Exclusivitate „Cotidianul”

Vosganian: „România nu are preşedinte, căci Iohannis a devenit liderul Opoziţiei“

Prezent la Craiova pentru a-şi anunţa candidatura la alegerile europarlamentare, Varujan Vosganian, vicepreşedintele ALDE, a răspuns la cîteva întrebări adresate de „Cotidianul”. Prima dintre ele se referă la anunţatul Referendum al preşedintelui Klaus Iohannis ce ar urma să se desfăşoare simultan cu alegerile europarlamentare. Iată ce a răspuns Vosganian:

„CÎND A VENIT CU GEACA ROŞIE LA MITING, IOHANNIS S-A PUS ÎN AFARA CONSTITUŢIEI”

Ca om politic, eu nu comentez, ci sancţionez unele abateri ale preşedintelui Klaus Iohannis de la prevederile constituţionale. Dacă atmosfera nu era atît de încinsă în ianuarie-februarie 2017, noi decisesem atunci să pornim suspendarea preşedintelui! În momentul în care Iohannis a venit îmbrăcat în geacă roşie la acel miting, scandînd lozinci antiguvernamentale, el s-a pus categoric în afara Constituţiei! Numai că atunci am socotit că a porni procedura de suspendare este ca şi cum ai merge cu un pistol de benzină pe stradă.

Iar preşedintele a folosit această precauţie a noastră de a nu-l suspenda şi şi-a agravat comportamentul şi a ajuns astăzi să ne adreseze astăzi imprecaţii pe care doar nostalgia că primul golan al ţării a fost Alecu Paleologu ne face să mai acceptăm termeni precum „golăneală”.

Preşedintele Klaus Iohannis a devenit liderul opoziţiei, România nu are preşedinte astăzi, ca dovadă că cel care ţine, sper temporar, locul Preşedintelui nu a promulgat bugetul, nu a numit miniştri, nu a numit capul Statului Major, nu a numit capii Procuraturii, nu a numit numeroşi ambasadori, ceea ce ne creează uriaşe probleme diplomatice în ţări cum ar fi Canada, Israel, nu mai vorbesc de Armenia, şi tot ce face Preşedintele în această calitate este cu de-a sila atunci cînd este pus la colţ de CCR sau de legile ţării şi numai atunci cînd nu are de ales. Dar cînd are de ales, el alege să nu fie Preşedinte, ci liderul unor partide”.

„CA SĂ NU SUPERE CANCELARIILE OCCIDENTALE, UNII CONSIDERĂ MOLDOVA CA PE UN STAT VEŞNIC VECIN CU ROMÂNIA”

A doua întrebare la care Varujan Vosganian a răspuns pentru „Cotidianul” s-a referit la declaraţia lui Klaus Iohannis în care a vorbit despre „cele două popoare, cel din Republica Moldova şi cel din România”. Iată răspunsul vicepreşedintelui ALDE:

Cînd am fost timp de trei zile comisar european, principala mea discuţie cu Jose Manuel Barosso a fost legată de Moldova. M-a întrebat de ce eu susţin unirea României cu Republica Moldova. Şi i-am spus că aşa cum s-a unit Germania, aşa cum s-a unit Vietnamul, aşa cum şi Coreea se va uni într-o zi, ar fi păcat ca România să fie singura cu această suferinţă a unei graniţe artificiale. I-am spus că eu sînt un unionist irevocabil. Vă mărturisesc că această declaraţie a mea n-a sunat bine atunci. Probabil că unii, ca să nu supere cancelariile occidentale, continuă să trateze Republica Moldova ca pe un stat veşnic vecin cu România!

Eu sînt convins – nu ştiu dacă în timpul vieţii mele – că cele două state se vor uni într-o bună zi. Este acelaşi popor, cu două conduceri! Poporul român de o parte şi de alta, cu două conduceri. În Republica Moldova s-a dezvoltat o anumită birocraţie, ca să nu zicem nomenclatură, care are sentimentul că va pierde privilegiile dacă cele două state se vor uni. Are, din păcate, şi exemple. Liderii moldoveni care au militat pentru unirea cu România în 1918 au jucat după aceea un rol marginal în politica românească şi Basarabia fost doar un loc de exil în timpul României Mari, în care România a trimis acolo doar poliţişti, prefecţi şi pe cei indezirabili. Este o vină istorică pe care noi, în România, trebuie s-o recuperăm. Sentimentul neu este că aspiraţiile unioniste sînt mai mari decît sînt în Moldova!

Eu nu aş vrea să avem vreodată în România un preşedinte care să nu pună idealul unionist mai presus de orice altceva. Indiferent ce s-ar spune despre costurile Unirii – care sînt reale, gîndiţi-vă numai la pensionarii care sînt dincolo de Prut, care au pensii mult mai mici decît ai noştri – dar nici un cost nu e prea mare pentru avantajul de a avea o ţară mare, care să se reîntoarcă în graniţele ei istorice.

De aceea, orice nuanţă care se abate de la ceea ce am spus acum – că poporul român este acelaşi pe ambele maluri ale Prutului – pentru mine este nu chiar un gest de trădare (pentru că trădare este să te pui sub slujba altuia), dar este un gest de dispreţ la adresa poporului român.

