Vot pentru vânarea a sute de urși din pădurile românești

Plenul Senatului a adoptat luni un proiect care vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea pentru anii 2023 şi 2024 a recoltării unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a recoltării unui număr de 55 de exemplare din aceeaşi specie, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

S-au înregistrat 61 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi 26 de abţineri.

„Nivelul de prevenţie la nivel naţional reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate anual, prin vânători, sub coordonarea personalului de specialitate angajat al gestionarului, precum şi de către acesta din urmă, în scopul prevenirii atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs. Nivelul de intervenţie la nivel naţional reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate în cazurile în care prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora nu pot fi aplicate”, conform unor amendamente propuse de iniţiator şi însuşite de comisiile de specialitate.

Proiectul, iniţiat de senatorul UDMR Tanczos Barna, susţinut de PSD, PNL, minorităţi, AUR şi un neafiliat, are ca obiect de reglementare completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi modificarea şi completarea OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.

Tanczos Barna a subliniat, în plen, că proiectul legislativ propune reintroducerea vânătorii, reintroducerea cotei de prevenţie pe baza studiului care s-a făcut de către Universitatea Transilvania şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură.

„Propunem ca numărul de puncte pentru cel mai mare exemplar care poate să fie vânat pe baza acestui proiect de lege să fie 350. Asta înseamnă că exemplarele cele mai mari nu pot fi vânate, este un lucru extrem de important, pentru că am stabilit o marjă de intervenţie, nu este o intervenţie fără nicio regulă. Se vor preleva probe genetice de la fiecare exemplar care va fi vânat şi cotele sunt repartizate pe bază de date statistice – numărul de atacuri, valoarea pagubelor produse. Este un proiect de lege care completează acest pachet de măsuri”, a explicat senatorul UDMR.

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei OUG autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare va aproba regulamentul privind alocarea la cerere a exemplarelor de urs brun prevăzute la art. 3 care reprezintă cota de intervenţie la nivel naţional – este un alt amendament admis.

Modificarea legislativă are un „impact bugetar pozitiv, prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs conducând la diminuarea numărului dosarelor de despăgubire, respectiv valoarea despăgubirilor şi prin achitarea tarifului în funcţie de punctajul C.I.C. gestionarul contribuind la bugetul de stat”, mai precizează iniţiatorul.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect de act normativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

22 de Comentarii

  1. Era și timpul pentru că sunt prea mulți și nu le mai ajunge mâncarea de aceea se bat între ei și te trezești cu câte unul rătăcit în mijlocul orașului.

  2. Legea asta nu se poate aplica si la hotii si criminalii din Romania care pun in pericol populatia zi de zi ?

  3. Vai de bietele animale, daca oamenii nu au cap!
    Sa se mentioneze cu nume si prenume expertii in cinegetica care si-au dat avizul pe aceasta porcarie UDMR-ista!

  4. …replantati padurea taiata abuziv si se rezolva si cu ursii… Cum terminam cu mafia padurilor? Nu mai iese din Romania lemn brut, doar prelucrat in mobila, etc. La fel si cu fierul vechi care ar trebui sa fie interzis sa iasa din tara. Fierul a fost prelucrat (= energie) din minereu, minereul a fost extras din mina (= energie), minereul a fost daruit de Dumnezeu pentru copii si nepotii nostrii… Daca avem creier, mineralele, gazul, petrolul, resursele naturale nu ies din Romania decat sub forma de produse finite… ca doar trebuie sa facem bani sa acoperim deficitul.

  5. stati linistiti, ca o sa se gaseasca 3-4 ONG-uri rromanesti si straine care sa atace in justitie si sa blocheze orice vanatoare… plus ca mai e si cretinul de la cotroceni care poate sa o blocheze

  6. Si totusi nu exista alte masuri decat sa ii omoram?
    Suntem un neam de oameni cruzi ..omoram oricum orisicand, nu conteaza nici zi de sarbatoare.

