Şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, detaşat ilegal la MApN

Generalul-locotenent magistrat dr. Ilie Botoş, şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, este procuror militar în cadrul Secţiei Parchetelor Militare de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest moment, generalul-procuror este detaşat ilegal.

Detaşarea sa la Ministerul Apărării Naţionale – iniţial pentru o perioadă de 3 ani (conform Hotărârii Secţiei pentru procurori a Consililului Superior al Magistraturii nr. 238 din 06.11.2006) – a fost prelungită ulterior cu încă 3 ani prin Hotărârea nr. 368 din 10.11.2009. Din păcate pentru lumea serviciilor secrete, aceasta a expirat fără posibilitatea de a mai fi prelungită, la data de 10.11.2012. Legea este lege. Dar nu şi pentru madam Hăineală, care care o traduce după ureche. Sau după cum îi comandă superiorii.

Conform art. 58 alin. (2) din Legea nr. 303 din 2004, “detaşarea se prelungeşte o singură dată”. În pofida acestei dispoziţii imperative a legii, la data de 19 aprilie 2012, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Oana Andrea Schmidt-Hăineală, a emis, cu data menţionată deja, Hotărârea nr. 113 pentru prelungirea detaşării procurorului Ilie Botoş la Ministerul Apărării Naţionale până la data de 10 noiembrie 2015.

Conform textului articolului 58 alin. (4) al Legii nr. 303/2004, “după încetarea detaşării, judecătorul sau procurorul revine în funcţia deţinută anterior”. Aşadar, la data de 10 noiembrie 2012, Ilie Botoş era obligat de lege să revină în funcţia deţinută la data de 06 noiembrie 2006 în cadrul Secţiei Parchetelor Militare de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Prelungirea ilegală a detaşării s-a făcut cu acordul fostului ministru al Apărării Gabriel Oprea (acum mare sculă în Guvernul Victor Ponta) şi al fostului procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Laura Codruţa Kovesi (acum detaşată la înţelegere de acelaşi guvern la Bruxelles)

Istoria ascensiunii lui Ilie Botoş, ne-au relatat surse din mediile justiţiei şi ale serviciilor secrete, este strâns legată de statutul special deţinut în relaţiile sale cu Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, mai ales până în anul 2007, iar, ulterior, şi cu Direcţia Generală de Informaţii a Armatei. De asemenea, Ilie Botoş îşi datorează evoluţia susţinerii lojii masonice în care este frate, între alţii, cu generalii Gabriel Oprea şi Gheorghe Rotaru sau cu Sorin Oprescu.

Despre Ilie Botoş oamenii din servicii spun că este primul ofiţer acoperit ajuns procuror general al României.

Oana Andrea Schmidt-Hăineală este, conform aceloraşi surse, interfaţa pentru operaţiunile speciale cu agenţi şi investigatori sub acoperire. Foarte bine, dacă nu există vreun conflict de interese, dar această calitate discretă nu-i îngăduie să fie mai presus de lege şi să semneze, în numele Consiliului Superior al Magistraturii, acte de autoritate publică ilegale.

Nu ne rămâne decât să aşteptăm cu nerăbdare un punct de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii, unde,în acest moment, Oana Schmidt-Hăineală joacă rolul preacinstitei şi independentei. Hotărârea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 113 din 19 aprilie 2012 ne-ar putea ajuta să înţelegem ce alte roluri mai joacă madam Hăineală!



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.