Cine sunt noii băieţi deştepţi din energie

19 companii energo-intensive au primit marţi Acordurile pentru exceptare de la plata unei părţi din numărul de certificate verzi aferent cotei obligatorii, facilitate care, în opinia mediului de afaceri prezent, înseamnă un ajutor economic ce permite păstrarea competitivităţii pe o piaţa concurenţială, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei. Ce înseamnă acest sprijin pentru cei 19? Respectivele companii, care consumă foarte mult curent, nu vor contribui decât într-o măsură foarte scăzută la subvenţionarea producerii de energie verde, spre deosebire de restul consumatorilor de energie electrică din ţară, inclusiv populaţia. Ministerul Economiei nu a făcut publică lista celor fericiţi, rezumându-se doar la menţionarea domeniilor unde activează firmele: producerea de îngrăşăminte chimice, reciclarea deşeurilor, industria siderurgică, industria cimentului, a hârtiei şi cartonului etc.

Cotidianul.ro dezvăluie care sunt 14 dintre cei 19 operatori economici aflaţi pe listă: Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, ArcelorMittal Hunedoara, Carpatcement, TMK Reşiţa, TMK Slatina, Stirom Bucureşti, Messer Gaz Bucureşti, Brikston Iaşi, Silcotub Zalău, Alum Tulcea, Vimetco Extrusion, Elsid Titu şi LafargeHolcim România.

Aceste companii sunt beneficiarele unei Hotărâri de Guvern, 495, emisă la finele anului trecut de către Cabinetul Ponta şi care urmăreşte diminuarea presiunii costurilor cu energie electrică pentru marii consumatori de energie electrică, astfel încât acestea să îşi păstreze sau să îşi îmbunătăţească competitivitatea pe diverse pieţe. Mai exact, aceşti energofagi aveau costuri uriaşe pentru achiziţia de certificate verzi emise pentru fiecare MWh produs în ferme eoliene, solare, geotermale sau în cele care utilizează biomasa. Avântul foarte mare luat de energia alternativă în ultimii ani, în special datorată sprijinului promovat de stat, prin schema de certificate verzi, a crescut facturile tuturor consumatorilor, populaţie, firme. Mulţi dintre marii consumatori, cu Arlo şi ArcelorMittal în frunte, companii aflate pe primele două locuri în topul celor mai mari energofagi, au făcut presiuni la autorităţi pentru diminuarea poverii. Şi a apărut această HG 2004, care îi scuteşte pe beneficiarii acordurilor de achiziţia de 85% din certificatele verzi. „Practic, prin păstrarea competitivităţii se poate spune că se păstrează locuri de muncă aflate în potenţial pericol în situaţia în care întreprinderile şi-ar pierde competitivitatea”, se spune în comunicatul Ministerului Economiei. Bugetul alocat programului pe perioada de 10 ani este estimat la 750 milioane de euro. Aceşti sume nu vin de la stat, ci vor fi suportate de restul consumatorilor.

Criteriile de eligibilitate pentru exceptarea de la plata certficatelor verzi sunt: punerea în aplicare, pe baza auditurilor energetice, a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice; menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei precum şi nedisponibilizarea pe respectiva perioadă a mai mult de 25% din numărul angajaţilor; încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale şi atragerea de personal calificat.

Cine sunt cele 19 companii? În principal observăm combinate metalurgice şi siderurgice, producători de ciment. Pe listă sunt câteva societăţi care la o vreme erau încadrate la aşa-numiţii băieţi deştepţi din energie, precum Alro, ArcelorMittal Galaţi şi Elsid Titu. Alro a beneficiat ani de zile de energie electrică de la Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de curent din ţară, la preţuri sub media pieţei. De asemenea, ArcelorMittal Galaţi a cumpărat de pe bursa de energie curent de la aceeaşi Hidroelectrica. A fost o mişcare pusă la cale de mediul politic pentru susţinerea celui mai mare combinat siderurgic în condiţiile în care criza economică a prăbuşit piaţa internă a oţelului. De asemenea, Elsid Titu a beneficiat de contracte cu Hidroelectrica, la preţuri sub media pieţei.

Alro Slatina, producătorul de aluminiu, cel mai mare din sud-estul Europei, Alum Tulcea şi Vimetco sunt companii cu capital rusesc, controlate de oligarhul Vitali Matsitski. Un alt miliardar rus, Dmitriy Pumpyanskiy, controlează combinatul siderurgic TNK de la Reşiţa şi producătorul de ţevi TMK Slatina. Silcotub Zalău este un producător de ţevi din oţel aflat în proprietatea grupului italian Tenaris. Compania Stirom Bucureşti desfăşoară activităţi în industria producerii de sticlă şi are ca principal acţionar grupul elen Yioula Glassworks. Pe lista beneficiarilor de sprijin se află şi doi dintre cei trei producători interni de ciment: Carpatcement, companie deţinută de Carpatcement din Germania, şi Lafarge România, din grupul Lafarge din Franţa. Elsid Titu este o companie deţinută indirect de doi dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Câmpina, Mihai Tufan şi Stelian Anastaşescu. Obiectul de activitate al societăţii este fabricarea de electrozi, însă firma este şi producător de electricitate prin cele câteva microhidrocentrale aflate în proprietate. Messer Gaz derulează operaţiuni de furnizare de gaze naturale, fiind controlată de grupul german cu acelaşi nume. Brikston Iaşi este denumirea actuală a fostei Ceramica, producătorul de cărămizi. În spatele companiei stă fondul de investiţii ADM Capital din Hong Kong.

În informarea Ministerului Economiei apare şi domeniul producţiei de îngrăşăminte chimice. În ţară sunt doi producători: Azomureş şi Interagro. Ultima dintre aceste societăţi a închis toate cele şase combinate, după arestarea proprietarului, Ioan Niculae.

Secretarul de stat Maricel Popa şi-a manifestat speranţa, cu acest prilej, că operatorii economici, astfel susţinuţi, vor păstra locurile de muncă, vor investi în modernizarea şi retehnologizarea capacităţilor de producţie, vor promova forţa de muncă tânără şi îşi vor aduce contribuţia la creşterea eficienţei energetice, reducerea decalajelor tehnologice faţă de firmele din UE concurente şi diminuarea efectelor nocive asupra mediului înconjurător.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4572 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.