  7. Băi, rataților!
    Voi, iubitori de urși, păduchi, cărăbuși și mai puțin de oameni, câți urși, lupi, mistreți, vulpi ați întâlnit în orașele vizitate, din afara țării, pe care, de altfel, ni le dați ca exemple de civilizație, frumusețe, nivel de trai?
    Italia, în munții Dolomiți are sute de cabane, refugii. De asta nu mai poate de lipsa hipopotamilor, urșilor și rechinilor cu cap pătrat. Italia vrea să trăiască și din turism și pentru asta a cocoțat funiculare pe fiecare muchie a muntelui. Adică a dus fierul în inima muntelui.
    Vreți țări ca afară, dar să nu construim autostrăzi pentru că deranjăm cocostârcul cu cocoașă și șobolanul cu ghiozdan. Unii vorbesc despre plantarea copacilor și gata, se rezolvă problema. Fals. Omul e în concurență cu toate speciile de pe planeta, mai mult, chiar în interiorul propriei specii. Altfel n-ar mai fi ajuns imperiul britanic să cucerească India, părți din China, un sfert din Africa etc.
    Urșii mai au puțin și cumpără apartamente în Ploiești. Luați-i acasă, iubitori de faună!
    Mergeți în Harghita, în satele din Brașov, Prahova, și o să adunați zeci de povești cu gospodării atacate de urși, oameni mutilați, frica de a ieși din case…
    În toate trebuie un echilibru, dar nu în detrimentul omului. Știu, e cinic, dar așa funcționează natura!

  8. Iar o sa vina Emanuel von und zu Liechenstein, la Ojdula, sa-l braconeze pe Marele Urs, specie protejata in Tinutul Secuiesc.

  9. Sper ca natura sa se razbune pe natia rumuna. Vat i batut joc de natura.

  10. „a recoltării”
    -daca suporti asemenea exprimare
    mai du-te si mai voteaza nishte gunoaie-n Parliament!

    (pana la „recoltarea” de organe ca-n China nu mai e decat 1 pas)

  11. De ce a durat peste un an pentru a lua hotărârea? Trebuiau avize și aprobări de la strainezia care a exportat urși in Romania? Sa nu ne trezim cu o uriașă amenda pentru împușcarea urșilor!

  12. Domnul subiectiv..da cu „s” mic esti subiectiv
    Se intampla din cauza politicilor gresite ….am fost in munti am vazut ursi de aproape…cred ca simt oamenii haini
    Nu v-as sfatui sa mergeti in padure

  13. @Subiectiv așa e ma trebuie echilibru,, după ce ai tăiat jumătate din păduri trebuie sa ucizi și jumătate din animalele care trăia acolo! Mucus are dreptate!

  14. @Subiectiv
    Foarte adevărat! În UK singurul mamifer de pradă lăsat de om de multe sute de ani e vulpea și aia pt sălbaticele vânători cu câini ale aristocratilor. Iar în UE mai sunt țări în care nu vezi urs decât la Zoo. Dar noi trebuie sa ținem 50% din ursii Europei. Acum 10-15.000 România era o mare pădure, dar omul de atunci a exterminat ursul de peșteră ca îl deranja. În vremea Iliadei mai existau lei în Europa, au fost starpiti toți. Grecii sigur nu își propun sa repopuleze țara cu lei.

  15. @ Apropierea alegerilor face loc de derogări de la politicile de mediu susținute pentru păstrarea funcțiilor, contribuind la activități de îndepărtare a eventualelor ”obstacole” din preajma candidaților de politici publice, în vremuri de secetă, de lipsuri de resurse politice îndestulătoare, probabil având și motivații că au mai comis și alții, ?

  16. @ Le-au alterat habitatul la ăștia și vor să se mute la orașe, populația în scădere, ?

  17. @ Probabil că nu au avut în programele electorale anterioare așa ceva, ? Regula este că nu le este bine nici vânătorilor , nici dăunătorilor de mediu, putând fi discutate multe exemple de vânători celebrii ai vremurilor democrației de după 1989, ?

  18. Ar putea fi relocati in zone ale Europei unde nu au ursi. A ucide e usor, a proteja e greu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.