Analist rus: ”Rusia vrea să blocheze orice şansă de aderare a R.Moldova la NATO”

Prin propunerea unui statut special pentru Transnistria, Moscova vrea ca statutul de neutralitate al Republicii Moldova să fie bătut în cuie şi să blocheze orice aderare la NATO, susţine Serghei Utkin de la Academia de Ştiinţe din Moscova. În opinia sa, unirea cu România ar fi o reţetă de distrugere a ţării.

Potrivit acestuia, „Moscova va continua să susţină Transnistria, chiar dacă Rusia are probleme economice”.

„Întrebarea este dacă putem construi un cadru mai solid pentru soluţionarea conflictului care să fie acceptabil pentru Tiraspol, pentru Chişinău şi pentru Moscova, pentru toate părţile implicate. Văd această intensificare a vizitelor ca pe un semn că toată lumea încă speră să se ajungă la un rezultat palpabil în aceste negocieri, pas cu pas. Vom vedea dacă Moscova va putea ajunge la un acord cu actualul guvern din Chişinău privind un plan de soluţionare a crizei transnistrene precum planul Kozak. Statutul special pentru Transnistria trebuie să facă parte din acesta”, a declarat Utkin în cadrul unui interviu pentru Epoch Times.

El susține că este important pentru Moscova ca prin Transnistria să poată fi influențate deciziile politice de la Chișinău, iar federalizarea Republicii Moldova este o opțiune.

„Termenul federalizare este folosit în contexte diferite. Unii critici spun că federalizarea nu va funcţiona pentru că ţara este prea mică sau pentru că ea va fi folosită de puteri externe. Eu cred că poţi evita să-i spui federalizare, poţi găsi un alt termen, dar este important pentru Kremlin ca statutul de neutralitate al Moldovei să fie garantat ferm în anii următori, inclusiv prin faptul ca Transnistria să aibă un cuvânt de spus în deciziile luate la Chişinău. Putem să n-o numim federalizare, să avem diferite sisteme prin care banii să circule între capitală şi regiuni, o separare a puterilor între centru şi municipalităţi, dar ce este important este ca Transnistria să aibă un cuvânt de spus în privinţa politicii externe a Republici Moldova şi să blocheze o eventuală aderare la NATO.

Aceasta este opţiunea pe care Moscova vrea s-o excludă şi o poate face nu doar prin federalizare, ci şi printr-un acord internaţional cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic care să stipuleze ce poate şi ce nu poate face R.Moldova. Unii vor spune că aceasta este o limitare a suveranităţii, dar dacă ea vine în schimbul unei stabilităţi mai mari a statului, o parte a populaţiei moldovene ar putea s-o ia în calcul”, a mai spus analistul rus.

El susține că actuala putere de la Chișinău s-a folosit de ideea integrării Europene pentru a-și acoperi actele de corupție, iar acum opoziția pro-rusă profită de acest lucru.

„Guvernele de la Chişinău au spus ani în şir că susţin aderarea la UE, dar au fost exemplare în materie de corupţie şi proastă guvernare. Sunt foarte multe de făcut pentru dezvoltare în Moldovei şi acest lucru poate fi făcut înăuntrul sau în afara structurilor UE, dar oricum trebuie să menţii relaţii bune şi cu Rusia, şi cu UE. Dacă asta înseamnă confirmarea neutralităţii, nu este cel mai rău lucru.

Forţele politice pro-ruse vor încerca să profite de această nemulţumire şi vor predica integrarea în Uniunea Eurasiatică, deşi nimeni nu înţelege cum va funcţiona aceasta dată fiind relaţia tensionată dintre Rusia şi Ucraina şi faptul că Republica Moldova este total izolată din punct de vedere geografic de Rusia”, a precizat Serghei Utkin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.