Miting cu scandal la Târgu Mureș

Persoane care susțin autonomia Ținutului secuiesc au participat luni la un miting neautorizat, în Târgu Mureș.Aproape 3.000 de oameni au ieșit pe stradă purtând steaguri secuiești și afișând mesaje în care au cerut autonomia.

Inscripţionate în limba română, maghiară sau engleză pe pancarte se putea citi: „Autonomia Ţinutului Secuiesc, o promisiune nerespectată din 1918”, „Vrei autostrăzi? Alege autonomia”, „Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă”, „Transilvanie liberă, ţinut secuiesc autonom”, „I love Ţinutul Secuiesc, I Love Romania”, „România e şi ţara noastră, a secuilor”.

Mitingul, care ar fi trebuit să se încheie la ora 19.00, a degenerat, protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii, în care au aruncat cu pietre și petarde şi i-au loviți cu bețele steagurilor, în momentul în care aceștia au intervenit în încercarea de a bloca accesul pe străzi.

Mitingul a fost organizat de Consiliul Național Secuiesc și este la a doua ediția. Manifestația a fost organizată cu ocazia Zilei Libertăţii Secuiești – 10 martie, când sunt comemoraţi trei secui martiri executaţi în 1854.

La manifestație a fost anunțată prezența liderilor din Covasna ai UDMR, PCM, PPMT şi CNMT, precum şi mai mulţi primari.

Potrivit B1 TV, de la UDMR nu ar fi participat nimeni în mod oficial.

Mii de persoane au cerut la Budapesta autonomie pentru Ținutul Secuiesc

Mii de persoane s-au adunat luni după-amiaza în Piața Eroilor din Budapesta pentru a cere autonomie pentru Ținutul Secuiesc, potrivit agenția ungară de presă MTI.

Arpad Gyorgy Mozes, liderul Societății pentru Ținutul Secuiesc, a dat citire unei petiții și a făcut apel la guvernul român să înceapă negocieri cu organizații care susțin autonomia Ținutului Secuiesc și să respecte drepturile omului, potrivit agerpres.ro.
 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.