Augustin Lazăr, avizat favorabil de CSM

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, joi, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiției, Raluca Prună, de numire a lui Augustin Lazăr în funcția de procuror general al României.

Avizul va fi transmis la Ministerul Justiției, ca mai apoi să ajungă la Administrația Prezidențială, președintele Klaus Iohannis având cuvântul decisiv.

Augustin Lazăr a apreciat joi că dosarele Revoluției și Mineriadei trebuie soluționate și că Ministerul Public are resursele necesare pentru a face acest lucru, adăugând că în dosarele menționate nu s-a făcut o anchetă efectivă.

„Din păcate, avem niște condamnări la CEDO, noi trebuie să observăm că în anumite dosare nu s-a făcut o anchetă efectivă, sau a fost făcut la un nivel de operativitate foarte scăzut, dar în tot cazul, ancheta efectivă nu există, nu s-au identificat persoanele responsabile și există și alte probleme care au generat aceste condamnări. Secția Parchetelor Militare are resurse umane foarte bune, care trebuie bine organizate și eficientizate. Ei vor putea să soluționeze aceste dosare”, a declarat Lazăr la CSM, unde a susținut interviul pentru avizarea în funcția de procuror general.

El a precizat că există în cercetare și un dosar privind o „mineriadă, care așteaptă soluționarea temeinică și legală și ea va fi”.

„Orice dosar trebuie soluționat potrivit legii. Altfel se creează impresia că nu există voință de a se soluționa. Și în cadrul Ministerul Public nu există dosar să nu se poată soluționa. Colegii noștri sunt profesioniști și sunt în măsură să soluționeze aceste dosare”, a mai declarat Lazăr.

Totodată, Lazăr a declarat joi că, din calitatea de procuror general, dorește să aibă, față de situația care a existat, o relație de comunicare mult mai eficientă cu DNA și DIICOT.

„Conform art. 14 din regulament, procurorul general conduce prin intermediul procurorilor-șefi ai DNA și DIICOT aceste structuri. Mă gândesc ca, față de situația care a existat înainte, să am o relație de comunicare mult mai eficace cu aceste structuri. Să știu care este problematica lor, cu ce putem să ajutăm să funcționeze bine din punct de vedere al resurselor aceste structuri și pentru a vedea în continuare maniera în care pot să fie mai eficace”, a răspuns Lazăr, în interviul de la CSM, întrebat de ministrul Justiției, Raluca Prună, cum vede rolul de coordonare pe care procurorul general îl are față de structurile specializate DNA și DIICOT.

Lazăr a susținut totodată că procurorul general trebuie să monitorizeze și el calitatea activității unităților de Parchet.

„Partea cu referire la calitatea activității, pe care am văzut că ei oricum o au în vedere, și trebuie să o monitorizeze și procurorul general pentru a vedea nivelul achitărilor, să scadă. Am văzut că a scăzut față de anii anteriori la DNA, spre exemplu, la circa 7%, ceea ce este un fapt pozitiv și, de asemenea, aspectul care se leagă de respectarea drepturilor fundamentale. Procurorul specializat trebuie să aibă în vedere în calitate de magistrat al acelei structuri specializate nu numai latura acțională, trebuie să aibă în vedere mereu cadrul legal și respectarea drepturilor fundamentale pentru a crea cât mai puține spații de discuție cu referire la modul în care a fost instrumentată o cauză și cu privire la circumstanțele imparțialității și alte lucruri de felul acesta pe care presa nu ezită să le comenteze prompt ori de câte ori are ocazie”, a declarat Augustin Lazăr.

Înaintea interviului, Lazăr a spus că prin proiectul său își dorește reformarea radicală a Ministerului Public, o instituție care ar trebui să se ridice la standarde europene.

„Aş dori să vă spun că este un proiect care doreşte reformarea radicală a Ministerului Public, mai eficace, mai integru şi care să fie o instituţie în slujba interesului public. O instituţie care să fie altfel decât a fost până acum, cu o faţă europeană şi cu nişte standarde europene”, a precizat procurorul.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis CSM, la sfârşitul lunii martie, propunerea pentru numirea în funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit MJ, în timpul dialogului cu ministrul Justiţiei, Augustin Lazăr a demonstrat că „are viziunea managerială, determinarea şi autoritatea necesară pentru reformarea şi consolidarea Ministerului Public”.

Nominalizarea lui Lazăr vine în contextul în care DNA a început urmărirea penală împotriva fostului procuror general al României Tiberiu Nițu, după ce acesta a fost acuzat de complicitate de abuz în serviciu în scandalul coloanelor oficiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.