Ziua Mondială a Diabetului, marcată prin acţiuni de testare gratuită a glicemiei

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată luni, în ţară, prin acţiuni de testare gratuită a glicemiei, a greutăţii şi tensiunii arteriale.

Peste 500 de persoane din Buzău şi-au făcut gratuit asemenea teste, pe platoul din piaţa Dacia din municipiu unde a fost amenajat special un asemenea loc.

”Avem peste 14.000 de persoane la nivelul judeţului Buzău care suferă de diabet, scopul campaniei noastre este pe lângă efectuarea unor teste gratuite şi informarea populaţiei cu privire la factorii de risc în relaţie cu diabetul, fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutriţie dezechilibrată, obezitate, stres, precum şi simptomele de debut ale bolii”, a declarat pentru AGERPRES dr. Dana Marinescu, de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean.

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată şi la Suceava printr-o acţiune de testare gratuită a glicemiei, a greutăţii şi tensiunii arteriale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, 240 de persoane din municipiul Suceava, pensionari şi salariaţi cu vârste cuprinse între 35 şi 40 de ani, s-au prezentat la sediul DSP pentru a fi testaţi gratuit, sub supravegherea medicilor specialişti în diabet şi boli de nutriţie.

Acţiunea a fost destinată în special persoanelor cu vârste de peste 35 de ani, supraponderale, cu un istoric familial pozitiv pentru diabet zaharat, prezenţa hiperglicemiei în antecedente şi hipertensive.

În evidenţele DSP Suceava sunt peste 21.000 de bolnavi de diabet, dintre care 1.366 au fost depistaţi în primele nouă luni din 2011. Din totalul pacienţilor, 15% sunt dependenţi de insulină.

În judeţul Sibiu, numărul diabeticilor a crescut într-un an cu 3,5%, ceea ce înseamnă 644 de cazuri noi diagnosticate anul trecut.

Aproximativ 1.000 de pacienţi din 15 centre de diabet din toată ţara, printre care şi Sibiul, vor fi implicaţi în campania „Câştigă pas cu pas – Împreună ajungem mai departe”, susţinută de Sanofi, prin care se pun la dispoziţie gratuit pedometre pentru contorizarea activităţilor fizice.

Campania promovează practicarea de exerciţii fizice regulate ca metodă dovedită de prevenţie a diabetului şi a complicaţiilor acestuia. Iniţiatorii campaniei recomandă ca oamenii să alerge, să danseze, să înoate, pe scurt să facă activitate fizică şi să-şi înregistreze rezultatele pe www.castigapascupas.ro.

Conform Sanofi, în judeţul Sibiu există 18.000 de diabetici, dintre care 34 sunt copii. Numărul pacienţilor în mediul urban este de patru ori mai mare decât cel din mediul rural, iar majoritatea pacienţilor nu percep mişcarea drept indicaţie terapeutică în managementul diabetului.

Pentru a preveni diabetul, dar mai ales a-l depista, mai mulţi studenţi medicinişti vor discuta, joi şi vineri, cu sibienii aflaţi la cumpărături, în mall-ul din oraş. Aici vor fi amplasate pentru două zile standuri promoţionale tematice, unde se va putea determina gratis glicemia, tensiunea arterială, greutatea şi indicele de masă corporală.

***
Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991 din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale a Diabetului.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a hotărât la 20 decembrie 2006 (rezoluţia 61/225), organizarea la 14 noiembrie, în fiecare an, a Zilei Mondiale a Diabetului, ca zi a ONU, începând din 2007, ca urmare a aprecierii iniţiativei OMS şi FID în acest sens.

Data de 14 noiembrie este, totodată, ziua de naştere a fiziologului şi farmacologului canadian Frederick Banting (1891-1941), cel care a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapeutică, în octombrie 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu şi a însemnat miracolul salvării unui număr enorm de vieţi omeneşti în ultimii 80 de ani.

Diabetul constituie de mult timp un domeniu de preocupare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Conform datelor OMS, pe Pământ trăiesc 246 de milioane de diabetici. Potrivit prognozelor, în următorii 20 de ani, numărul diabeticilor va creşte la 380 de milioane. Incidenţa diabetului va creşte cu 80% în Africa şi 100% în America Latină, în timp ce în Europa, incidenţa bolii va spori cu 18%.

În România se depistează anual 2.000 de cazuri noi la copii, care se adaugă celor 50.000 de cazuri înregistrate deja.AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.