Viktor Orban a jucat la două nunţi, Ungaria plăteşte darul

Vizita Angelei Merkel la Budapesta, de luni 2 februarie, ce va fi urmată de o vizită a lui Vladimir Putin, pe 17 februarie, demostrează încă o dată că Ungaria este veriga slabă a Uniunii Europene, cancelarul german venind cu mesajul refacerii unităţii europene, în timp ce Putin va urmări strategia „divide et impera”, susţine presa de la Budapesta.

Potrivit cotidianului HVG, Angela Merkel va încerca să-l “imunizeze” pe premierul ungar Viktor Orban împotriva influenţelor Moscovei, acceptând ca în schimb liderul populist de la Budapesta să se folosească de vizita sa pentru a-şi îmbunătăţi imaginea în politica internă. Guvernul Orban a recurs la mai multe naţionalizări şi reduceri ale preţului la utilitati care i-au sporit mult rata popularităţii, însă, începând cu finalul anului trecut, o încercare de a introduce o taxă împovărătoare pentru furnizarea serviciilor de internet şi o taxă uriaşă pentru presă a dus la un val de proteste, ultimele organizate chiar în ziua vizitei Angelei Merkel.

Atenţie mare acordată societatii civile, rolului opoziţiei şi al presei, „chiar dacă aveţi o largă majoritate parlamentară”, acesta a fost mesajul Angelei Merkel pentru premierul Viktor Orban, potrivit Deutsche Welle. În spatele remarcilor lui Merkel stă scandalul din 2014 legat de percheziţiile făcute de autorităţile ungare la mai multe ONG-uri finanţate de Norvegia şi nenumăratele articole din presa pro-guvernamentală care acuză aceste organizaţii de promovarea unor interese care nu coincid neapărat cu cele naţionale sau în spatele cărora ar sta George Sosos.

Cât priveşte libertatea presei, este foarte probabil ca Angela Merkel să fi avut în vedere situaţia postului de televiziune ungar RTL Klub, parte a trustului RTL, deţinut de influenta fundaţie germană Bertelsmann. Presa ungară a scris în ultimele zile că şefii germani ai RTL Klub sunt extrem de nemulţumiţi de taxa de 50% pe profit impusă de guvern televiziunii, unul dintre posturile cele mai critice la adresa guvernului, în timp ce posturile pro-guvernamentale beneficiază de derogări de la plata noilor taxe. Potrivit Portofolio.hu, între şefii RTL şi oficialii ungari au avut loc mai multe rude de discuţii, atât în Ungaria, cât şi la sediul central al RTL din Luxemburg, pentru a se ajunge la o înţelegere. Potrivit portalului 444.hu, sunt semnale că taxa plătită de RTL Klub se va reduce la 10 sau chiar 5%.

Pe de alta parte, publicaţia ungară Hetek consideră că Angela Merkel va fi în egală măsură şi emisarul Statelor Unite, astfel încât Washingtonul să nu mai comunice direct cu Budapesta pentru reducerea tensiunilor apărute recent în relaţia bilaterală (interzicerea prin decret prezidenţial a intrării pe teritoriul SUA a şase oficiali ungari, printre care şi şeful Fiscului, suspectaţi de coruptie, urmată de o serie de declaraţii foarte dure ale diplomaţiei ungare şi ale premierului Orban). “Nu trebuie decât ca americanii să-i ceară lui Merkel să-i convingă pe unguri’, scrie Hetek, citând un expert anonim.

Citând surse din cadrul diplomaţiei ungare, publicatia Heti Valasz susţine că Berlinul a cerut premierului Orban să organizeze mai târziu vizita preşedintelui Vladimir Putin, astfel încât aceasta sa nu “submineze autoritatea” vizitei lui Merkel. Cum această dorinţă a Germaniei nu a fost îndeplinită, preşedintele Putin răspunzând la invitaţia de a vizita Budapesta mult mai repede decât a estimat diplomaţia ungară, premierul Viktor Orban ar urma să compenseze greşeala efectuând o vizită la Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele Petro Poroşenko şi, mai important, nu se va opune Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, susţinut puternic Germaniei şi Statele Unite.

Premierul Viktor Orban va beneficia de o vizibilitate mare pe scena internaţională în această lună, ca urmare a întâlnirilor cu Merkel şi Putin, şi îşi va putea contrazice oponenţii care susţin că a izolat Ungaria. Numai că totul vine cu un preţ. Reducerea taxelor impuse televiziunii RTL Klub, despre care presa a relatat chiar cu câteva zile înainte de vizita Angelei Merkel, nu pare să fi venit la pachet cu o modificare sensibilă a liniei editoriale a postului. Cel mai probabil, lui Viktor Orban i-au fost aplicate câteva măsuri disciplinare, singurul favor făcut premierului ungar fiind acela că totul a avut loc în culise, fără a-i afecta grav imaginea. Berlinul are pârghii puternice de presiune asupra Budapestei – Germania este de departe cel mai mare partener comercial al Ungariei, iar mii de firme germane oferă locuri de muncă pentru jumătate de milion de unguri. Peste 25% din investiţiile străine directe venite in 2013 provin din Getrmania. Această relaţie este însă o constantă în viata economică a Ungariei de cel puţin două decenii.

Cât priveste Rusia, premierul Orban a reuşit performanţa de a oferi Mosvovei pârghii de influenţă asemănătoare într-un interval de doar un an, încheind un contract de circa 20 de miliarde de dolari (pe care statul rus îi va împrumuta iniţial Ungariei) pentru construirea a două reactoare nucleare şi promovând proiectele energetice tranfrontaliere ale Rusiei în regiune, precum şi pe cele din Ungaria. Aceasta în condiţiile in care peste 80% din necesarul de gaze al Ungariei vine din Rusia.

Viktor Orban încearcă să obţină cât mai multă putere personală şi pentru partidul său jucând la două nunţi, după cum scrie Neue Zurcher Zeitung. Însă, cu cât ne îndreptăm către estul Europei, aceasta presupune şi a oferi mai multe daruri, uneori mult prea costisitoare şi prea periculoase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.