Viitorul nu are viitor acum. Ce-i de făcut?

steag

Când guvernanții României se conduc după vorba „ce-a fost, a fost”, viitorul României și al românilor nu are viitor. Trecutul e adevărat, e realitate, este experiență, e ceea ce am trăit. Trecutul are consecințe. Chiar acum trăim în aceste consecințe. Adevărata gândire practică și economică este aceea care se leagă de corectarea relelor consecințe. E adevărat că dezvoltarea României în ultimii 30 de ani a însemnat mult față de punctul de plecare, dar e fals să spui că România a ieșit din zona sub-dezvoltată a Europei, mai exact, a Uniunii Europene.

Nu numai că n-am reușit saltul de modernitate așteptat, dar nu am reușit mai ales să gândim corect, cu voință patriotică, un drum de dezvoltare durabilă a economiei naționale. Deficitul acțiunii politice se traduce întotdeauna în dezordine. Iar noi avem mai multe deficite: de leadership, de competență, de inteligență, de management și nu în ultimul rând de atitudine morală. Ca urmare, avem nu de puține ori și haos. Dintr-un rău în mai rău al succesiunii guvernelor s-a instalat în mentalitatea generală a românilor o gravă îndoială: ”nu mai e nimic de făcut”.

România a ieșit din epoca comunistă cu o economie zdrențuită de un sistem voluntarist-arbitrar (îndeosebi al anilor ’80) de alocare a banilor publici și o planificare forțată aberant spre o creștere economică absolut nesustenabilă, care ignora total principiul profitului economic ca motor al dezvoltării. Și totuși, pot să mărturisesc fără echivoc ca prim-ministru al acelui moment, că România și românii erau bine văzuți în Occident cât și în lumea în dezvoltare (Asia, Africa, America Latină). Cum să nu ne și să nu mă doară faptul că imaginea și percepția largă de astăzi, despre noi și țara noastră, este atât de negativă? Una dintre cele mai dureroase, dar corecte afirmații e aceea, recentă, a unui înalt oficial austriac: ”O țară a lemnului ieftin și al unui guvern ieftin”.

Cu câteva zile în urmă, citeam opinia lui Mark Carney, guvernator al Băncii Angliei (2011-2020) și un foarte respectat economist în lume, despre momentul actual: „știm că este nevoie să acționăm ca o comunitate independentă iar nu ca indivizi independenți, astfel încât valorile dinamismului și eficienței economice să se alăture solidarității, corectitudinii, responsabilității și compasiunii”. Nu găsesc nimic mai potrivit decât aceste cuvinte pentru a înțelege cum trebuie condusă România acum. Înainte de alte priorități, în timpuri grele ca cele de azi, trebuie să creezi avantaje în sistem. Un guvern al României de acum trebuie să se înhame la crearea unei duble contraponderi: una față de destrămarea industrială pe fond de infrastructuri subdezvoltate și o alta față de greutatea/povara crizei provocată de epidemie.

Ce s-a întâmplat și acum și se întâmplă permanent în modalitatea de a guverna țara? Guvernanții noștri:

  • nu înțeleg, nu știu și nu sunt interesați de a crea noi oportunități în economia românească;
  • ignoră ideea de avantaj comparativ și chiar modul economic de a gândi;
  • ignoră și uneori refuză informația de piață despre oportunități existente;
  • nu înțeleg că răspunderea lor nu este aceea de a avea un punct de vedere, ci de a formula o strategie și un plan concret al acțiunii.

Toate acestea au instalat în România un tablou al nesiguranței. Pierderile, ca și profitul, sunt consecința incertitudinii. Depinde de capacitatea de previziune bazată pe o voință de mai bine (public) ca să ajungi la profit. Noi am acumulat pierderi nenumărate (industrii, bănci, păduri, resurse naturale) cât și deficite inutile. Există astăzi în întreaga lume dezvoltată certitudinea nevoii de relansare economică. Este și singura cale de a sparge blestemata acumulare de pierderi din țara noastră. O așa-numită și renumită „prudență” în adoptarea unei politici de relansare economică nu ne poate conduce la altceva decât avem acum. Se va lăuda prudența într-o Românie aflată în aceiași mlăștinire, cu milioane de români ”slugi” la străini și industrii cu slabă capacitate de competiție.

Da, trebuie examinată cu competență și curaj responsabil injecția de bani în investiții. Statele, ca și oamenii, plătesc dobândă (la împrumuturi) pentru a obține controlul resurselor în prezent. Să reamintim principiul gândirii economice: resursele din prezent sunt mai valoroase decât resursele din viitor. Când ai resurse acum, ai și mai multe oportunități. Când spui injecție de capital spui că bunurile produse azi, inclusiv creditele, sunt utilizate pentru producerea de bunuri în viitor. Deocamdată avem ce am avut: împrumuturi de stat pentru acoperirea de găuri, provenite cel mai adesea din politici greșite, botezate post-factum politici preventive.

E o linie de politică în esență defetistă, care mișcă lucrurile în cel mai bun caz cu încetinitorul.

Termenul unei politici de relansare economică poate fi termenul mediu înțelept și totodată curajos, factorul autentic al transformării României, dinspre zona sub-dezvoltată din UE spre zona luminoasă a realității pozitive și avansate, a realității economice și sociale și a imaginii publice, atât cea resimțită de români, cât și cea a percepției despre români. Nu e prea târziu să fie lansat acum un plan de relansare și solidă creștere economică. El cere expertiză și analiză amplă și în mai multe direcții. Ceea ce însă nu se face la timp se numește, în împrejurările actuale, o prostie fudulă sau un egoism distructiv, sau ambele. Înseamnă mari costuri în pierdere și suferințe suplimentare. Nu le-am avut prea îndelung?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Roman 38 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Cine vorbeste de „politică în esență defetistă, care mișcă lucrurile în cel mai bun caz cu încetinitorul”?! Petre, dar stiu ca ai tupeu!

