
Scântei în Camera Deputaţilor marţi după-amiază, unde s-a dezbătut moţiunea simplă iniţiată de PNL şi USR împotriva ministrului Justiției, intitulată „Tudorel Toader şi PSD-ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie!”.
Update. Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache (PSD), l-a atacat dur pe Tudorel Toader la dezbatere.
Iordache i-a reproșat lui Toader schimbări din OUG 7 și că dă lecții la televizor, în loc să aibă dezbateri cu cei din sistem, precum Viorica Dăncilă. El i-a cerut lui Toader să spună când dă ordonanţa de urgenţă pentru modificarea codurilor penale şi a precizat că, în PSD, atunci când ai greşit demisionezi sau eşti remaniat.
„OUG 7, sunt chestiuni care pot fi criticate, este vorba de articolul care vizează separarea carierelor. Cred că separarea carierelor este un lucru pe care noi l-am câștigat în Parlament. În urma dezbaterilor, ați venit și ne-ați prezentat un proiect și apoi ați trimis-o tot timpul pe doamna secretar Mariana Moț. Pot să înțeleg protestul pe care judecătorii l-au avut când ați venit cu art 54, cel care viza posibilitatea unui fost judecător să fie și procuror general. O să ne trezim, domnule ministru, dacă nu clarificați, cum este cazul DNA, să nu avem șef de secție. Ca o recomandare, noi am câștigat în Parlament pentru că am reușit să așezăm la aceeași masă. Înainte de a dat lecții la televizor. Pentru că, vorbesc de colegii din PSD, am luat voturi să fim la putere să îndeplinim ce am promis”, a spus Iordache.
„Noi avem o decizie de cel puţin două luni de zile că cel puţin articolele declarate constituţionale, trecute de filtrul Curţii Constituţionale, privind Codul penal şi Codul de procedură penală, şi avem acum cel puţin două decizii ale CCR, probabil că mâine va veni şi cea care vizează protocoalele, avem decizia care vizează conflictul cu completele de cinci, aveţi obligaţia, domnule ministru, să ne spuneţi astăzi şi acum când veţi da această ordonanţă cu articolele declarate constituţionale? Pentru că aţi văzut, pe logica din Parlament, pe dezbaterea şi modul în care preşedintele şi colegii din Opoziţie pe care pot să îi înţeleg că încearcă să tergiverseze, cred că anumite clarificări trebuie făcute şi trebuie făcute aici în Parlament, pentru că, sincer, domnule ministru, am înţeles că tot ce aţi făcut dvs a fost bine şi ce e rău e în Parlament. Eu aş spune: nu. Ceea ce s-a făcut bine aici s-a făcut prin consultare. (…) Luaţi exemplul doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă. Prin consultare putem avea legi mai bune. (…) Şi în încheiere, stimaţi colegi, nu vă bazaţi pe noi pentru a trece această moţiune simplă. în PSD sunt două chestiuni foarte clare: atunci când consideri că ai greşit, îţi dai demisia din funcţia de ministru sau există posibilitatea remanierii”, a afirmat Iordache.
Florin Iordache l-a invitat pe ministru să ia cuvântul, pe timpul alocat PSD.
După ce l-a atenționat să finalizeze explicațiile, Florin Iordache i-a tăiat microfonul lui Toader și i-a spus: „conferință de presă e afară”.
Întrebat ulterior de ziariști cum comentează afirmațiile lui Florin Iordache potrivit cărora în PSD cel care a greșit demisionează sau este remaniat, Tudorel Toader a răspuns: „A zis că la noi în partid există… adică la dânşii în partid, dar sunt mai mulţi acolo. Îs mai mulţi, nu e numai el. Eu am mai spus. S-au făcut doi ani de când sunt ministru. Este o experienţă interesantă, am valorificat cunoştinţele pe care le-am dobândit ca judecător constituţional, mi-am îndeplinit obligaţiile de ministru cu bună credinţă, vă asigur. Dacă se va hotărî remanierea mea, vom respecta decizia luată”.
