Al-Qaeda ceruse capul directorului Charlie Hebdo, ucis în atentat

Patru desenatori celebri în presa franceză au fost uciși în timpul atentatului de miercuri de la sediul revistei Charlie Hebdo. Este vorba despre directorul Charb (Stephane Charbonnier), despre Cabu, Tignous și Wolinski, scrie The Telegraph. Ziua atentatului nu a fost aleasă la întâmplare – miercuri avea loc de regulă principala ședință de redacție a săptămânalului.

Pe capul lui Stephane Charbonnier (foto) Al-Qaeda a pus chiar un preț, în 2013. Un islamist a făcut apel atunci la decapitarea artistului care a publicat în revista sa caricaturi ale profetului Mahomed. Instigatorul la crimă a fost reținut de poliție la finalul anului 2013.

Directorul ucis: Prefer să mor decât să trăiesc în genunchi

« C’est peut-être un peu pompeux ce que je vais dire, mais je préfère mourir debout que vivre à genoux. (Poate este un pic exagerat ceea ce vreau să spun, dar prefer să mor decât să trăiesc în genunchi)», declara directorul ucis în atacat, potrivit „Le Monde„.

Revista Charlie Hebdo a fost lansată în 1969 de către o echipă care a plecat de la săptămânalul Hara-Kiri. Revista a apărut regulat până în 1981, când a fost nevoită să se închidă, din cauza lipsei de fonduri, ea bazându-se strict pe abonamente. Apariția a fost reluată în 1992.

Tirajul a crescut pâna la 140.000 de exemplare în 2006, după care criza și-a spus cuvântul și în 2011 tirajul a ajuns la 50.000.

2006 a fost anul în care revista a luat o decizie majoră, publicând o serie de caricaturi ale profetului Mahomed, apărute inițial în Danemarca, in 2005, atunci când au început o serie de proteste dure din partea musulmanilor. Potrivit religiei musulmane, reprezentarea grafică a Profetului este o blasfemie.

În 2011, Charlie Hebdo decide să publice un număr intitulat ”Charia Hebdo”, avându-l ca ”radactor-sef” pe Mahomed. Chiar înainte de apariția acestei ediții, sediul redacției a fost incendiat. Echipa redacțională a fost găzduita ulterior la sediul cotidianului de stânga Liberation.

Charlie Hebdo a fost vizată de amenințări regulate de atunci, culminând cu apelul la decapitarea redactorului-șef Charb.

Redacția revistei numără circa 20 de desenatori și 30 de redactori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.