Ce urmărește Rusia prin cele mai mari achiziții de aur

În 2018, Ungaria și Polonia i-au surprins pe analiștii financiari prin cele mai mari achiziții de aur făcute în ultimul deceniu. Mișcarea cea mai semnificativă a aparținut însă Rusiei. 2018 a fost primul an în care producția de aur a Rusiei a fost depășită de achiziția de aur.

În plus, Moscova a renunțat la o parte însemnată din obligațiunile americane pe care le deținea. Sancțiunile impuse de guverul SUA din cauza anexării Crimeii și a susținerii războiului din Estul Ucrainei au continuat, dar la fel a continuat și ceea ce unii analiști interpretează ca măsuri de ”dedolarizare” luate de Rusia. Moscova a cumpărat tot mai mulți yuani chinezești, în defavoarea dolarului american, arată un raport al băncii Goldman Sachs. Cum însă yuanul este o monedă cu o convertibilitate încă limitată, Rusia se orientează către sporirea rezervei de aur. Achiziția de aur la care a recurs Banca Centrală a Rusiei a dus la o creștere a prețului aurului care a făcut ca 2018 să fie unul dintre cei mai neprofitabili ani pentru achiziția de aur.

Analiștii americani susțin că unul dintre aspectele cele mai importante ale discursului lui Vladimir Putin despre renunțarea la dolar ca valută de rezervă este influențarea liderilor unor state apropiate de SUA. Așa s-ar explica de ce Emmanuel Macron a declarat într-un interviu de anul trecut că Europa este prea dependentă de dolarul american, spunând că aceasta este ”o chestiune de suveranitate”. La fel se explică și decizia Poloniei și Ungariei de a cumpăra cantități însemnate de aur în 2018.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

5 Comentarii

  1. Numai Nicolas Maduro si Nicolas Dragnea vor sa toace rezervele de aurdin Venezuela si Romania.?

  2. Se pare ca ii Editat pe amerlocii demagogi cum scrie la cartea rusa. Au gasit si solutia si realizeaza si razbunare cu un drum coalizand cu altii desi ieseau mai ieftin fara ceilalti, insa se pare ca nu ar conta asta ci sa i-o traga cat mai profund marelui demagog, cat mai iute si cat mai multi ca se umfla muschii ursului cand se slabanogesc ai risipitorilor planetei.

  3. Daca acesta este TRENDUL atunci e clar ce va face Dragnea cu AURUL readus in țară.
    IL VA VINDE. Desigur Presdintele Johannis SE VA OPUNE , dar in cele din urma VA FI DE ACORD CU VANZAREA
    insa DOAR PE DOLARI. Dolarii obtinuti vor putea fi folositi partial pentru CUMPARAREA DE AVIOANE DIN FRANTA la propunerea lui Ciolos si de BLINDATE DIN GERMANIA la propunerea lui SIEGRFIED MURESA, a lui HILDEGARD BRAND si alui EDUARD HELVIG .
    Evident ca o cota babana se va aloca pentru niscai rachete PATRIOT cu care s protejam noua ambasada care va fi construita de EUROCONSTRUCT la Jerusalim

  4. Sa fim rigurosi, @Marchievici : bine-nteles ca Macron (si nu numai Franta, toata Europa, de Vest, deocamdata, cel putin, adica Europa zonei euro) renunta la $, la operatiile de vânzare-cumparare-n $ si la rezervele bancare-n $. Motive (în ordine cronologica) 1. Americanii îi atribuie (ilegal) dolarului extrateritorialitate. De parc-ar fi diplomat. Ori, extrateritorialitatea dolarului le-a produs ravagii tarilor vest-europene, si anume, firme de foarte mare anvergura le-au fost sanctionate la sume faraminoase de catre SUA fiindca, în contractele comerciale cu firme sau tari aflate sub embargou american (si asemenea firme si tari sunt cu miile-n lume …) au folosit $. Vesticii (între care, Franta si Germania …) s-au ars, adica, foarte zdravan la buzunar. 2. dolarul nu mai e folosit de respectivele tari (si-n perspectiva, de nici o tara din Europa) fiindca-i vorba de concurenta devizelor : euro are si el calitatea de rezerva bancara internationala (de-aia si Rusia-si face rezervele bancare-n euro, nu cumpara numai aur si nu vinde numai în ruble). Amurgul zeilor (americani), cu alte cuvinte. Lumea noua tot pe Vechiul Continent se naste (daca, adica, e vorba de comert echitabil, „echitabil” sa fie – fara amenzi si santaje, fara lobbyinguri politice, etc. din partea SUA …) ps Venezuela : unul din motivele crizei e ca Maduro a renuntat, dupa ultimele sechestrari în SUA ale unei parti importante a activelor PDVSA (Petrol de Venezuela SA) de-a mai face comert în $. Si fiindca SUA nu mai au cum sa se razbune altfel, îi pirateaza, tarii, sistemul informatic, si-o lasa pe-ntuneric, consecintele gestului fiind, de fapt, genocidare (urgentele din spitalele Venezuelei, maternitati, etc., etc.).

  5. ghita & compania defaimatorilor, mai usor se vinde aurul la Londra decat dupa pt. ca trebuie ”plimbat”, daca Polonia si Ungaria cumpara, daca intr-un articol Ungaria si-a repatriat aurul, voi chiar aveti simtul masurii? Ce are Dragnea cu vanzarea? La ce ar folosi cele trei-patru miliarde cat valoreaza tot aurul, iar la Lorndra este 1/2, adica nici doua miliarde euro, cand noi am imprumutat si 20 de miliarde pe vremea lui B&B? Poate fi si conjunctura internationala, Brexit-ul poate se vor schimba centrele economice/bursiere…metalele pretioase creaza o incarcatura emotionala, incercati sa ganditi si nu-i mai credeti pe toti atat de slabi chiar daca in Romania o parte au un nivel scazut de cunoastere, nu cred ca vei reusi sa-i mobilizezi pe nea Cutare sa ia furca si sa cucereasca Bucurestiul si sa va declare eroi ai neamului…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.