Zile pline la TIFF

TIFF 13 a început la Cluj-Napoca, sub semnul ploii, dar cu sălile pline. Din cauza vremii nefavorabile, gala de deschidere n-a avut loc în Piaţa Unirii Open Air, ci în două dintre cinematografele festivalului, ”Casa de Cultură a Studenţilor” şi Cinema ”Florin Piersic”. Programul a fost identic în cele două săli, prezentatorul galei fiind Tudor Giurgiu, preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania. „Suntem la ediţia a 13-a şi toată lumea are boala superstiţiilor. Eu nu sunt deloc superstiţios şi cred că festivalul va merge foarte bine. Un prim semn bun este că s-au vândut mai multe bilete la deschidere decât în anii trecuţi”, a specificat acesta.

Trei dintre membrii juriului competiţiei au fost prezentaţi publicului: Cristina Flutur, premiată la Cannes pentru rolul din ”După dealuri”, Michael Kutza, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, şi Giora Bejach, directorul de imagine multi premiat pentru ”Lebanon”. Ceilalţi doi juraţi ai competiţiei, Nik Powell, directorul National Film & Television School din Londra, şi János Szász, regizorul lui ”The Notebook”, aflat pe lista scurtă la Oscar şi distins cu Globul de Cristal la Karlovy Vary, erau aşteptaţi în zilele următoare la Cluj.

Tudor Giurgiu

„Nu voi vorbi despre toate filmele din selecţie, sunt peste 200. Dar vă îndemn să le vedeţi pe toate cu înţelegere şi deschidere, aceeaşi filosofie cu care Philomena pleacă în căutările ei. În seara asta, sunteţi printre puţinii fericiţi care vor vedea noul film al lui Stephen Frears pe ecran mare, pentru că nu va fi distribuit în România”, a declarat Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, despre producţia care a deschis festivalul, ”Philomena”, nominalizată la Oscar.

Cel mai important moment al serii a fost lansarea oficială a campaniei de strângere de fonduri pentru Depozitul de Filme din Cluj, în cadrul proiectului „Salvaţi Marele Ecran!”. Fostul depozit al RADEF RomâniaFilm, astăzi un spaţiu părăsit, spectaculos prin miile de pelicule de film abandonate şi prin istoria pe care o cuprinde, poate deveni, atât prin potenţialul său de spaţiu alternativ de cultură urbană, cât şi prin valoarea istorică şi culturală, cel mai bun loc pentru înfiinţarea unui Muzeu al Cinematografiei, o instituţie vie, cu activităţi interactive.

Mihai Chirilov

La Gală au fost difuzate fragmente din documentarul în lucru al lui Alexandru Belc, ”Cinema, mon amour”, un clip dedicat campaniei „TIFF salvează Depozitul de Filme”, iar o transmisiune live de la faţa locului, a TVR Cluj, le-a prezentat spectatorilor starea în care se află locul.

În acelaşi context, au fost prezentate imagini cu Janovics Jenő, prolificul regizor, actor şi producător datorită căruia, la începutul secolului XX, Clujul devenise un centru al cinematografiei. Peste 60 de filme au fost realizate în Cluj între 1913 şi 1920.

Filme, concerte şi masterclass-uri

Hai iu iu NU hi you you

După un weekend cu săli pline, ”Festivalul Internaţional de Film Transilvania” a continuat cu un program încărcat de filme bune şi evenimente speciale. În primul weekend, sute de copii au ascultat fascinaţi cine-concertul ”Cinepiano”, al artistului brazilian Tony Berchmans, la Cinema „Florin Piersic”, iar alte câteva zeci au învăţat şi s-au jucat în Cetatea micilor antreprenori, la ”Castelul Banffy” de la Bonţida.