„Proiectul de Ordonanță pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR și transpunerea diretivei privind confiscarea extinsă a fost trimis în iulie pe 17 de la Guvern la Parlament. Între timp, proiectul de ordonanță a fost actualizat, adică îmbunătățit și cu alte soluții ce fuseseră neconstituționale. (…) Eu ca ministru – împreună cu colegii mei de la direcția de elaborare – redactăm proiectele. Și le-am redactat, v-am spus. Dar momentul, oportunitatea promovării proiectului de ordonanță sau de lege nu este în sarcina mea. (…) Oportunitatea nu e a mea ca ministru al Justiției”, a mai declarat Tudorel Toader, după dezbaterea moțiunii simple la adresa sa, din Camera Deputaților.
Update: Deputatul USR Stelian Ion, atac dur la ministru.
„Tovarăşe ministru al Justiţiei, este foarte grav ceea ce se întâmplă: astăzi aţi emis o nouă OUG, cu aşa-zisa consultare a reprezentanţilor Justiţiei, a magistraţilor. Cine sunt aceştia? Sunt şeful Secţiei speciale, şeful Inspecţiei Judiciare, căruia i-aţi prelungit mandatul prin OUG, cu aceştia v-aţi consultat în momentul în care aţi dat această ordonanţă fără avizul CSM. Aproape 30 de ani de la Revoluţie, funcţii importante din statul român sunt conduse de infractori, din păcate de activişti comunişti. Este foarte păcat. Dacă am fi adoptat la momentul oportun Legea lustraţiei, probabil că nu ne-am fi aflat în situaţia de a ‘ievalua’ astăzi prestaţia tovarăşului ministru al Justiţiei. Tovarăşul ministru ţine cuvântări legate de drepturile omului, dar uită nişte speţe importante, uită de Ionel, acel român care avea nevoie să pună ceva pe masa copiilor şi care a cumpărat o vacă şi un viţel şi după câteva zile a vândut viţelul. Dar numai că în această operaţie abominabilă a intervenit procurorul comunist Tudorel Toader şi a devoalat această faptă inimaginabilă, şi l-a trimis în judecată, şi a cerut pentru el închisoare. Acesta este omul care vă ţine dumneavoastră prelegeri despre drepturile omului, despre respectarea drepturilor omului”, a susţinut Stelian Ion, la dezbaterea moţiunii.
Deputatul USR a mai spus că „aceşti comunişti activişti îşi schimbă haina, dar năravul niciodată nu şi-l schimbă”.
„Tovarăşe ministru, în doi ani de zile aţi făcut dezastru în jurul dumneavoastră. Dacă vă spune Comisia de la Veneţia, GRECO – astăzi a dat un nou comunicat în care solicită desfiinţarea Secţiei speciale -, dacă vă spune Parlamentul European, Comisia Europeană în cadrul MCV, dacă vă spun magistraţii, societatea civilă că ceea ce faceţi nu este în regulă (…), cred că e momentul să vă duceţi la culcare. Când toată lumea îţi spune că eşti beat, te duci şi te culci – e o vorbă veche din bătrâni. Care sunt meritele dumneavoastră? Acel raport megalomanic din care nu se înţelege nimic, că v-aţi plimbat în delegaţii, că v-aţi dus cu o depeşă pârâcioasă şi frustrată pe la oficialii europeni să puneţi piedică unei candidaturi pentru funcţia de procuror-şef european? Acestea sunt marile merite pe care trebuie să le aplaudăm cu toţii? (…) Daţi-vă demisia şi îl puteţi reprezenta în instanţă. (…) Apărarea se face prin apărarea şi respectarea legii, nu prin modificarea legilor. Daţi-vă demisia dacă mai aveţi un dram de onoare!”, i-a transmis deputatul USR ministrului Tudorel Toader.
Update. Ministrul Justiției a transmis, la dezbatere, contestatarilor Secției de anchetare a magistraților că această structură a fost înființată prin modificarea în Parlament a legilor justiției, și nu de el, iar Ordonanța de Urgență privind această secție a fost pentru operaționalizarea ei.
