Alegeri istorice în Franţa: Un test după atacurile din 13 noiembrie

Alegătorii francezi merg la urne duminică în primul tur al alegerilor regionale, considerate un test al sprijinului public pentru răspunsul Guvernului la atentatele teroriste din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi, relatează BBC, potrivit independent.md.

Frontul Naţional (extremă-dreapta) şi partidul de centru-dreapta Les Republicains, al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, ar urma să obţină rezultate importante.

Aproximativ 44 de milioane de alegători sunt chemaţi să voteze între orele 8.00 şi 20.00 (9.00-21.00, ora României). Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc la 13 decembrie.

Liderul Frontului Naţional (FN), Marine Le Pen, ar urma să câştige în regiunea Nord-Pas-De-Calais-Picardie (nordul Franţei), iar nepoata sa Marion Marechal-Le Pen este printre principalii candidaţi în regiunea Provence-Alpes-Cote d’Azur (sud).

Aceasta ar fi prima dată când Frontul Naţional câştigă una dintre regiunile Franţei.

Potrivit sondajelor de opinie, Les Republicains şi Frontul Naţional ar urma să obţină câte 30% din voturi fiecare, în timp ce Partidul Socialist al preşedintelui Francois Hollande este creditat cu 22%, urmând să piardă controlul în unele regiuni.

Premierul Manuel Valls a făcut un „apel la patriotism” joi, într-un efort de a-i mobiliza pe socialişti să meargă la vot, în condiţiile în care rata de participare este de obicei redusă, din cauza prerogativelor limitate ale administraţiilor regionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.