Al doilea jurnalist britanic răpit de Statul Islamic: „Am fost abandonat de guvernul meu”

Jurnalistul britanic John Cantlie, răpit odată cu jurnalistul american James Foley, decapitat de militanţii Statului Islamic, este folosit de această grupare pentru a transmite mesaje îndreptate împotriva guvernelor şi presei occidentale.

„E adevărat, sunt ostatic şi nu pot nega asta, dar văzând cum am fost abandonat de guvernul meu şi soarta mea este în mâinile Statului Islamic, nu am nimic de pierdut. Poate voi supravieţui, poate că voi muri, dar vreau să profit de ocazia asta pentru a va spune nişte lucruri pe care le puteţi verifica. Lucruri la care dacă vă veţi gândi ar putea ajuta la salvarea unor vieţi”. Acestea sunt cuvintele rostite de jurnalistul britanic John Cantlie, răpit de militanţii organizaţiei Statul Islamic şi folosit acum ca instrument de propagandă, prin intermediul postărilor online. Înregistrarea a fost publicată joi.

Răpit pentru a doua oară în doar patru luni

Cantlie a fost răpit în vara anului 2012 de aceeaşi organizaţie, împreună cu jurnalistul olandez Jeroen Oerlemans. Atunci a avut noroc. Ghidul lor sirian, luat si el ostatic, a reusit să evadeze şi a anunţat o grupare de rebeli sirieni moderaţi despre cele întâmplate. Rebelii, care nu împărtăşeau viziunea Statului Islamic, au pus la cale o operaţiune de salvare şi Cantlie a fost eliberat. Patru luni mai târziu, el revine însă în Siria, pentru a-i revedea pe cei care l-au eliberat şi cade din nou în mâna jihadiştilor, în acelaşi timp cu jurnalistul american decapitat luna trecută, James Foley. Jihadiştii au ales ca britanicul să fie cel cruţat, deocamdată, şi cel care se va transforma în armă a propagandei împotriva Vestului.

Se pare că Statul Islamic are de gând să realizeze o serie de clipuri cu jurnalistul britanic.

Iată primul discurs rostit de Cantlie, ameninţat cu moartea de jihadişti.

“Ştiu la ce va gândiţi: ‘face asta pentru că este ostatic. Are un pistol îndreptat spre el şi este obligat să spună asta’, nu-i aşa?

„E adevărat, sunt ostatic şi nu pot nega asta, dar văzând cum am fost abandonat de guvernul meu şi soarta mea este în mâinile Statului Islamic, nu am nimic de pierdut. Poate voi supravieţui, poate că voi muri, dar vreau să profit de ocazia asta pentru a va spune nişte lucruri pe care le puteţi verifica. Lucruri la care dacă vă veţi gândi ar putea ajuta la salvarea unor vieţi”

În următoarele postări vă voi spune adevărul despre cum presa occidentală încearcă să atragă publicul în abisul unui alt război cu Statul Islamic. După două războaie dezastruoase în Afganistan şi Irak, de ce pare atât de doritor guvernul nostru să fie implicat în alt conflict care nu poate fi câştigat?

Vreau să vă arăt adevărul din spatele acestor sisteme şi motivaţia Statului Islamic şi cum presa, fiecare ziar la care am lucrat, manipulează informaţiile pe care le transmite.

Sunt două laturi în orice material – credeţi că obţineţi întreaga informaţie? Şi va voi arăta adevărul din spatele a ceea ce s-a întâmplat când mulţi cetăţeni europeni au fost luaţi ostatici şi apoi au fost eliberaţi şi cum guvernele american şi britanic au crezut că pot face ca lucrurile să fie altfel decât pentru restul statelor.

Acestea au negociat cu Statul Islamic şi şi-au eliberat oamenii, în timp ce britanicii şi americanii au rămas.

Este foarte alarmant să vezi cum e condus totul şi cum se pare că istoria se repetă din nou. E momentul să schimbăm această aparentă inevitabilă curgere a evenimentelor, dar asta doar dacă voi, publicul, acţionaţi acum. Urmăriţi-mă în următoarele programe şi cred că veţi fi surprinşi de ce veţi afla.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.