(VIDEO) Marea întâlnire n-a fost degeaba. Anunțul lui Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat luni, cu prilejul unei întâlniri cu secretarul american de stat Antony Blinken, „progresele” şi „terenurile de înţelegere” între Beijing şi Washington, în pofida tensiunilor, relatează AFP şi DPA.

Această întrevedere a avut loc în a doua şi ultima zi a vizitei lui Blinken în China, o premieră în aproape cinci ani pentru un şef al diplomaţiei americane, fiind confirmată în ultimul moment.

„Cele două părţi au făcut progrese (în această luni dimineaţă) şi au ajuns la terenuri de înţelegere asupra anumitor chestiuni specifice”, neprecizate, a subliniat Xi Jinping, calificând aceste progrese drept „un lucru foarte bun”, potrivit unei înregistrări difuzate de televiziunea publică CCTV.

„Sper că prin intermediul acestei vizite, secretarul de stat Blinken va aduce un rezultat pozitiv pentru stabilizarea relaţiilor între China şi SUA”, i-a spus Xi interlocutorului său.

Antony Blinken a declarat luni la Beijing că a constatat cu liderii chineze necesitatea „stabilizării” relaţiilor dintre cele două ţări, rămânând în acelaşi timp „lucizi” în privinţa dezacordurilor bilaterale profunde, relatează AFP.

„La fiecare întâlnire, am subliniat că a avea contacte directe şi o comunicare susţinută la cel mai înalt nivel este cea mai bună modalitate de a trata în mod responsabil diferenţele şi de a ne asigura că concurenţa nu escaladează în conflict”, le-a declarat Blinken jurnaliştilor după două zile de discuţii.

„Am auzit acelaşi lucru din partea omologilor mei chinezi. Am căzut de acord asupra necesităţii de a ne stabiliza relaţiile”, a afirmat el într-o conferinţă de presă.

Invocând preocupări legate de securitate, Statele Unite au pus în aplicare mai multe măsuri pentru a restricţiona accesul companiilor chineze la anumite tehnologii americane sau pentru a complica fabricarea de semiconductori avansaţi.

Însă Washingtonul nu încearcă să „oprească” dezvoltarea economică a Chinei, a dat asigurări Blinken.

Secretarul de stat american a mai spus că SUA rămân „conştiente de provocarea” reprezentată de China, pe care administraţia preşedintelui Joe Biden o consideră cel mai mare potenţial adversar al SUA.

„Nu ne facem iluzii cu privire la provocările gestionării acestei relaţii. Există multe probleme asupra cărora suntem în dezacord profund, chiar vehement”, a subliniat Blinken.

Problema Taiwanului rămâne astfel unul dintre principalele puncte de blocaj în relaţiile bilaterale, deoarece Beijingul acuză Washingtonul că îşi consolidează relaţiile cu insula, revendicată de China, încălcând angajamentele lor anterioare.

Dar Antony Blinken a declarat luni presei că Statele Unite nu susţin independenţa Taiwanului.

„În acelaşi timp, noi, ca mulţi alţii, suntem profund îngrijoraţi de unele dintre provocările efectuate de China în ultimii ani, începând cu 2016”, în Strâmtoarea Taiwan, a spus şeful diplomaţiei americane.

Blinken a mai declarat că SUA se aşteaptă la noi vizite ale unor oficial americani de rang înalt la Beijing în următoarele săptămâni, potrivit Reuters.

În acelaşi timp, Blinken a spus că Beijingul şi-a reînnoit promisiunea de a nu trimite arme Rusiei pentru războiul acesteia din Ucraina.

„Noi, împreună cu alte ţări, am primit asigurări din partea Chinei că nu oferă şi nu va oferi ajutor letal Rusiei pentru a fi folosit în Ucraina”, a declarat el.

Întrevederea cu Xi Jinping a avut loc după două zile de diplomaţie bilaterală intensivă, potrivit DPA. Blinken s-a întâlnit şi cu principalul responsabil de politica externă de la Beijing, Wang Yi, şi cu ministrul de externe Qin Gang.

Potrivit media de stat, Wang a declarat că vizita lui Blinken are loc „într-o conjunctură critică în relaţiilor sino-americane”, care se află „într-o spirală descendentă”.

De asemenea, Wang Yi a cerut părţii americane să nu mai alimenteze „teoria ameninţării chineze”, potrivit CCTV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

25 de Comentarii

  1. In afara de Nexta mai exista si alte ‘surse’ de stiri de unde puteti sa va luati informatii? Intreb si eu pentru un prieten

  2. gobalismul mao. circ fara paine, temnita si moarte. sfarsitul LIBERTATII si al evolutiei UMANE.

  3. S-au inteles in principiu cum sa imparta Rusia dupa victorie:
    Ucraina si ceva acolo la SUA , Extremul Orient si Siberia la China si ramane si MiniRusia cu Moskova si ceva teritoriu spre Caspica,cat sa-si duca zilele ca tara agricola

  4. Parerea mea este ca americanii s au dus in genunchi, ei fiind cei care au cautat sa se vada cu chinezii si nu invers. Probabol au realizat ca balanta se schimba catre Rusia si China si cauta acum sa vada directia de evolutie… reursele rusesti cu munca chinezilor le cam da frisoane. Si nu trebuie sa fi nici rusofil si nici pro american ca sa pricepi traseul viitor al geo politicii.

  5. Blinken muta decisiv . Blinken isi creeaza astfel o aoreola ce se poate transforma in caz de nevoie in una prezidentiabila .Deabia acum putem intelege cuvintele de inceput ale lui Biden : „ nici nu stie ce il asteapta facănd referire la Putin .Cuvintele lui XI spuse la Moscova „Prietene ai grija de tine ” pot fi acum citite si in alta cheie .

