Vom avea un deficit mai mare decât se aștepta

Scăderea economică va fi de 4,2% în acest an iar deficitul bugetar va fi de 9,1% din PIB, mai mare decât 8,6% cât a fost stabilit la rectificarea bugetară precedență, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

„Am luat în calcul o scădere a economiei de 4,2%. Propunem rectificare bugetară de 9,1% din PIB, construit pe o scădere economiei de 4,2%. Este vorba de o creştere a deficitului de la 8,6% din PIB, cât fusese stabilit la rectificarea precedentă. Nu vom mai încasa 4,2 miliarde până la finalul anului, în urma deciziei de acordare a eşalonării datoriilor”, a spus Cîțu. Fondul de rezervă al Guvernului va fi suplimentat cu 2,2 miliarde de lei, pentru cheltuielile cu pandemia.

”Deficitul se majorează cu 5 miliarde lei. Nu vom mai încasa 2,4 miliarde lei în ultima parte a anului. Această neîncasare vin în urma faptului că cei care au acumulat datorii de la începutul stării de urgență până la sfârșitul lunii octombrie să poată să eșaloneze pe următoarele 12 luni”, a mai spus ministrul. Veniturile la finalul acestui an sunt estimate la 32,2% din PIB: 28,4% din PIB din economie și restul din fonduri nerambursabile.

Anterior, ținta de deficit bugetar pentru anul acesta era de 91 miliarde de lei, 8,6% din PIB, nivel la care a fost stabilit la rectificarea bugetară din vară, a doua din acest an, după cea din aprilie, când deficitul a fost planificat la 73,4 miliarde lei. În 2019, deficitul s-a situat la 48,3 miliarde de lei, iar în 2018 la 26,9 miliarde de lei.

Guvernul pregătește o rectificare de 1 miliard de lei la Sănătate. Ministerul Agriculturii primește 1,18 miliarde lei pentru subvenții și despăgubiri. La Ministerul Finanțelor sunt economii de 134 milioane lei, de la cheltuieli de personal. Ministerul Transporturilor nu va pierde bani. A primit la rectificările anterioare. Are banii necesari pentru plata facturilor, a spus Cîțu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

8 Comentarii

  1. ESTE SI NORMAL !!!!!!!!!

    CU UN MINISTRU DE FINANTE incompetent era de asteptat ca DEFICITUL TARII sa SE ACCENTUEZE !!!!!
    Acesta a facut ASE-ul si este ECONOMIST (?????) asa cum SUNT EU POPA !!!!

    Ce priveste BUGETUL TARII pe privati ? Pe „privatele din fundul curtii”! PRIVATII (care nu mai produc aproape nimic in vremea asta de pandemie) SA SE DESCURCE SINGURI ! SI SA CONTRIBUIE corect CATRE BUGETUL STATULUI ! DACA NU, sa dea faliment !!!!!

    BUGETUL TARII PRIVESTE DOAR PE BUGETARI PENSIONARI, COPII, ASISTATII SOCIALI ………….

  2. Bai nene,comentează si tu la fotbal sau agricultura, ca la astea se pricepe toată lumea!
    Principalele venituri la Bugetul de stat se compun in principal din impozitul pe profit si tva.Daca firmele private dau faliment cine iti mai plătește pensia,salariul de bugetar sau alocația copilului?! Problema este ca acest guvern, ca sa nu intre țara în incapacitate de plată, va trebui să facă ce nu au făcut niciodată liberalii…sa înceapă să recupereze profiturile ascunse prin diferite inginerii de către companiile multinaționale.La fel ,sa recupereze tva ul de la toți contrabandistii din economie.
    La un lucru sunt de acord cu tine.Catu este cel mai slab (Sau ticălos!)ministru al economiei din istoria României!

  3. Asta e valoarea cea mai optimista. Valorea reala o stim abia la sfarsitul anului. Daca nu avem ce fura imprumutam.

  4. Erată: Câțu e cel mai slab (sau ticălos ) ministru al finanțelor din istoria României .

  5. Politicile fiscale ale acestei țări sunt falimentare, nu numai la nivelul MF, ci, și al BNR ; să revenim la colectare, procentele de colectare sunt inferioare față de cele ale altor state membre ale Uniunii la impozitul datorat pe salarii, sănătate și pensii pentru că oricând multinaționalele pot recurge la concedieri în masă punându-se presiune pe buget prin cheltuieli nesustenabile cu șomajul la care se poate adăuga tensiunile sociale inerente în acest caz .

  6. Nu este vinovat aventurierul Catzu. Vinovati sunt cei doi iresponsabili care i-au dat banii nepotilor si stranepotilor pe mana. La bulau trebuie sa ajunga Claus si Lodovic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.