Ponta şi Oprea, „deszăpezire” în direct la TV, la Ministerul de Interne

Îmbrăcat lejer, premierul Victor Ponta a mers sâmbătă la Comanadentul de iarnă de la MAI unde a împărțit în stânga și în dreapta, în direct la TV, sfaturi și ordine. Ponta a făcut un apel la şoferi să nu plece pe drumurile afectate de zăpadă, decât în situaţii excepţionale, spunând că persoanele care nu respectă această recomandare denotă „un semn clar de inconştienţă”.

„Fac un apel încă o dată la populație ca numai și numai în situații cu totul și cu totul excepționale să meargă cu mașinile, până mâine seară, pe drumurile afectate (de ninsori și viscol — n.r.). Altfel, mi se pare un semn de inconștiență — dacă nu există ceva urgent, în condițiile în care este foarte clar că avem 48 de ore de condiții meteorologice extrem de dificile—, să vedem oameni care depășesc barierele pe care scrie foarte clar ‘drumul este închis’, să vedem oameni care merg și pornesc la această oră cu familii, cu copii, fără a avea lucruri absolut urgente. Poliția are din partea mea toată autoritatea de a opri chiar și aceste situații. Evident, toate camioanele, TIR-urile, sunt pe dreapta, nu circulă niciunul pentru că principalele blocaje și pe autostrada A1 și în celelalte zone au apărut din partea camioanelor”, a declarat Ponta.

Ponta a afirmat că vor mai fi încă 24 ore extrem de dificile, până duminică seara, spunând că e nevoie de responsabilitatea tuturor, nu doar a instituțiilor statului. „Dacă sunt situații excepționale întâi se apelează instituțiile și după aceea putem noi să intervenim. E mult mai ușor să intervenim noi, decât să ne ducem să scoatem din zăpadă oameni care au plecat de acasă. La fel, pentru curățarea drumurilor, dacă drumurile sunt blocate de autoturisme nu avem cum să le curățăm. Deci e foarte mare nevoie de responsabilitatea tuturor, nu doar a instituțiilor statului”, a declarat Victor Ponta.

Acesta a cerut şi instituţiilor implicate în operaţiuni de intervenţii să funcţioneze la capacitate maximă.

Gabriel Oprea, pe care Ponta l-a pus să coordoneze acţiunea autorităţilor, a declarat, la rândul său, sâmbătă, în videoconferinţă cu prefecţii, că persoanele din subordinea sa care nu vor fi prezente la datorie în perioada codului portocaliu vor fi demise.

„Vreau să înţelegeţi că acest cod se poate transforma oricând în cod roşu. (…) Eu sunt convins că toţi aveţi toate forţele implicate, aveţi experienţa necesară şi eu sunt convins că nimeni nu doarme în nopţile următoare. Toată lumea va fi în zona de competenţă, iar cine nu este prezent la datorie să ştie foarte clar că va pleca acasă”, a declarat Oprea.

Acesta le-a cerut tuturor prefecţilor să apeleze la instituţiile comandamentului de iarnă, Poliţie, Pompieri, Ambulanţă, Armată, pentru orice chestiune cu care nu se pot descurca.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8535 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.