Sărbătoarea Rusaliilor

Astăzi prăznuim Duminica Rusaliilor, ziua pogorârii Duhului Sfant peste Apostolii şi ziua întemeierii Biserciii creştine în lume.

Numită şi Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh, evenimentul are loc la 50 de zile de la Paşte, respectiv zece zile de la Înălţare.

În Duminica Cincizecimii, Duhul Sfânt s-a pogorât, sub chipul limbilor ca de foc, peste aposoli, întărindu-i cu putere nouă ca să predice Evanghelia în toată lumea, devenind cei mai curajoşi misionari.

„Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi (Apostolii) împreună în acelaşi loc. Şi, din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi. Şi erau în Ierusalim locuitori iudei, bărbaţi cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer. Şi iscandu-se vuietul acela, s-a adunat mulţimea şi s-a tulburat, căci fiecare îi auzea pe ei vorbind în limba sa” (Fapte 2, 1-6).

Conform credinţei creştine, Sfântul Duh este „Domnul de-viaşă-Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cela ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi mărit, Care a grăit prin prooroci”.

El ia parte cu Tatăl şi cu Fiul la cele două creaţii, potrivit crestinortodox.ro. La Facerea lumii „Duhul lui Dumnezeu se purta pe deasupra apelor” (Facere 1, 2) şi la refacerea spirituala a lumii – săvârşită prin întruparea Mântuitorului – Sfântul Duh lucrează la renaşterea şi sfinţirea omului şi a lumii.

El este Mângâietorul, Duhul Adevărului, Izvorul harului şi Vistierul bunătăţilor.

Pentru ca El lucrează nedespărţit de Tatăl şi de Fiul este numit şi Duhul lui Dumnezeu, Duhul lui Hristos, Duhul Domnului, Domnul însuşi, Duhul înfierii şi Duhul libertătii. El inspiră pe Profeţi, întăreşte pe Apostoli, hirotoneşte preoţii Bisericii, luminează şi călăuzeşte pe păstorii şi învăţătorii noştri sufleteşti. Duhul Sfânt ne renaşte prin Taina Sfântului Botez; prin El devenim, din oameni trupeşti, oameni duhovniceşti. Prin El, Care este Duhul înfierii, devenim fiii lui Dumnezeu prin har. Prin Sfântul Duh ne iartă Dumnezeu păcatele când ne mărturisim. Prin Sfântul Duh pâinea şi vinul din Sfântul Potir devin Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru, cu care ne împărtaşim, mai scrie sursa citată.

„Prin Sfântul Duh, trupurile noastre împreună cu sufletele devin biserici ale Dumnezeului Celui viu. El mângăie, luminează, inspiră, învaţă, însufleteşte, întăreşte şi sfinteşte pe toţi credincioşii. El este Sfânt şi sfinţeşte viaţa noastră prin cele şapte Sfinte Taine. El este atotînţelept şi bun şi ne călăuzeşte viaţa prin cele Şapte daruri ale Sale, care sunt: înţelepciunea, înţelegerea, sfatul, puterea, cunoştinţa, evlavia şi frica de Dumnezeu” (Isaia 11, 1).

“Chemându-L în ajutor, mai ales în vremea ispitelor şi a necazurilor, conlucrând cu El şi ostenindu-ne spre bine, vor încolţi şi vor creşte în noi roadele Sfântului Duh, care sunt: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea (poftelor), curăţia (trupească şi sufletească)”. (Galateni 5, 22).

Tradiţiile de Rusalii se întemeiază pe credinţa în viaţa veşnică, în existenţa spiritelor rele şi în posibilitatea de mijlocire înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiţi.

În ajunul duminicii Rsaliilor, sâmbăta dimineaţa, se face pomenirea morţilor. În popor, această sâmbătă este numită „Moşii de Vară”. Dupa slujbă, credinciosii împart dând de pomană vasei noi (străchini) cu mâncare.

Vasele de pomana se împodobesc cu flori de trandafir, fire de busuioc, cireşte.

În Duminica Rusaliilor pentru aducerea aminte a „limbilor ca de foc” care s-au pogorat peste Apostoli, credincioşii aduc la biserică frunze de nuc sau de tei pe care după slujbă, sfinţite, le duc acasă, unde le pun la uşi ori icoane, pentru a proteja gospodăriile de fulgere, grindină şi duhuri rele.

De asemenea, în Duminica Pogărârii Duhului Sfânt, după slujbă, preotul merge pe camp unde săvârşeşte Sfeştania, sfinţirea mică a apei, stropind cu agheasmă semănăturile.

În mitologia populară, „Rusaliile” sunt spirite rele, numite, iele sau zâne, ce nu pot fi văzute de oameni. Provoacă boli şi necazuri, umblă îmbrăcate în alb, dansează prin văzduh şi caută locuri ascunse.

„Dansul căluşarilor” este un obicei popular legat tot de Rusalii. Se crede că acest dans ritual poate să vindece relele făcute de “Rusalii”.

În România, duminica Rusaliilor şi ziua de luni sunt oficial libere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 510 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.