Hârtiile oficiale (19)

Zombi birocratic

Revenind la atât de importanta categorie a hârtiilor oficiale la purtător, lipsa acestora poate provoca două consecinţe diferite:

  1. lipsa unora te transformă într-un zombi birocratic, dacă nu le ai, le-ai pierdut sau ţi s-a furat. De exemplu, carnetul de şofer: agentul de circulaţie care te va prinde la volan se va comporta asemenea oricărui oficial în preajma unui zombi – te va face să dispari în neantul de unde ai venit. Vei fi astfel sancţionat încât vei deveni o fiinţă ignorată de parcă nici n-ai exista;

în vreme ce

  1. alte hârtii oficiale la purtător doar îţi pot provoca neplăceri personale: dacă nu posezi, ai pierdut sau ţi s-a furat portofelul, nu vei mai putea cumpăra nimic, dar absolut nimic! În cazul acesta, nu vei deveni o fiinţă ignorată, oamenii te vor mai percepe drept cine eşti, dar te vor privi cu scârbă şi se vor feri de tine ca de un bolnav contagios.

De unde se vede limpede cât de importante sunt (şi) hârtiile oficiale la purtător. Ştiind acest lucru, ticăloşii cei mai ticăloşi atât aşteaptă şi, atunci când nu le pot fura, le falsifică. De aceea, este nevoie de copiile legalizate.

Întrucât din toate cele spuse până acum se poate vedea limpede că hârtiile oficiale fac parte integrantă din viaţa fiecăruia dintre noi, în lipsa lor omul nemaifiind în plenitudinea disponibilităţilor sale ori chiar nu va mai fi considerat om deloc, trebuie să repetăm că rolul unui document este identic cu rolul unui organ al corpului uman: asemenea unei maladii a ficatului, stomacului sau inimii, şi hârtia – cu antet, titlu, dată, număr de înregistrare, conţinut, ştampilă şi semnătură –, de nu este în regulă, poate duce la îmbolnăvirea gravă a titularului, lucru cunoscut încă din cele mai vechi timpuri şi fiind specificat încă de pe vremea primelor civilizaţii terestre.

Pe cale de consecinţă, putând spune că sunt atât de organic importante pentru oameni, hârtiile oficiale au fost, sunt şi vor fi întotdeauna tentante pentru ticăloşii răufăcători. (Nu degeaba se spune că „dracul nu doarme niciodată“!) Astfel, de-a lungul timpului, nu numai bancnotele au fost falsificate, ci şi actele personale, ceea ce reprezintă, fără exagerare, un act diabolic, reprezentând furtul de identitate.

Se pare că primul şi cel mai vechi fals cunoscut dovedit provine de pe vremea celei de-a treia civilizaţii terestre. (Despre primele – ? – două civilizaţii terestre nu avem suficiente date nici în această privinţă.) Este vorba despre un şirag de pietricele prinse pe un şnur identic celui purtat la gât de Poolo IV Cel Superb, regele tribului Ochii Cerului, despre care am mai făcut vorbire. Cum de pe acest şirag de pietricele se putea afla – în orice clipă! – averea impozitabilă a fiecărui supus, nici nu mai e nevoie să descriem importanţa sa. Fiindcă doar regele cunoştea semnificaţia fiecărei pietricele şi, mai ales, semnificaţia succesiunii ei pe şirag, un hacker, Rabamba Junior, fiul onorabilului ministru de finanţe Rabamba Senior, a creat un şirag asemenea celui purtat la gât de Poolo IV Cel Superb, regele tribului Ochii Cerului. Aşa că, din clipa aceea, nu doar Poolo IV (Cel Superb) putea spune în ORICE clipă despre ORICE supus ORICE datorie avea acela (sau era nevoie s-o aibă), ci şi ticăloasa odraslă a ministrului, care cerea de la cei mai importanţi negustori sume uriaşe pentru ca să nu modifice, să mărească, dar, desigur, contra unei sume deloc modice, chiar să micşoreze sumele datorate fiscului. Când pe patul de moarte al lui Poolo IV, Poolo V Cel La Fel de Superb a primit augustul colier de la tatăl său, plastografierea lui Rabamba Junior a ieşit la suprafaţă şi ticălosul a fost plasat în peştera de domiciliu pentru tot restul vieţii sale netrebnice.

Dar istoria se repetă, uneori chiar uimitor de fidel, aşa cum s-a întâmplat şi mult mai târziu, pe vremea celei de a şaptea civilizaţii terestre, când P’oolo IV, temutul rege al tribului Urechile Cerului, a beneficiat de un şirag de scoici, un sistem de scriere mult mai avansat decât cel folosit de pierduta dinastie Poolo. De data aceasta, hackerul a fost R’abamba Junior, fiul onorabilului ministru de finanţe R’abamba Senior. R’abamba Junior a creat un şirag asemenea celui purtat la gât de P’oolo IV, temutul rege al tribului Urechile Cerului. Dacă din punct de vedere moral fapta acesta nu poate fi numită decât ticăloasă, din punct de vedere tehnic, trebuie recunoscut, a reprezentat o uşă deschisă spre progres, întrucât este evident că falsificarea unui şirag de scoici nu poate fi nici pe departe comparată cu falsificarea unui şirag de pietre. Nici pe departe! Revenind: din clipa când R’abamba Junior a comis abominabila faptă, nu doar P’oolo IV putea spune în ORICE clipă despre ORICE supus ORICE datorie avea acela (sau era nevoie s-o aibă), ci şi ticăloasa odraslă a ministrului, care cerea de la cei mai importanţi negustori sume uriaşe pentru ca să nu modifice, dar, desigur, contra unei sume deloc modice, chiar să micşoreze sumele datorate fiscului. Când pe patul de moarte al lui P’oolo IV, P’oolo V a primit augustul colier de la tatăl său, plastografierea lui R’abamba Junior a ieşit la suprafaţă şi ticălosul a fost plasat pe iahtul de domiciliu pentru tot restul vieţii sale netrebnice.

Apoi, până la cea de a unsprezecea civilizaţie terestră („Civilizaţia de Aur“), când triburile de vânători s-au folosit pe scară largă de scrisul pe pieile de animale vii, nu avem informaţii materiale despre alte cazuri de falsificare de documente oficiale, deşi ar fi naiv să credem că acele plastografieri n-ar fi existat.

După ce am prezentat – nepermis de sumar – istoria universală a falsificatorilor, despre această birocraţie avansată va trebui să vorbim în nepreţuitul GHID UNIVERSAL de folosit în minunatul labirint al celui mai splendid trai în birocraţia ce atât de subtil ne îmbrăţişează condescendent – de la certificatul de naştere până la certificatul de deces.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.