Din Polonia a sosit “Male Instrumenty” / “Small Instruments”. Spectatorii au avut parte de un show muzical mai puţin obişnuit, cu instrumente neconvenţionale, improvizate din jucării vechi, deşeuri recondiţionate, diverse obiecte sau invenţii bizare. Muzica lor e unică şi surprinzătoare, cei cinci membri ai grupului fiind mereu în căutare de noi obiecte şi sunete.

CINEPIANO

Trupa înfiinţată în 2006 a avut concerte în oraşe mari din Europa, cu proiecte cuprinzând muzică live de Nino Rota sau Ennio Morricone. În 2010, “Male Instrumenty” a înregistrat muzica lui Chopin folosindu-şi întreaga colecţie de peste 70 de piane de jucărie. Pawel Romanczuk, fondatorul trupei, a semnat chiar prima carte scrisă vreodată despre istoria pianului de jucărie.

Săptămâna a început în forţă cu un concert inspirat de melodiile Mariei Tănase, „Maria T”, al ”Bălănescu Quartet”. Marele muzician, considerat unul dintre cei mai talentaţi violonişti contemporani, a trezit ropote de aplauze.

Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu QED. Foto Ancuţa Iordăchescu

Pe lângă spectacolul multimedia “Maria T.”, semnat de “Bălănescu Quartet”, cântecele Mariei Tănase vor răsuna la TIFF în „Hai Iu Iu NU Hi You You”, un show marca Radu Afrim şi Vlaicu Golcea, subintitulat „concert remix-uri Maria Tănase”. 13 melodii din repertoriul faimoasei cântăreţe vor fi electro-orchestrate live de muzicianul şi compozitorul Vlaicu Golcea şi cântate cu imaginaţie şi talent de către actori. Actriţa Maia Morgenstern a interpretat în cheie personală una dintre melodii. Tributul original adus Mariei Tănase s-a născut în toamna anului trecut, la “Gala Tânărului Actor – HOP” de la Costineşti, şi este rezultatul atelierului de creaţie „Maria Tănase – 1913-2013”, coordonat de Golcea. „Hai Iu Iu NU Hi You You” a fost aplaudat la Cluj aseară.

Să mori din dragoste rănită

O trupă nouă, promiţătoare, s-a dovedit a fi ”Fine It’s Pink”. Turbo-polka-ska e combinaţia explozivă pe care a propus-o trupa austriacă ”Russkaja”. Britanicii de la ”Teeth of the Sea” au venit cu „The Last Man”, o reinterpretare originală a capodoperei lui George Orwell, „1984”. Biserica Evanghelică-Luterană din Cluj a fost gazda unui eveniment unic: Jan Esra Kuhl, unul dintre cei mai promiţători tineri organişti şi compozitori germani, a acompaniat live la orga bisericii filmul mut ”Faust! (1926).

Charlie Chaplin, Stan şi Bran şi Buster Keaton au prins viaţă la Cinematograful „Florin Piersic”, într-o experienţă unică: un spectacol “Cinepiano”, al artistului Tony Berchmans. Venit tocmai din Brazilia, compozitorul şi pianistul recreează magia vizionărilor de cinema de la începutul secolului XX, când imaginile mute de pe ecran erau însoţite live de muzică, sunete şi zgomote, cântate la pian şi alte instrumente. Comedia “Big Business” (1929), cu Stan şi Bran, emoţionantul şi amuzantul “A Dog’s Life” (1918), cu Charlie Chaplin, şi clasicul “Cops” (1922), cu Buster Keaton, au avut parte de suspine, râsete, bufnituri şi melodii create live, la pian.

TIFF Lounge

Muzica lui Tony Berchmans combină partituri clasice şi melodii folk cu compoziţiile sale proprii, inspirate din ragtime şi jazz. Din 2009, muzicianul acompaniază live filme mute în diverse muzee şi săli din lume. Este producător muzical, autorul unei cărţi despre muzica de film şi curatorul primei ediţii a “International Film Music Conference” (2007), în Rio de Janeiro.