  2. „Viitorul și trecutul
    Sunt a filei două fețe,
    Vede-n capăt inceputul
    Cine știe să le-nvețe.”

    Cine știe să le-nvețe?

  3. Mai Petre ,N-AI PIC DE BUN SIMT !,TU AI FOST PRIM MINISTRU ??,tu ai fost si esti o parodie ,tu te-ai agatat de gasca care a
    dat lovitura de stat ,iar datorita incompetentei te-au azvarlit peste bord la primul val .
    Tu habar n-ai de economie ,tu trancanesti ,tu nu esti instare sa faci o fraza coerenta privind economia romaneasca de ieri si de azi !.Derbedeii ajunsi la putere n-au avut alt scop la fel ca hienele musca si fugi cu halca care ai rupt-o.
    Economia Romaniei a fost sfasiata de haite de hiene ,coioti si sacali .
    intrarea in NATO si UE s-a facut ca sa nu avem soarta Jugoslaviei !.
    Cand derbedeii si tradatorii acestui neam n-au putut ei sfasia cate o halca au chemat JIVINE MAI MARI MAI EXPERIMENTATE !.
    Pe ce pamant traiesti Petre ?,vorbesti in dodii :resursele de petrol si gaze vandute !,din 10 rafinarii NU mai avem 1 !!,nici un combinat siderurgic !!,nici o fabrica de ciment !,industria petrochimica la pamant,industria textila la pamint ,celuloza si hartie -zerooo,industrie constructoare de masini la pamint ,energie electrica importam !!,nu sunteminstare sa producem nici 40% din ceea ce produceam in 89 !!,pamantul agricol vandut peste 5 milioane de ha ,irigatiile din 3,7 milioane ha abia mai irigam cca 110000 ha si alea in terenurile vandute strainilor .Peste 5 milioane de romani buni de munca si buni specialisti sunt pribegi prin lume ,raportul inte populatia activa si pensionari e 1 / 2 !!!.Scolile facute praf ,analfabetismul a atins cote inimaginabile peste 40% din tineretul ultimilor 10-15 ani !,si tu bati capmii petre despre dezvoltare durabila ??,habar nai ce -i aia ,cu cine ? ,cu ce bani ??,Romania are deja datorii de 110 miliarde de euro . Petre nu credeam sa fii atit de prost.

  4. Este un moment bun( nefiind viitor=vid de putere) sa apara aceiasi „emanati” cu tricoaie la TV, asmutind lupta de clasa in stil Legionari Rosii, si fiind minoritari, chemind armata Rusa „eliberatoare” Cei 65 de mii romani aruncati in circa lui Ceasca, un obiectiv neindeplinit de ciuma rosie, paleste fata de o alta relizare a PM P.Roman, aruncarea la fier vechi a eonomiei, cot la cot cu ISARescu, care a refuzat creditarea ciclului manufacturier al fabricilor,etc…,devalorizarea monedei, mai rau ca tari ca Afganistan, distrugerea economiilor oamenilor, dar mai ales indatorarea tarii, prin vinderea pe $1 a businessurilor si disparitiaa banilor lui Ceasca si de la BN, care nu era datoare si avea de primit sume immense. Ma mir ca este inca la butoane, si nu la Tirgoviste, impreuna cu nasu Ilici, avind in vedere procesele pe rol. Deci pentru acestia care paraziteaza inca la Buget(pensii speciiale…) este viitor, ei… care ne doresc sa nu avem parte de el. La viata lor de nomenclaturisti, fara minima decenta mea culpa sau necesara harakiri, ma mir de ce mai este bagat in seama, considerind deja eticheta „postrocratia”, ca si alte inventii antinationale, deja emblema natiei???
    O zi buna.
    Con
    P.S.Cu asemenea intelectuali, scoliti sub Ceasca pe baza pe dosar de cadri, ne mai intrebam de viitor, cind tot ce se intimpla, este continuarea parazitismului PCR bolshevic??? Este o mare rusine pentru Romania ca in 30 de ani sa regresam…, fara luminita de la capatul tunelului promisa, sau sa traiti bine, sau Secu ne-a invins, sau… nu mai este Viitor…!!!

  5. Cativa camarazi se rasucesc fericiti in catafalce, Cernisevski-Lenin( „Ce-i de facut?”) si Trotzki(salvarea Coposului de „furia multimii”!?)! Generalul „Walter” din Macelul civil bolsevic spaniol poate fi mandru, si viitorul mioritic a fost asigurat in 1989, nu numai al Ceho-Slovaciei si al Tarii Bascilor! O tara moare economic cand industria e vanduta
    la fier vechi de raman numai…capusele! Pentru capitalizarea ILEGALILOR din tara si strainatate. Capitalismul securist de stat! Republica lui Burebista! Va fi capitalism(adevarat, nu securist!) in Romania cand va face plopul pere! Craciunul insangerat al ateilor! Colhozul Bolsevic european! Globalizarea ca revolutie mondiala! Ibarruri, PCS si ETA! Ucraineanul cominternist(INO) Franco! Ana Pauker-Karl Pauker-Stalin! Editurile oficine…postbelice si ziarele oficine pariziene
    antebelice. Viitorul e luminos precum trecutul incarcat de jertfele celorlalti, al celor multi…Am citit articolul cu entuziasm si cu un profund respect!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.