de multe a facut el pentru Romania (cucu!), a vorbit cu o ura si dusmanie de neinteles , greu de explicat la un Presedinte de tara , despre nenorocitul PSD , care spre deosebire de liberali , distruge si jefuieste Romania ! Johannis este urmasul absolut si perfect al lui Catavencu , specializat in arta de a vorbi fara sa spuna nimic . Ce-o fi cautat el la aceasta sedinta solemna n-am inteles ! Care a fost scopul si rostul prezentei lui acolo , zau, ca n-am inteles !

  10. @ lili Cat de proasta esti!!!L-ai vazut pe acest KLAUS WERNER IOHANNIS,sa zica o vorba fara sa citeasca???Eu cred ca mai si repeta de cateva ori pana invata mecanic sa spuna ce i-au scris consilierii lui destepti.

  11. Dupa ce si-au batut joc de Armata Romaniei prin numirea ca ministru al Apararii a unei euglene verzi fara armata facuta, care butoneaza telefoane cand defileaza Armata Romana, dupa ce s-au facut de ras pe toata planeta cu licitatia uite corveta, nu e corveta pentru ca nu castiga coruptii care l-au plimbat pe Dragnea prin Olanda, dupa ce au luat-o peste bot de la justitia romana pentru ca au incercat umilirea unui militar de cariera, golanii si incompetentii ciumei rosii s-au dat si azi in petec in Parlament huiduind ca la nuntile de cocalari la Isalnita!

  12. Iar ai luat doua pastile de prostie,iar nu au scris aia la sediu pe ambalaj,dimineta prostie,la pranz tampenie,seara nesimtire.
    E normal, daca iei dimineata prostie, e posibil pana la pranz sa uiti ce ai luat dimineata.
    ne vedem pe 26 mai.

  13. Ba nemernicule, cand altii, si e vorba de pesedisti, se luptau pentru intrarea Romaniei in NATO, tu te „luptai” prin instanta ca sa se recunoasca Forumul German ca urmasa a Grupului Etnic German, organizatie nazista interzisa!Si acum ai tupeul sa vorbesti? Ai nesimtirea ca in aceasta zi solemna sa scuipi venin fara a vorbi despre NATO si importanta zilei? Inca o dovada ca nu esti presedintele romanilor, ci doar un amarit de presedinte de partid, PDL, pe cale de disparitie! Nu avem nevoie de tine, scuteste-ne!

  14. romanului satul
    iti scrie o romanca satula de hotie, copruptie si manipulare. Daca ai avea un pic de minte, te-ai informa si numai dupa aceea ai scrie (aberatii). in Cotidianul prof. Scurtu a scris niste neadevaruri demontate de instanta, ca de exemplu: “instanţele competente din Bucureşti au constatat încălcarea de către Ioan Scurtu a acestor drepturi prin publicarea articolului menţionat, l-au obligat pe acesta să înceteze orice încălcare a acestor drepturi, i-au impus ştergerea articolului din mediul virtual, respectiv de pe blog-ul său personal, să publice într-un număr din ziarul Cotidianul dispozitivul hotărârii, obligându-l în acelaşi timp la plata unei sume de bani (6.000 de lei) către FDGR cu titlu de daune morale.”
    vezi https://www.news.ro/justitie/forumul-democrat-al-germanilor-din-romania-anunta-ca-a-castigat-un-proces-intentat-dupa-publicarea-unui-articol-in-care-se-sustinea-ca-forumul-este-continuatorul-unei-organizatii-fasciste-1922405709002018101118570138
    PS. este ca si cand ai spune acum ca fostul BTT (Biroul de Turism si Tineret cu active f multe, de ex, hoteluri, vile de protocol, etc) este continuatorul Partidului Comunist.
    Deci, mai incet cu ignoranta pe scari!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.