Zgomotele din casă, interzise prin lege

Zgomotele din locuinţă mai mari de 35 de decibeli în timpul zilei şi 30 dB în orele de odihnă de la prânz sau din timpul nopţii vor atrage sancţiuni.  Senatul a adoptat, în şedinţa de miercuri, propunerea legislativă prin care se stabilesc limite de zgomot maxim admise dar şi amenzi pentru depăşirea lor. Actul normativ mai precizează că acolo unde nu se vor putea face măsurători exacte, constatarea contravenţiilor va fi pe baza propriilor simţuri ale agentului constatator.

Guvernul a avizat negativ initiativa legislativă. „Modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustică este nepotrivită în contextul în care la apariţia organelor de ordine publică solicitate prin apelul 112, astfel de activitati înceteaza”, a susţinut reprezentantul Guvernului, în plen.

Contravenţiile referitoare la tulburarea prin zgomot a liniştii publice pot fi constatate nu doar de către angajaţi MAI, ci şi de către primar, împuterniciţii acestuia, ofiţerii, maiştri militari şi subofiţeri din Jandarmerie sau poliţiştii de frontieră. Dacă prevederile legii sunt încalcate, amenzile se ridica pana la 1.500 de lei si se pot majora cu jumatate, in cazul repetarii contraventiilor.

Camera Deputaţilor este for decizional pe această lege.

Pentru comparaţie, vedeţi câteva valori ale sunetului, după cum urmează-

10 dB: studiou de înregistrări (linişte neobişnuită)
20 dB: foşnetul frunzelor, grădină liniştită
30 dB: dormitor (calm)
35 dB: interiorul unui apartament liniştit
40 dB: birou liniştit, discuţie cu voce scăzută, bibliotecă
50 dB: ploaie, restaurant tihnit, paşnic
65 dB: conversaţie animată, televizor
70 dB: sală de clasă gălăgioasă, sonerie de telefon
75 dB: ţipăt

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

13 Comentarii

  1. Bine ca ati dat acele exemple. Asta ca sa se vada cat de prost este facuta legea. Este nevoie de ea, dar cu date reale si logice nu aiureli.

  2. Trebuia sa apara „ardeleanul” cel cu mintea odihnita si lenta. Este bine ca exista legea, se poate imbunatati, este un pas inainte. Trebuie sa-l respectam pe cel de alaturi, din pacate, totul pleaca de la educatie si aici avem mari carente.

    • trebuia sa apara unul care sa comenteze dupa altul si altul si altul…samd

  3. S-au trezit din somnul cel de moarte si guvernantii dupa ce nu a mai ramas perete pe perete in blocurile construite inainte de 1990 pentru marirea spatiului in vederea intoarcerii BMW-ului in apartamentul de 3 camere de catre tinerii cu euroi adusi de la produs de pe afara si cu simpatie de zgomot de picamer. Au bagat batrani si copii mici in spital din cauza zgomotului, Agentiile de protectia mediului dorm pe ele, DSP-ul doarme, politia doarme, toate organele statului dorm pe ele si vor fi trezite de cutremurul mai mare de 6 pe scara Richter! Huuo!

  4. Este vorba de dBA sau dB – e omare diferenta !!!!
    Probabil agentul constatator constata in interiorul ce este reclamat a fi poluat fonic – adica la interiorul reclamantului nu .
    Urechile agentului constatator sunt/trebuie sa fie directionale prin lege sau nu ?
    Daca agentul constatator este tare de urechi sau are ceruum , la ce se poate raporta constatarea ?
    Agentului constatator i se poate opune aparatura constatatoare nu ?
    De ce nu lasati un link la textul de lege ?
    La vechiul text de lege masuratoarea se face la 1 metru de zidul de dupa care se banuieste a fi sursa de zgomot unitatea de masura fiind dBA care este corecta – pot exista frecvente in afara spectrului auditiv (16 Hz – 20000 Hz ) dar care lovesc si streseaza persoanele .

  5. Pai daca limita e 35 dB inseamna ca nu o sa mai ai voie nici sa stai linistit in interiorul apartamentului.

  6. Exemplele date sunt vax ! Dati ex. pt. nivelul apartamentelor si proximitatea palatelor cu turnulete. Ce valori se inregistreaza la folosirea flexurilor,bormasinilor- folosite si pt. un banal cui, a ciocanelor grele si „discotecilor” din apartamente ? Trebuie impusa prin lege obligativitatea folosirii dispozitivelor de atenuare a zgomotelor si a castilor fonice si reglementat prin lege programul de odihna/liniste nu lasat la cheremul ad-lor de bloc sau a celor mari si tari din parcare. Pe vremuri, in anii 50 – 60 chiar se respectau legile in acest sens.Educatia cu bunul simt prevalau in Bucuresti.

  7. si alarmele de proba care se fac lunar, care care depasesc suta de decibeli, de ce au voie???
    sunt atatea oameni care se plang de dureri de cap din cauza lor!

  8. 1. un copil tipa cu cel putin 80 dB, deci la vecin ajung 50, deci cine are bebelusi in bloc de beton e dator vandut
    2. 35 dB la ora de activitate, cand de afara traficul aduce uneori 40dB…
    3. as vrea sa vad cum upgradam un jandarm care nu stie ce este un dm sa stie ce e un dB? si apoi sa il masoare cu urechea, fara reper de localizare. variatia sunetului e mare intre zona proximala (perete) si centrul camerei, iar frecventa sunetului implica criterii de varsta (un om de 50 de ani nu aude sunete pe care unul de 20 le aude bine)
    per ansamblu ideea e buna dar aplicarea in lege a revenit unui incult, cum era normal, deci legea e inutila

  9. LEWGEA ESTE FOARTE BUNA, DACA SUNT INTERZISE SI ELECTROCASNICELE, PRECUM MASINA DE SPALAT, HOTA LA ARAGAZ, ASPIRATOR etc. a caror nivel de zomot este peste 45 db pana spre 60 db, ma intreb daca mai este voie sa facem dus/baie? Am auzit ca se poate spala parul ”uscat”, asa ca in curand in Romania va fi liniste si un miros deosebit…

  10. Sunt specialist in acustica, am o experienta de peste 40 de ani in domeniu. Sunt membra a Comisiei de Acustica a Academiei Romane si a Societatii Romane de Acustica. In articolele pe care le-am citit in legatura cu modificarile la legea 61/1991 sunt multe greseli. Ce credeti ca pot face, pentru ca opiniile mele si ale altor specialisti acusticieni sa ajunga la Senat si Camera Deputatilor, inainte ca proiectul sa fie aprobat?

  11. In primul rind sa le expuneti intr-nu jurnal de larga circulatie,chiar aici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.