Japonezul ”HK Forbidden Superhero”, o parodie extrem de amuzantă despre filmele cu supereroi, cu un liceean care prinde puteri supranaturale doar când se îmbracă în lenjerie de damă, a deschis luni, la Cinema ”Arta”, seria ”Midnight Delirium”. La ”Cockneys vs. Zombies”, spectatorii machiaţi şi/sau costumaţi în zombi au fost vedetele nopţii.

Cockneys vs. Zombies

Seria masterclass-urilor ”Transilvania Talent Lab” a început cu Nik Powell, directorul ”National Film and Television School”, membru al juriului competiţiei TIFF. Despre experienţa lor au vorbit şi cineastul britanic Peter Webber şi directorul executiv al ”Israel Film Fund”, Katriel Schory .

În cadrul ”Zilei Maghiare la TIFF” au fost proiectate patru filme. Renumitul cineast Miklós Jancsó, absolvent al Școlii de Drept din Cluj în 1944, a fost omagiat printr-o proiecţie specială a filmului care i-a adus ”Premiul pentru regie” la Cannes în 1972, ”Psalmul roşu”. În afară peliculei ”Marele Caiet/ The Notebook”, a regizorului János Szász, membru al juriului competiţiei, au mai fost proiectate filmele ”Bărbaţi de mingi” (r. Kristóf Kovács) şi ”Ambulanţa morţii” (r. Márk Bodzsár).

Impresionantă a fost proiecţia ”Cathedrals of Culture 3D”, un documentar despre clădiri iconice din lume, regizat de Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Aïnouz, Michael Glawogger şi Margreth Olin, prezentat la Cluj de producătorul Erwin M. Schmidt.

În premieră la Casa TIFF a rulat ”Ce lume minunată”, lansat recent pe ecranele din Republica Moldova, în prezenţa unora dintre membrii echipei. Drama regizată de Anatol Durbală este inspirată de fapte reale petrecute în timpul protestelor din aprilie 2009, în Chişinău, când zeci de tineri au fost arestaţi şi maltrataţi. În distribuţie: Igor Babiac şi Igor Caras-Romanov.

22 de producţii în “Zilele Filmului Românesc”, la TIFF

Trece şi prin perete

22 de poveşti româneşti, 14 lungmetraje şi 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult aşteptata secţiune “Zilele Filmului Românesc”, prezentate în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Patru lungmetraje rulează în premieră absolută la TIFF. “Poarta Albă”, de Nicolae Mărgineanu, e drama a doi studenţi care ajung în lagărul de muncă forţată Canalul Dunăre-Marea Neagră în 1949, şi îi are în distribuţie pe Cristian Bota, Sergiu Bucur şi Bogdan Nechifor. În “Cripta”, noul film a lui Corneliu Gheorghiţă (“Europolis”), un om de afaceri francez rămâne prizonier între zidurile unei curţi din Băile Herculane. Serge Riaboukine, actor cu zeci de filme şi piese de teatru în portofoliu şi un “Leopard de Bronz” la Locarno pentru rolul din “Peau d’homme cœur de bête” (1999), face un rol memorabil. Artistul vizual Daniel Djamo debutează la TIFF cu “Un ultim an în 114 minute”, un jurnal filmat al ultimului an din viaţa bunicii sale. „Acest documentar temerar, intens şi absolut sfâşietor este revelaţia mea personală din programul ZFR al acestui an”, declară Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Un public numeros a ocupat searăde seară Piaţa Festivalului

În afara competiţiei ZFR este inclusă şi premiera mondială “America, venim!”, debutul lui Răzvan Săvescu, avându-i în distribuţie, printre alţii, pe Gheorghe Ifrim, Adrian Văncică şi Mihai Călin. O trupă de cinci actori din Târgovişte, regizorul, un copil şi un urs imens de pluş traversează oceanul pentru un spectacol la New York, unde îi aşteaptă o adevărată aventură, din moment ce nimic nu merge conform planului. În afara competiţiei va rula şi “Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”, regizat de Ionuţ Teianu, un documentar despre tentativa de asasinare a scriitorilor Virgil Tănase şi Paul Goma, în 1982

