Zice Poliția, zice și Ghiţă

UPDATE Nicolae Popa, condamnat la 10 ani şi patru luni de închisoare în dosarul prăbuşirii FNI și eliberat condiţionat anul trecut, a fost audiat marți la Parchetul General după denunțul lui Sebastian Ghiță împotriva lui Kovesi, precizând că a relatat procurorului împrejurările extrădării sale din Indonezia, în 2011.

„Am relatat împrejurările în care s-a efectuat extrădarea mea din Indonezia”, a declarat, la ieșirea de la Secția de anchetă a magistraților, Nicolae Popa, refuzând să dea alte detalii.

Avocatul acestuia a precizat că are calitatea de martor. „A fost chemat în calitate de martor ca urmare a denunțului formulat de Sebastian Ghiță. Nu cunoaștem împrejurările în care s-au săvârșit eventualele fapte.Nu cunoaștem mai mult decât a făcut domnul Ghiță declarații în denunț. Nu l-a întrebat nimic procurorul, a relatat doar niște împrejurări”, a precizat apărătorul.

Sebastian Ghiță a anunțat wekend-ul trecut că a depus un denunț contra Laurei Codruța Kovesi, acuzându-o pe fosta șefă a DNA că i-a cerut bani pentru aducerea lui Nicolae Popa în țară.

Ce zice Poliția

Poliția Română a reiterat, marți, informațiile despre acest caz, precizând că ei au suportat costurile extrădării.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat, marți, prin intermediul unui comunicat de presă, după ce Ghiță a afirmat că Laura Codruța Kovesi i-ar fi cerut bani pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa, că procedura a fost derulată de către Ministerul Afacerilor Interne.

Negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut, precizează Poliția Română.

„În acest caz, a fost declarat câștigător operatorul economic S.C. ION ȚIRIAC AIR S.R.L., iar serviciile achiziționate au vizat transportul de pasageri, pe ruta București – Jakarta și retur. Semnarea contractului de prestare servicii și decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliției Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de Inspectoratul General al Poliției Române, la data de 14.04.2011. Operatorul economic a emis factura fiscală, la data de 21.04.2011, aceasta fiind achitată de I.G.P.R., prin ordin de plată, la data de 29.04.2011”, transmite Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Având în vedere faptul că legislația în vigoare la data respectivă stabilea în sarcina instituției obligativitatea de a face public anunțul de atribuire în termen de 45 de zile, la data de 26.05.2011, anunțul de atribuire nr. 107.978/26.05.2011, aferent achiziției în cauză, a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Poliția mai arată că toate documentele menționate au fost înaintate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar informații pe acest subiect au mai fost comunicate public, la data de 9 ianuarie 2017, prin remiterea unui comunicat de presă de către instituție.

Ce mai zice Ghiță

Marti, Sebastian Ghiță a transmis, după ce IGPR a anunțat că plata pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa a fost decontată de Poliție, că nici reprezentanții Inspectoratului nu mint, dar nici el, deoarece ambele părți ar fi plătit suma necesară.

„Poliţia Română nu minte cu nimic atunci când spune că a plătit integral factura emisă de către Ţiriac Air pentru cursa de Jakarta în valoare de 52.000 de euro. Nici eu, Sebastian Ghiţă, nu mint când spun că o firmă din Ploieşti a plătit, la rugămintea mea, 68.000 de euro, la cererea Laurei Kovesi, tot pentru aceeaşi cursă. Am explicat de ce Kovesi se grăbea precum şi faptul că o plată de peste 52.000 de euro făcută de Poliţie ar fi durat mult ca procedură şi ar fi avut nevoie de suplimentări bugetare”, a spus Sebastian Ghiță, potrivit RomâniaTV.

Potrivit fostului deputat, costul închirierii avionului folosit de Țiriac Air a fost de 4.000 de euro pe oră, iar suma totală necesară cursei București-Jakarta a fost acoperită de Poliție, cu o parte, și de o firmă din Ploiești, pe de altă parte.

„O cursă Bucureşti-Jakarta durează 17 ore dus şi 17 ore întors. În total, vorbim de 34 de ore de zbor. Costul închirierii unui avion GulfStream G200, precum cel folosit de către Ţiriac Air, este de 4.000 de euro pe oră. Aşadar, cu reduceri cu tot, cursa a costat peste 120.000 de euro. 52.000 de euro plătiţi de Poliţie, iar 68.000 plătiţi la cererea Laurei Kovesi de către mine. Şi eu, şi Poliţia Română spunem adevărul. Doar doamna Kovesi minte, ca de obicei, prin omisiune. Sunt convins că procurorii de la Parchetul General vor face lumină şi vor găsi rapid adevărul. Facturile, ordinele de plată, jurnalele de bord ale avioanelor, toate acestea sunt probe şi au fost găsite de către procurori. Sunt mulţi martori care cunosc situaţia”, a mai spus Sebastian Ghiță.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Cum dracu o fi castigat licitatia de pe SEAP in mai iar contractul s-a semnat in aprilie?? Ce sa inteleg eu de aici?

    • Tot la fel cum avionul cu Popa a zburat in aprilie si factura s-a emis in septembrie.Bine ca macar sunt in acelasi an,ha,ha,ha…

  2. Intr-o dispută dintre doua părți nu pot avea ambele dreptate!!!!!! Și în acsest caz una dintre părți minte!!!! Zice avocatul celui chemat la parchet că ”martorul” a venit dar ca citez:”Procurorul nu l-a intrebat nimic”!!!!!Atunci de ce l-a chemat procurorul ?Poate ca să-și bifeze ziua de muncă ? Straniu…..

  3. doi mincinosi mizerabili si cu parintili …trii..bre când dispar mizerii din presa ?? popa ..cum i s a gasit Djakarta ca rezidenta..cat s a platit..ce zashi ambasadoriu…si apoi cate curse pute s plateasca imbecilu adsta cu banii furati prin fraudare..si i liber ca pasarea colibri…normalca pierdantii de regula s din pulime , incapabili sa si manifeste preterntiile ca stiti cum e; lejea buna azi este nula mane..adica p …ula mane….c ..urve nene…b …ordel …da …tz …ara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.