„Cu privire la Secția specială ați insistat. Luând în considerare poziția de opoziție o înțeleg, Problema e că mi-o spuneți mie, iar Secția a fost prin legile de modificare a legilor justiției. Înființarea a fost criticată la CCR și CCR – sunt convins că știți -, a spus că înființarea Secției nu numai că nu afectează independența magistraților, ba dimpotrivă, este o garanție a faptului că asupra judecătorilor nu se fac presiuni în forme diferite de natură să le încalce independența. Câtă vreme e opera legiuitorului de înființare a secției, constituționalitatea este validată de CCR, sigur îmi cereți mie să iau măsuri pentru desființarea respectivei Secții. Să nu uităm că OUG 60 a fost dată nu de înființare, ci de operaționalizare, pentru că nu se voia ca secția să funcționeze”, a declarat Tudorel Toader.
Toader a menționat că, deși i se cere desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), el nu este parlamentar.
„Îmi cereți să sprijin inițiativa dvs de desființarea Secției speciale. Eu nu sunt parlamentar. Dacă aveți inițiativă, duceți-o la capăt. Dacă aveți o majoritate, finalizați și votați în spiritul autorității pe care o aveți, în spiirutl cracterului de unică autoritate legiuitoare”, a mai spus Toader la dezbatere.
Update. Toader a spus, la dezbaterea moțiunii simple, că textul este o declarație politică și că nu își asumă ce fac alții în domeniul justiției. Toader a mai spus că mare parte din activitatea derulată în justiție este pozitivă, iar la dezbatere vorbește singur.
„Moțiunea pe care ați depus-o are, în opinia mea, în lectura mea, conținutul unei declarații politice. La adăpostul libertății acestui gen de exprimare sigur au făcut multe afirmații și m-aș bucura dacă ați avea răgazul să primiți și răspunsurile pe care vi le voi da. Am convingerea că cei prezenți, indiferent de stânga sau dreapta a sălii sau eșichierului politic cunoașteți realitatea, au curajul să vadă adevărul pe care îl cunosc. Eu răspund în calitate de ministru al Justiției, funcție pe care o îndeplinesc. Îmi asum tot ceea ce am făcut sau fac în calitate de ministrul al Justiției și nu îmi asum ce fac alții sau au făcut în domeniul justiției”, a răspuns Tudorel Toader.
Totodată, ministrul a mai menționat și raportul pe care l-a prezentat luni la Ministerul Justiției.
„Nu dialoghez cu sala, vorbesc singur. Știu, m-am referit la purtătorul de cuvânt”, a spus Toader la dezbatere.
„M-aș bucura dacă ați avea răgazul să îl citiți sau să îl evaluați, dincolo de declarațiile politice. Justiția trebuie să fie în interesul cetățeanului, trebuie să permită cetățeanului să își valorifice drepturile și lilbertățile fundamentale. Sigur veți fi de acord că nu trebuie să ajungem în situația în care să apărăm cetățeanul de justiție, pentru că majoritatea activității desfășurate e pozitivă, dar dumneavoastră ați văzut și aspecte negative, și nu vă doresc să fiți victima unui astfel de comportament abuziv”, a mai spus Tudorel Toader.
Votul la moțiune va fi dat miercuri.
Este nedrepta campanie facuta impotriva unuia care munceste (simplu e sa fii chibit – psd-ist/usr-ist/pnl-ist/alde…, nici nu transpiri, nici nu pierzi, nu ai nici o raspundere si mai spui ce vrei – iar limbajul galeriilor e cel mai la indemana si nici nu pretinde cine stie ce elocventa), numai cine nu munceste nu greseste. Totusi, daca toti ministri (chiar si cei PSD – papusiti de gasca teleoltenului) si-ar pune curul la batatie ca DOMNUL TT, sigur, tara si natia ar avea de castigat. Pe egoistii neputinciosi si lenesi ii intriga atat realizarile (bune / rele) cat mai ales munca.
cand dulaul dracnea vrea amnistie de 2 ani si-l pune pe zdreanta ciordache sa latre la justitie, fiti siguri ca blanile de oaie, nu judeca, dar despoaie?/orice om de onoare cand are o condamnare, fie si cu suspendare, un proces pe rol, urmat de alte 2 -3 isi da demisia ca sa nu aduca partidul la nivel sau.unde-i onoarea hamster dracnea???
Cand ii vad pe ticalosii Dragnea, Toader sau altii din banda lor, imi amintesc de filmul cu Daniel Day-Lewis, „There Will Be Blood”. Cam asa ca in acest film cred ca vor sfarsi si Dragnea si Toader si toti ticalosii acestia, in rafuieli sangeroase.