„USR ESTE UN PARTID MARCAT DE UTOPII SOCIALISTE ŞI VA SFÎRŞI ÎN FANATISM”

Varujan Vosganian a răspuns şi la întrebarea referitoare la poziţia ciudată a liderului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, care, în ultimul timp, a atacat dur ALDE România şi pe liderul acesteia, Călin Popescu Tăriceanu:

„Poziţia lui Guy Verhofstadt, ca şi poziţia d-lui Timmermans, ca şi a altora, nu pot să spun că nu au legătură cu România, dar au puţină legătură cu România şi au legătură cu interesele pe care ei le cultivă şi cu proiectele pe care ei le cultivă pe termen scurt şi mediu la Bruxelles. Sînt legate de cariere personale, de sprijinul pe care anumite îl pot avea lansînd un anumit mesaj.

În legătură cu Verhofstadt, lucrurile sînt destul de limpezi. Dînsul vede şi o altă construcţie şi, de aceea, în mod explicit, dînsul preferă USR în locul ALDE. Pentru mine e destul de dificil să fac o comparaţie între USR şi ALDE. USR este, mai degrabă o unealtă politică, un fake în politică, decît un partid politic. USR este un partid marcat de utopii socialiste şi, ca orice utopie, de la Savonarola şi pînă astăzi, are un sfîrşit inevitabil în fanatism!

Partidul Conservator s-a dizolvat practic după primul război pentru că n-a făcut faţă la introducerea votului universal, reforma funciară, atitudinea filo-germană în timpul primului război şi incapacitatea de a se reîntineri. Pentru că Partidul Conservator a dispărut, s-au întîmplat două lucruri. Unu: pe linia conservatoare a apărut Legiunea Arhanghelul Mihai, care n-ar fi apărut dacă Partidul Conservator ar fi continuat să existe şi, doi, Partidul Naţional Liberal a intrat pe dreapta, în timp ce pe stînga a apărut, pe lîngă PSD, Partidul Naţional Ţărănesc, care a deviat uşor de la linia naţională a a lui Maniu şi s-a îndreptat mai mult către linia lui Mihalache, de stînga.

Ei, bine, PNL, ca partid de dreapta, a fost în permanenţă o prezenţă inedită în grupul liberal. Grupul liberal este marcat, în general, de ateism, de elogiu către Revoluţia franceză şi către modul voltairian de a vedea lucrurile, prea puţin dispus să condamne comunismul  şi crimele comunismului. În Internaţionala liberală şi acum în ALDE sînt puţine partide care să se revendice măcar de la centru-dreapta, nu mai vorbesc de dreapta. De aceea ALDE a avut tot timpul o poziţie particulară, care s-a văzut. Şi în chestiunea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, şi în chestiunea condamnării comunismului. Chestiunile acestea USR nu le are. USR are un elogiu nemăsurat către Procuratură şi către SRI! Ăsta este motivul pentru care ALDE are anumite probleme în familia sa europeană, dar sînt convins că după alegeri, cînd lucrurile se vor schimba oarecum, se va observa că ALDE România este un partid de nădejde”.

„UNII LASĂ IMPRESIA CĂ TRANSILVANIA ESTE O CONSERVĂ PE CARE S-O DESCHIDĂ ALŢII ÎNTR-O BUNĂ ZI”

Evident, nu putea fi evitată problema „George Soros”, avînd în vedere influenţa din ce în ce mai mare a miliardarului american, prin ONG-urile pe care le finanţează în România. Vosganian a răspuns cu anumite precauţii la întrebarea noastră:

„În legătură cu chestiunea cu George Soros, n-aş vrea să intru în tema asta, deşi un lucru l-aş preciza. Eu am fost audiat de comisiile parlamentare în problema Roşia Montană. Ca ministru al Economiei am făcut o evaluare a resurselor pe care le are România, de metale rare, de exploatare a rezervelor de cupru, de cărbune. Majoritatea acestor resurse sînt în Transilvania. De cîte ori am încercat să ne apropiem de ele şi să le exploatăm, mai ales pe cele de metale rare, de metale preţioase, a exsitat în permanenţă o rezistenţă care, într-o anumită măsură a venit din zona aceasta, cu diverşi antemergători, de la Monica Macovei încoace. Ne-am confruntat şi noi cu asta, poate că uneori se lasă impresia că Transilvania trebuie să fie o conservă pe care s-o deschidă alţii într-o bună zi! Asta nu se va întîmpla! Transilvania o să rămînă românească, aşa cum şi Basarabia, într-o bună zi, va fi românească!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

8 Comentarii

  1. Uite frate,ca mai traieste Vosganian!Cine zicea ca a murit?Dusmanii,bineinteles…Iar numara oua…

  2. Absolut corecta observatia lui Vosganian. Din pacate, romanii nu observa ca n-au presedinte. La ei, care e mai escroc si mai mincinos, ala e cel mai bun.

  3. Ha,ha,ha,primul circar,primul scandalagiu,primul care imprastie ura si violenta,prumul instigator al tarii! Inca nu v-ati prins?

  4. Domnule Vosganian, eu as fi votat si la europene cu partidele democratice romanesti, dar… Stiind ca un vot pentru ALDE e un vot pentru Verhofstadt – un dusman al Romaniei, iar un vot pentru PSD e un vot pentru Timmermans – principalul dusman al Romaniei de la Bruxelles, cum as putea avea incredere ca votul meu nu se va contabiliza in tabara dusmanilor Romaniei?

  5. Atunci voteaza cu popularii, pentru ca Manfred Weber si Joseph Daul sigur sunt „pretenii” Romaniei.

  6. România nu mai are opoziție de când Pesedeul și-a dat jos de două ori propriul guvern. Este un caz unic în lume.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.