Singurul film românesc care intră şi în “Competiţia internaţională” TIFF e “Quod erat demonstrandum”, pelicula alb-negru a lui Andrei Gruzsniczki, cu Ofelia Popii, Sorin Leoveanu şi Florin Piersic Jr. Iar despre plăcerile noii generaţii – comedia “#Selfie”, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, în care trei adolescente, jucate de Crina Semciuc, Olimpia Melinte şi Flavia Hojda, fac o escapadă la mare cu trei zile înainte de bacalaureat.

Sălile TIFF au fost luate cu asalt

În competiţia “Zilelor Filmului Românesc” intră şi documentarul lui Corneliu Porumboiu, “Al doilea joc”, selecţionat la Berlin, un experiment în care fiul şi tatăl, Adrian Porumboiu, comentează împreună un antologic meci Steaua-Dinamo din 1987, “Closer to the Moon”, prima producţie în limba engleză a lui Nae Caranfil, cu Mark Strong şi Vera Farmiga pe afiş, şi “La limita de jos a cerului”, care i-a adus lui Igor Cobileanski cele mai multe nominalizări la “Premiile Gopo” şi Trofeul pentru “Cel mai bun debut”.

Spectatorii îl vor vedea pe Victor Rebengiuc în “Câinele japonez”, debutul lui Tudor Cristian Jurgiu, desemnat “Cel mai bun film” la Festivalul de la Vilnius şi proiectat la San Sebastian şi “New Directors/ New Films” din New York, iar pe Şerban Pavlu în “Roxanne”, un alt debut, regizat de Valentin Hotea şi selecţionat la Locarno. Stere Gulea vine la TIFF cu adaptarea romanului scris de Dan Lungu, “Sunt o babă comunistă”, în care Luminiţa Gheorghiu şi Marian Râlea au rolurile centrale.

Lungmetrajele din ZFR sunt jurizate de Christophe Terhechte, directorul secţiunii “Forum” a Festivalului de la Berlin, Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Dublin, şi criticul Pamela Pianezza, selecţioner al “Semaine de la critique” din cadrul Festivalului de la Cannes.

HK Forbidden Super Hero

Extrem de ofertante, ca poveşti şi abordări, sunt cele 8 scurtmetraje din competiţia ZFR. Va avea prima proiecţie cu public la TIFF “Start Anew World” (r. Luiza Pârvu), o producţie de epocă ambiţioasă, realizată cu resurse proprii la New York, despre emigranţi români ajunşi în Lumea Nouă. Florin Penişoară, Olimpia Melinte şi Ioan Ardelean au rolurile unor tineri din Pennsylvania anului 1908. O altă premieră este “Kowalski” (r. Andrei Creţulescu), în care Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu joacă rolurile a trei bărbaţi care se întâlnesc într-un pub. „Primul are prea multe întrebări. Al doilea are un plan perfect. Al treilea nu are nici o şansă”. Iulia Rugină (“Love Building”) revine la Cluj cu un alt proiect al “Actoriedefilm.ro”, “Să mori din dragoste rănită”, în care un cuplu despărţit decide să asculte pentru o ultimă dată melodia Angelei Similea (care apare în film), înainte de a se sinucide.

Imediat după premiera mondială de la Cannes din cadrul secţiunii “Quinzaine des Réalisateurs”, pelicula “Trece şi prin perete”, al lui Radu Jude, o adaptare după o povestire de Cehov, ajunge la TIFF. Surprinzător este şi “Plimbare” (r. Mihaela Popescu), în care actriţa Valeria Seciu face un rol neaşteptat. La “Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj” mai concurează “Cai putere” (r. Daniel Sandu), “Ela, Panda şi Madam” (r. Andrei Ştefan Răuţu), şi “Tatăl nostru”, al regizorului clujean Sergiu Lupşe.

