Zvonuri literare

Jo Nesbo va rescrie “Macbeth” în cheie poliţistă

Scriitorul norvegian ia parte la un proiect internaţional iniţiat pentru comemorarea împlinirii a 400 de ani de la moartea lui Shakespeare.

Cel mai celebru dintre autorii scandinavi de romane poliţiste a fost ales de “Hogarth Shakespeare”, o editură internaţională creată pentru a reinterpreta operele Marelui Bard pentru cititorii secolului al XXI-lea. Nesbo se alătură altor notabili scriitori, precum canadiana Margaret Atwood, care rescrie “Furtuna”, şi englezii Howard Jacobson, căruia i-a fost încredinţat “Neguţătorul din Veneţia”, şi Jeanette Winterson, care lucrează la “Poveste de iarnă”.

Cărţile programate de “Hogarth Shakespeare” vor fi lansate în 2016.

“Macbeth este o poveste care îmi este aproape de inimă, mărturisea Jo Nesbo, pentru că se confundă cu marile teme pe care le-am avut de când am început să scriu. Este un personaj principal cu un cod moral şi o minte corupte, forţa personală fiind slăbiciunea emotivă, ambiţia şi dubiile în alegerea direcţiei. E un thriller bazat pe lupta pentru putere, un roman poliţist care permite de a înşela mintea unui paranoic”.

Scriitorul norvegian Jo Nesbo a publicat mai mult de 20 de romane, ultimul fiind “Poliţia”, vândut în peste 20 de milioane de exemplare în 40 de ţări.

Mitica librărie “Rizzoli” îşi face bagajele

Celebra librărie Rizzoli

Valizele sunt pregătite pentru istorica librărie Rizzoli din inima New York-ului, care riscă să-şi închidă porţile. Librăria care, timp de 30 de ani, s-a aflat într-una dintre clădirile cele mai fascinante de pe “West 57th Street”, la câţiva paşi de “Fifth Avenue”, ar putea fi demolată împreună cu alte câteva construcţii centenare din vecinătate, pentru a face loc unor noi şi luxoase edificii.

Mii de turişti iubitori de cultură, dar şi newyorkezi au trecut prin această librărie, “o adevărată ambasadă” a culturii italiene şi a artei.

Librăria a fost un mit al cinema-ului. Aici a filmat Woody Allen în 1979 pelicula “Manhattan” şi tot aici s-a turnat una dintre cele mai romantice pelicule ale Hollywood-ului, “Fall in Love”, cu Robert De Niro şi Meryl Streep.

Între timp, lumea culturală se mobilizează şi sunt planificate acţiuni de stradă pentru a se opune demolării acestui edificiu cu o valoare istorică.

Sally Green pare să fie o nouă J.K. Rowling

Sally Green va lansa în curând Half Bad

Este englezoaică şi se spune că a încasat deja un milion de lire sterline pentru “Half Life”, o poveste cu vrăjitoare în trei volume, dedicată “tinerilor adulţi”. Este vorba despre un thriller supranatural, cu acţiunea plasată în Anglia contemporană, în care trăiesc în secret printre oameni două grupuri de vrăjitoare care se opun unul altuia.

Agentul literar britanic Claire Wilson s-a îndrăgostit din primul moment de manuscrisul primit prin poştă şi ale cărui drepturi de traducere au fost aprig disputate de 36 de editori străini. “Am fost de-a dreptul electrizată. L-am citit într-o noapte şi i-am trimis un e-mail lui Sally a doua zi”, mărturisea ea.

În plus, Karen Rosenfelt, producătoarea peliculei “Twilight”, şi “Fox 2000” au cumpărat deja drepturile de ecranizare.

Sally Green a studiat geologia şi a urmat cursurile unei universităţi libere de sociologie. A început să scrie în urmă cu trei ani, din plictiseală. “Nu mi-am imaginat că voi termina un roman şi nici prin minte nu mi-a trecut că el va fi şi publicat. Am fost uluită”, declara ea cu umor.

Lansarea mondială a primului volum, intitulat “Half Bad”, este anunţată pentru primăvara acestui an, iar cea din Hexagon, pentru toamnă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.