Cine este autorul atentatului din Manchester (Foto)

Autor atentatului comis luni seară la Manchester și soldat cu 22 de morți și cel puțin 59 de răniți a fost identificat drept Salman Abedi, a anunțat marți agenția de presă Reuters, care citează mai mulți oficiali americani. Potrivit declarațiilor a doi oficiali din SUA, Abedi ar fi venit cu trenul de la Londra la Manchester.

Update: Poliția britanică a confirmat marți seară că autorul a fost identificat drept Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani și încearcă să stabilească dacă a acționat de unul singur sau într-o rețea.

Salman Abedi este un britanic de origine libiană, născut la Manchester în 1994, conform presei britanice.

Părinții săi, născuți în Libia, au găsit refugiu în Marea Britanie, fugind de regimul lui Muammar Gaddafi.


content-image


Presupusul autor al atentatului de la Manchester, Salman Abedi, un britanic de origine libiană, cunoscut poliţiei şiserviciilor de securitate

În cursul zilei de marți, premierul britanic Theresa May declarase că poliția și serviciile de securitate britanice cunosc identitatea presupusului atentator sinucigaș care a ucis 22 de persoane, printre care mulți copii, luni seară într-o sală de concerte din Manchester. May confirmase că atacatorul a acționat singur, însă nu este clar dacă alte persoane au ajutat la pregătirea atacului.

Atentatul de luni seară din Manchester a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic (SI).

Prin intermediul unei înregistrări video, de doar 16 secunde, difuzată de expertul marocan în mișcări jihadiste Abdallah Rami, un bărbat având chipul acoperit cu o cagulă a transmis că acesta ”este doar începutul”.

„În numele tuturor, în numele celui Atotputernic. Acesta este doar începutul. Leii Statului Islamic ai Irakului şi al-Sham vor continua să atace cruciaţii. Trăiască Allah! Trăiască Allah!”, se arată în mesaj.

La finalul mesajului, bărbatul ridică o pancartă pe care scrie de mână ”Manchester 22-05-2017”, iar în limba arabă apar cuvintele ”Allahu Akbar”.

Autenticitatea înregistrării nu a putut fi confirmată, menționează EFE, care notează că este vorba de un format pe care Statul Islamic nu îl folosește în mod obișnuit pentru a revendica atacuri teroriste.

O puternică deflagrație, soldată cu 22 de morți și 59 de răniți, s-a produs, luni seara, la finalul concertului susținut de Ariana Grande la Arena Manchester.

Explozia a avut loc în fața culoarelor de ieșire, la câteva minute după terminarea concertului. Peste 50 de ambulanțe au ajuns la fața locului, dar și un echipaj de geniști care a căutat și alte dispozitive explozive.

MAE: O singură solicitare de asistență privind situația unui cetățean român aflat în Manchester

Ministerul Afacerilor Externe a informat marți că, până în prezent, a fost recepționată o singură solicitare de asistență din partea unui cetățean român cu privire la situația unui membru de familie aflat în Manchester.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, în urma demersurilor efectuate de misiunea diplomatică română a rezultat faptul că persoana respectivă este în afara oricărui pericol.

„MAE condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist care a avut loc în noaptea de 22 mai la Manchester, Marea Britanie, soldat cu pierderi de vieți omenești și numeroși răniți și reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului. Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Londra, continuă demersurile pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații actualizate cu privire la existența printre persoanele afectate a unor cetățeni români. O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Londra s-a deplasat la Manchester pentru a asigura contactul dintre misiunea diplomatică română și autoritățile locale din Manchester”, se arată în comunicat.

Învăţătoarea Adina Tulbure, stabilită în Marea Britanie de mai mulți ani, povestește pe contul de Facebook cum se desfășoara viața în Manchester după atentat.

Românca spune că, imediat ce s-a dat alarma, medicii care participau la o conferinţă pe teme medicale în zonă s-au dus la faţa locului voluntar să dea o mână de ajutor. S-a suspendat campania electorala. Locuitorii oraşului au oferit locuri de cazare şi drumuri cu maşina tuturor celor care au avut nevoie.

“S-a stabilit o zonă unde se acordă consiliere psihologică şi o linie telefonică speciala. Consilierii oraşului au fost la muncă toată noaptea. Şi consiliul de securitate se întâlneşte la numai câteva ore de la incident“, scrie Adina Tulbure pe contul său de Facebook.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.