Juriul de scurtmetraje este format din câştigătorii trofeelor pentru film scurt la festivaluri incluse în programul “Operation Kino”: Sofia – Pavel G. Vesnakov (premiat şi cu trofeul Clermont-Ferrand 2014, cu “Pride”), Istanbul – Fatih Kızılgök (“Nerdesin”) şi Sarajevo – Cristina Groşan (“O vacanţă la mare”).

TIFF 2014 va ajunge la Bucureşti

Poarta Albă

Filmele de la TIFF se văd la Bucureşti între 10 şi 19 iunie, într-o retrospectivă organizată la ”Cinema Studio”, Cinema ”Elvira Popescu” şi ”J’ai Bistrot”. Circa 50 de titluri din selecţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie, la Cluj-Napoca) vor fi proiectate pentru spectatorii din Capitală.

Retrospectiva cuprinde cele 12 filme care concurează anul acesta pentru ”Trofeul Transilvania”, toate aduse în premieră pe ecranele din Bucureşti. Cinefilii vor avea astfel ocazia să vadă filmele câştigătoare ale ediţiei cu numărul 13, alături de câteva dintre hiturile ultimului an în marile festivaluri. Printre ele, filmul noir ”Black Coal, Thin Ice” (r. Diao Yinan), premiat anul acesta cu Ursul de Aur şi Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor (Liao Fan) la Festivalul de la Berlin, ”Sacro GRA” (r. Gianfranco Rosi), primul documentar care a câştigat vreodată Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, ”Bad Hair/ Pelo Malo” (r. Mariana Rondon), câştigător al trofeului Scoica de Aur la Festivalul de la San Sebastian, ”Historia de la meva mort”, distins cu Leopardul de Aur la Locarno, şi ”We Are the Best!” (r. Lukas Moodysson), care a obţinut Marele Premiu la Tokyo.

Documentarul lui Vlad Petri despre protestele din 2012, din Piaţa Universităţii, ”Bucureşti, unde eşti?”, care intră în cinematografe din 13 iunie, distribuit de Transilvania Film, va avea parte de o proiecţie de gală în prezenţa echipei, la Cinema Studio. Un eveniment special va fi şi proiecţia filmelor din „Trilogia Ardelenilor”, regizată de Dan Piţa şi Mircea Veroiu, pe copii noi de 35 de mm.

America, venim

De neratat la ”Retrospectiva TIFF” sunt şi multi premiatul ”Canibal” (r. Manuel Martín Cuenca), care i-a adus actriţei Olimpia Melinte o nominalizare la Premiile Goya, categoria Revelaţia Anului, ”Ida”, de Pawel Pawlikowski (Premiul FIPRESCI la Toronto), un excelent film alb-negru despre călătoria de descoperire a unei tinere pe cale să devină călugăriţă, ”Philomena” (r. Stephen Frears), nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film, cu Judi Dench în rolul unei mame care pleacă în căutarea fiului dat spre adopţie fără voia ei, ”Via Castellana Bandiera” (Trofeul Coppa Volpi pentru interpretare la Veneţia – Elena Cotta), ”Beloved Sisters” (r. Dominik Graff), povestea unui triunghi amoros cu Friedrich Schiller, proaspăt adusă din competiţia de la Berlin.

Cinefilii vor (re)descoperi un film aparte, al regizorului slovac Peter Solan, ”Before Tonight is Over” (1966). O surpriză plăcută va fi proiecţia ecranizării romanului lui Boris Vian, ”Spuma zilelor”, semnată de Michel Gondry. Audrey Tatou şi Romain Duris joacă rolurile celor doi îndrăgostiţi. Va încânta publicul şi comedia spaniolă de succes ”La gran familia española” (r. Daniel Sánchez Arévalo), în timp ce ”Viva la liberta!”, o satiră acidă a politicii italiene, le va oferi o perspectivă asupra celei locale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.