Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 17,3%

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în mai faţă de aceeaşi lună din 2009 atât în serie brută, cu 20,9%, cât şi ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, cu 17,3%, dar a crescut comparativ cu aprilie, potrivit datelor publicate, miercuri, de INS.

În luna mai, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de aprilie ca serie brută cu 0,7%, dar s-a diminuat ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,6%. Majorarea volumului lucrărilor de construcţii ca serie brută a fost evidenţiată la construcţiile noi (+3,3%) şi reparaţiile capitale (+3%), în condiţiile în care lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 8,5%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a avansat la clădirile nerezidenţiale cu 15,5%, dar a scăzut la clădirile rezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 13,6% şi, respectiv, cu 0,8%.Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a redus în mai faţă de luna precedentă din cauza diminuării lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 15,9%, a lucrărilor de construcţii noi cu 7,4%) şi scăderii lucrările de reparaţii capitale cu 6,1%.

Pe segmente de construcţii, volumul lucrărilor a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 7,8%, în timp ce a scăzut cu 11,3% la construcţiile inginereşti şi cu 10,8% la clădirile rezidenţiale.În primele cinci luni, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 19,7%, iar ca serie ajustată cu 18,3%.

Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi, ca serie brută, la lucrările de construcţii noi (-26,8%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-19,9%), şi majorări la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente volumul lucrărilor de construcţii (+8,9%).

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele cinci luni, ca serie brută, la toate componentele astfel: la clădirile rezidenţiale cu 38,7%, la clădirile nerezidenţiale cu 26,2% şi la construcţiile inginereşti cu 4,1%.

Scăderea înregistrată în perioada ianuarie – mai de volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată, a fost evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-29,2%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-20,1%). În ceea ce priveşte lucrările de întreţinere şi reparaţii curente în primele cinci luni s-a obţinut o majorare de 18,6%.

Pe obiecte de construcţii au existat în primele cinci luni scăderi pe toate componentele, astfel: la clădirile rezidenţiale (-40,6%), la clădirile nerezidenţiale (-26,3%) şi la construcţiile inginereşti (-2,3%).

Comparativ cu luna similară din 2009, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 20,9%.

Pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi la lucrările de construcţii noi (-24,9%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-20,2%), în timp ce volumul la lucrările de reparaţii capitale a urcat cu 5,4%.

Pe obiecte de construcţii, în mai s-au înregistrat scăderi faţă de aceeaşi lună a anului trecut la toate componentele astfel: la clădirile rezidenţiale cu 39,9%, la construcţiile inginereşti cu 16,1%, iar la clădirile nerezidenţiale cu 12,7%.

Reducerea înregistrată de volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în mai comparativ cu luna similară a anului trecut a fost reflectată la lucrările de construcţii noi (-29,8%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,9%), în condiţiile în care lucrările de reparaţii capitale au avansat cu 7,5%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la toate componentele astfel: la clădirile rezidenţiale cu 36,6%, la construcţiile inginereşti cu 13,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 12,3%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.