Bashar al-Assad, reales preşedinte. Vestul: „o farsă, o ruşine, o insultă”

Bashar Al-Assad

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost reales pentru nou un mandat de şapte ani, obţinând 88,7 la sută din voturi în scrutinul prezidenţial, a anunţat preşedintele Parlamentului, citat de realitatea.net.

Ceilalţi doi candidaţi, Maher al-Hajjar şi Hassan al-Nouri, au obţinut 4,3 la sută şi, respectiv, 3,2 la sută din voturi. Peste 15 milioane de cetăţeni au fost chemaţi la urne în alegerile prezidenţiale din Siria, catalogate de Occident drept „o farsă” şi „ruşine”.  Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a calificat scrutinul din Siria drept o „insultă la adresa sirienilor în căutare de libertate și a unei veritabile schimbări politice”, informează agenția France Presse. ‘Organizarea de alegeri în atare circumstanțe nu este decât un mijloc de a menține regimul său dictatorial, este o insultă la adresa sirienilor în căutarea libertății și a unei veritabile schimbări politice’, a continuat William Hague.

Este prima dată în ultimele cinci decenii când în scrutinul prezidenţial din Siria au candidat mai mulţi politicieni. Hafez al-Assad, care a condus ţara din anul 1970 până în 2000, şi fiul său, Bashar al-Assad, nu au mai avut până acum adversari în alegerile prezidenţiale.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul conflictului depăşeşte, potrivit estimărilor, 160.000 de morţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.