  6. „Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat luni, …”
    Nu vedeți în poză cum Xi îl așteaptă liniștit pe sluga jîdă amerlocă, care se grăbește să-i pupe mîna?
    Raporturile de putere în Lume s-au schimbat deja, deși amerlocii încă își mai fack iluzii că ei dau-tonul.
    https://ziare.com/pakistan/pakistan-import-petrol-ieftin-rusia-moneda-chineza-1809951
    https://www.g4media.ro/argentina-va-plati-importurile-chinezesti-in-yuani-in-loc-de-dolari-oficial.html
    Pînă și aliații lor au început să se distanțeze de ei, iar procesul se va akțelera……[Rumburak]

  7. Stire tipica NEXTA. Poza e de la alta intalnire. De data asta, XI nici nu l-a primit pe Strul.

  8. Potrivit comunicatului Chinez „[SUA] NU sprijină «independența» Taiwanului”. (ghilimele aparțin ME)
    Să vedem ce înseamnă aceasta în practică și când/la ce distanță de Taiwan (adică de China) se vor retrage navele SUA și aliaților.

  9. Cotidianul lauda pe unul care n-a facut ceva, vorbe goale pentru babe surde. „Long liv de quin” !

  10. Nici un Xi și nici un Blinken.Ăsta e facke news.Qin minstrul de externe a discutat 5,5 ore cu Blinken.De unde l- ați băgat și pe Xi???Mincinișilor!!!

  11. Kammara, vezi sa nu fie invers. Cu o economie supra saturata China are nevoie de Occident ca de aer. Xi are probleme la intern, somaj in crestere, investitii straine reduse, import de inalta tehnologie limitat drastic.
    Mai era un „intelighent” pe aici care era ud de placere ca la bursa din Shanghai tranzactiile in yuani le-au depasit pe cele in dolari.

  12. Va dati seama ce adevaruri ne scrie ziaristul asta a lui peste prajit ,atita timp cit Xi Jinping ,nici nu sa intilnit personal in aceasta scurta vizita cu Antony Blinken.Poza afisata in articol este veche.

  13. Isi mai aminteste cineva ca, la inceputurile lui MAO, cel care s-a luptat cu CEAN-KAI-SHI (nu stiu cum se scrie) care a fugit … in TAIWAN, americanii il sustineau pe MAO, deci CHINA, nu pe CEAN-KAI-SHI, deci nu TAIWANUL?!? Pe atunci, URSS il sustinea pe CEAN-KAI-SHI.

  14. Cum sa întâlnească XI un Editat? Blinken are 121 cm înălțime, 27 kg greutate si un IQ=91…

  15. @Valah – ori ca folosesc Nexta, ori ca folosesc Reuters, AP, AFP, The Guardian, WSJ, CIAPost, The Atlantic, The New York Lies, tot aia e. Propaganda ieftina, copy-paste-translate… cam la asta se reduc prestituatele rromane, nu e una apta de o analiza, oricum, cei care le semneaza statele de plate nu le dau voie sa o faca, ei primesc liniile editoriale dinainte. O intalnire inutila, Blinken s-a dus sa-i minta iar frumos pe chinezi, le-a zis ca respecta „One China policy”… i-a pupat pe toata partile, iar la final a spus ca SUA o sa se asigure ca Taiwanul are posibilitatile sa se apere. E a N-a oara cand SUA declara ceva, si peste o saptamana vin cu anuntul ca mai trimit 500 milioane in „security packages” in Taiwan, mai deschid 1-2 baze in Pacific la fiecare 4 luni, mai baga niste sanctiuni economiei chineze… dar „nu intentionam sa blocam dezvoltarea Chinei”… spune Imperiul Minciunilor cu 800 baze militare

  16. „DEFAPT BLINKEN ESTE TRIMIS SĂ CEARĂ PĂSUIRE PENTRU MULTELE MII DE MILIARDE CU CARE USA ESTE DATOARE CHINEI ”!POATE A SUGERAT ȘI CHESTIA CU SIBERIA NUMAI CĂ „OAMENII SORGULUI ROȘU” ȘTIU CĂ USA A MAI ÎNCERCAT SĂ VÂNDĂ PIELEA URSULUI DIN CODRU” AȘA CĂ CONCLUZIA ORICÂT DE ÎMBROBODITĂ AU PREZENTAT-O ESTE: MAI PĂSUIȚI-NE ȘI SPĂLAȚI-VĂ PE CAP CU TAIWANUL!!!

  17. NORMAL AR FI CA 1/4 DIN SUPRAFEȚELE AGRICoLE A RUSIEI ȘI UCRAINEI SĂ FIE „ARENDATE ” CHINEI CU O ARENDĂ MODICĂ ! CELE 8,5 MILIARDE DE OAMENI- AI TERREI-BUNI SAU RĂI AU NEVOIE DE „MÂNCARE”!

  18. Xi respinge oferta SUA de a înființa o linie telefonică de criză militară, spune Blinken

    China a respins o ofertă a SUA de a stabili o linie militară directă de comunicare între Washington și Beijing, care este un obiectiv prioritar pentru administrația Biden, a declarat luni secretarul de stat Antony Blinken, citat de ‘The Hill’

  19. Daca folositi Google la traducere, iata ce iese: « relaţiilor sino-americane »? poate, chino-americane…

  20. Iar comunicatul comun a spus ce ?
    Că dacă sunteți interesați în informare cu asta începeți cu comunicatul comun .
    Si apoi cu latrăturile în presa proprie a celor doua părți.

    Ori pentru că asta nu produce click-uri mai bine copy & paste cu google translate de pe nexta si v-ați scos, nu-i asa ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.