Astra Giurgiu câştigă în premieră Cupa României

Astra este a 19-a echipă care câştigă trofeul. Steaua a ratat al 8-a „event”. Din 1997 nu s-au mai întâlnit în finală primele două clasate din campionat.

Astra Giurgiu – Steaua 0-0 (4-2 d.pen.)

Vineri seara pe Naţional Arena s-a disputat ultimul act din Cupa României şi s-au aflat faţă în faţă Steaua – la a 30-a finală (22 de trofee cucerite) şi Astra Giurgiu – în premieră în finala acestei competiţii. Finala din 2014 a readus, după 17 ani, faţă în faţă campioana ţării şi vicecampioana. În 1997, s-au întâlnit Steaua – campioană, şi FC Naţional (Progresu) – vicecampioană. Atunci Steaua a câştigat cu 4-2 şi a realizat ultimul „event”.

Despre meciul în sine – cele 120 de minute – sunt puţine lucruri de spus, pentru că partida nu a avut un nivel ridicat. În prima repriză cele două echipe nu s-au deosebit prea mult de două echipe de mijloc din League One (a 3-a ligă din Anglia – n.a.). Steaua a fost relativ mai periculoasă în primele 15 minute, după care Astra a părut mai proaspătă. Giurgiuvenii au încercat să joace din „prima” dar 90% din pase nu au ajuns la destinatar. Nici Steaua nu a excelat la capitolul pase, iar coordonare în joc nu a existat. Faze de poartă periculoase nu au fost în prima repriză. În partea a doua jocul s-a animat, Astra a avut mai mult iniţiativa, mai ales după eliminarea corectă (fault de roşu clar) a lui Sânmărtea. Deşi au fost 3 faze în care Tătăruşanu s-a remarcat, Astra a păcătuit şi în repriza a doua prin foartele multe pase greşite. În minutul 88, la un atac al giurgivenilor Aliber se afla singur singurel pe linia de 16 metri în dreapta, dar nu a primit pasa „obligatorie” de la Budescu, acesta preferând să joace cu un coleg într-o zonă aglomerată. În prelungiri arbitrul Haţegan a făcut singura sa eroare din finală, eliminându-l gratuit pe Alibec, şi în egalitate numerică Steaua a părut că este mai periculoasă. Dar jucând haotic în faţă, bucureştenii au fost periculoşi doar la două faze fixe.

La loviturile de departajare Varela a executat slab, Lung reţinând mingea, iar Pintilii a tras mult peste poartă. Cele două ratări au făcut diferenţa. Pe ansamblu Astra a meritat trofeul, pentru că a fost sensibilă mai bună ca Steaua. Dar nu a excelat. Totuşi tragem un semnal de alarmă: ambele echipe nu au posibilităţi de exprimare şi loturi care să le ducă în grupele LC şi EL. Doar o tragere la sorţi mai favorabilă ca anul trecut ar putea să ajute cele două echipe dacă nu-şi completează loturile şi nu-şi îmbunătăţesc jocul. Cu ce au acum, nu vedem Astra să treacă de turul III din EL, şi nici Steaua să ajungă în play-off-ul LC.

Bucureşti

Naţional Arena

Spectatori: 48.201


Arbitru: Ovidiu Haţegan (Arad)

Asistenţi: Octavian Şovre (Oradea) şi Nagy Mikloş (Cluj)

Al patrulea oficial: Sebastian Colţescu (Craiova)

Adiţionali: Kovacs Istvan (Carei) şi Adrian Comănescu (Rm.Vâlcea)

 

STEAUA: Tătăruşanu – Georgievski (min.43 – Keşeru), Varela, Szukala, Latovlevici – Pintilii, Prepeliţă (min.71 – Râpă) – Popa (min.80 – Piovaccari), Sânmărtean, Tănase – Chipciu. 

Pe bancă: Niţă – Pârvulescu, Stanciu, Iancu

Antrenor: Laurenţiu Reghecampf

 

ASTRA: Lung – Măţel, Ben Youssef, Găman, J. Morais – Laban, Yahaya (min.91 – Cristescu) – Yoda (min.106 – Armorin), Budescu, Bukari (min.73 – Alibec) – Yazalde. 

Pe bancă: Coman – Seto, Papp, Ioniţă.

Antrenor: Daniel Isăilă

Au înscris: Keşeru, Szukala – Laban, Junior Morais, Budescu, Yazalde

Au ratat: Varela, Pintilii – Cristescu

 

Cartonaşe roşi: Sânmărtean – Alibec

Cartonaşe galbene: Georgievski, Prepeliţă, Szukala, Pintilii – Găman, Ben Youssef, Yazalde, Cristescu, Junior Morais

Astra a 19-a câştigătoare a Cupei României

Din 1934 şi până la disputarea finalei de pe Naţional Arena un număr de 18 echipe a câştigat Cupa României. Astra Giurgiu este deci echipa cu numărul 19 care obţine trofeul. Topul echipelor care şi-au adjudecat cele 76 de ediţii ale Cupei este următorul:

22 Steaua Bucureşti

13 Dinamo Bucureşti

13 Rapid Bucureşti

  6 Universitatea Craiova

  3 C.F.R. Cluj, Petrolul Ploieşti

  2 Politehnica Timişoara,  Ripensia Timişoara, U.T. Arad

  1 Astra Giurgiu, Progresul Bucureşti, Universitatea Cluj, Gloria Bistriţa, Jiul Petroşani, CAO (Progresul) Oradea, Arieşul Turda, C.F.R. Turnu Severin, Chimia Rîmnicu Vîlcea, CSM (Metalul) Reşiţa.

Celelalte finale decise la lovituri de departajare

1991/92 Steaua Bucureşti – Politehnica Timişoara 1-1 (3-2 pen.)    

1994/95 Petrolul Ploieşti – Rapid Bucureşti 1-1 (5-3)   

1998/99 Steaua Bucureşti – Rapid Bucureşti 2-2 (4-2 pen.)

2009/10 C.F.R. Cluj – F:C:Vaslui 0-0 (5-4 pen.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.